Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αυξάνεται επικίνδυνα το επενδυτικό ρίσκο στο ΧΑ -0,55% στις 891 μον. με Attica Bank -11% - Ισχυρή αντίσταση οι 900 μον., το 10ετές 3,93%

Αυξάνεται επικίνδυνα το επενδυτικό ρίσκο στο ΧΑ -0,55% στις 891 μον. με Attica Bank -11% - Ισχυρή αντίσταση οι 900 μον., το 10ετές 3,93%
Αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση, την ώρα που καταγράφεται έκρηξη των τιμών στο φυσικό αέριο ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης
Σχετικά Άρθρα
(upd12) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 891 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας, με το επενδυτικό ρίσκο να αυξάνεται καθώς επιστρέφουν οι φόβοι για ύφεση, την ώρα που καταγράφεται έκρηξη των τιμών στην ενέργεια ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και ο πολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί μετά το σκάνδαλο υποκλοπών.
Οι τράπεζες υποχώρησαν με την Πειραιώς -2,02% όπως και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με τον Μυτιληναίο -1,79% ενώ ξεχώρισαν ανοδικά τα ΕΛΠΕ +2,73%.
Εν τω μεταξύ, νέα επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό στο 3,93% πλησίον του 4% και το Ιταλικό 10ετές στο 3,72% και με το μεταξύ τους spread στις 21 μονάδες βάσης. καθώς οι κερδοσκόποι θέλοντας να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπούν  τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…

Το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η Fed, προκειμένου να καταφέρει να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη  συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών επ’ αφορμή του ετήσιου οικονομικού συμποσίου στο Jackson Hole στις 25-26/9.  
Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ήδη είναι γνωστοί, όξυνση της ενεργειακής κρίσης, Ουκρανικό, πολιτικές ανατροπές κ.α. νομοτελειακά θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε  για πολύ – πολύ δύσκολες ημέρες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί ξανά στις 750 μονάδες ή πτώση -16% με -17% τις επόμενες 6-10 εβδομάδες ….από σχεδόν 900 μονάδες της τρέχουσας περιόδου...
Στο εσωτερικό, η Ελλάδα με ρυθμό ανάπτυξης 4% και με έσοδα από τον τουρισμό στα 18 με 19 δισεκ. ευρώ…δεν αποτελούν πειστικό αφήγημα ότι όλα… βαίνουν καλώς.
Οι επενδυτές βλέπουν…αυτά τα νέα για την ελληνική οικονομία, ως προεξοφλημένα νέα, ως πλήρως αποτιμημένα.
Οι επενδυτές αναλύουν τους κινδύνους που φαίνονται στον ορίζοντα και ξεκάθαρα θεωρούν ότι μαύρα σύννεφα σκιάζουν στον επενδυτικό ουρανό της Ελλάδος.
Αναλυτικά, στις τράπεζες την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -2,02% και ακολούθησαν Εθνική -1,64%, Eurobank -0,93%, Alpha Bank -0,90% ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Attica Bank -10,77% με χαμηλό ημέρας -19,19%..
Κλειδωμένη στο limit up +9,53%, η μετοχή της Alpha Αστικά Ακίνητα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση αν και ενδοσυνεδριακά είχε ξεκλειδώσει.  
Το μέρισμα των 3,42 ευρώ ανά μετοχή που ανακοινώθηκε εξακολουθεί να δίνει υψηλή μερισματική απόδοση και συγκεκριμένα 31,6%. 

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,20% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,63%.
Λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου της συνεδρίασης με ελεγχόμενες πιέσεις σε Εθνική -1,78%, Coca Cola -1,77%, ΔΕΗ -1,36% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,60%.
Περί τις 16:00, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς -2,58%, Alpha Bank -1,65%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,55%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,28% στις 893 μονάδες έχοντας υψηλό στις 897,99 μονάδες και χαμηλό τις 891,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 23 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,59 εκατ. ευρώ και όγκου 367 χιλ. τεμάχιων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 105 χιλ. τεμάχια αξίας 107 χιλ. ευρώ και η Εθνική 27 χιλ. τεμάχια αξίας 92 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 200 χιλ. τεμάχια αξίας 3,1 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 35 χιλ. τεμάχια αξίας 277 χιλ. ευρώ  και ο Τιτάν 1,5 χιλ. τεμάχια αξίας 19,2 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 885 μονάδες και ακολουθούν οι 868 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), οι 840 μονάδες και η βασική στήριξη των 800 μονάδων.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 - 770 μονάδες  και ακολουθούν οι 750, οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 - 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 592 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 580 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 550 μονάδων, οι 500, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 - 610 μονάδες και ακολουθούν οι 620 μονάδες.

Νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,93% - Το spread με την Ιταλία στις 21 μ.β.

Νέα επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 23/8, στην αγορά ομολόγων, με επίκεντρο τον πληθωρισμό και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη νομισματική τους πολιτική, την ενεργειακή κρίση τις πολιτικές εξελίξεις και το  ουκρανικό που συνεχίζει να αποτελεί πόλο αβεβαιότητας.
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,93% και το 10ετές ιταλικό στο 3,72% με το μεταξύ τους spread στις 21 μονάδες βάσης.
Το  bankingnews  έχει επισημάνει έγκαιρα  ότι πολλά funds θα επιδιώξουν να τεστάρουν τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ που θέτει σχεδόν μνημονιακούς όρους για να ενεργοποιηθεί.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια που αυτό σημαίνει επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα….
Έχει αναλυθεί ότι η ΕΚΤ εάν το ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπεράσει το όριο του 4% με 4,20% δυνητικά θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός… αλλά προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να στιγματιστεί.
Όποιος προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό της ΕΚΤ θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Eπίσης, τόσο η  Ελλάδα όσο και η Ιταλία – και όχι μόνο – αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην μεν Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Meloni εάν μάλιστα πάρει και την σωστή απόφαση να καταργήσει τις λανθασμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας… θα υπάρξει κύμα… ανατροπών στην Δύση.
Στην Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.
Εν τω μεταξύ, επιδείνωση καταγράφεται και στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων όπου παραμένει η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να βρίσκεται στο 3,07% και το 2ετές στο 3,34%. ...
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.

Είναι αδιανόητο η ΤτΕ που έχει τεράστιες ευθύνες για την εποπτεία της Attica bank να «ενοχοποιεί» το ΤΧΣ ως επενδυτή έσχατης ανάγκης

Το τελευταίο διάστημα βιώνει το τραπεζικό σύστημα μια πρωτοφανή εξέλιξη… που δείχνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή των μικρών και μη συστημικών τραπεζών απέτυχε στον ρόλο της ειδικά στην περίπτωση της Attica bank.
H Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… για το αδιέξοδο που έχει προκύψει στην Attica Bank.
Θεωρούμε την στάση της ΤτΕ αδιανόητα λανθασμένη.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή πως «ξεγελάστηκε» από την διοίκηση Πανταλάκη την προηγούμενη διοίκηση της Attica bank και απέκρυψε ζημίες πάνω από 650 εκατ στις 3 ττιτλοποιήσεις… και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της ΤτΕ δεν τις ανακάλυψαν;
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι κινήσεις Πανταλάκη του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου της Attica bank, ο οποίος διορίστηκε και υποστηρίχθηκε ένθερμα από τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ… ήταν σε πλήρη γνώση της Κεντρικής Τράπεζας.
Δεν μπορεί λοιπόν η Τράπεζα της Ελλάδος να κατηγορήσει στο ελάχιστο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αντιθέτως εάν δεν είχε επενδύσει σχεδόν 150 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ σήμερα… δεν θα υπήρχε Attica bank.
Όμως το ΤΧΣ με βάση τον νέο νόμο αλλά και με βάση τις επιταγές του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών της ΕΚΤ για να επενδύσει σε μια μη συστημική τράπεζα θα πρέπει να πληρείται ένα απόλυτο κριτήριο.
Ποιο είναι το κριτήριο;
Να δικαιολογείται η βιωσιμότητα της επένδυσης.
Και στην περίπτωση της Attica bank η βιωσιμότητα της επένδυσης δεν δικαιολογείται αφού η Attica bank θα φθάσει να αποτιμάται χρηματιστηριακή τιμή προς λογιστική αξία 0,85 με 0,95 προφανώς αδιανόητη αποτίμηση όταν π.χ. η Eurobank βρίσκεται P/BV στο 0,62 περίπου.
Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα;
Κατανοούμε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών να διασωθεί η Attica bank αλλά τα ερωτήματα είναι τα εξής…
1)Γιατί η Attica bank απέκρυψε το πραγματικό ύψος των ζημιών μέσω των τιλοποιήσεων προβληματικών δανείων;
2)Η Ellington σχεδιάζει να επενδύσει νέα κεφάλαια και εάν ναι γιατί επέλεξε να δημιουργήσει μια εταιρία κέλυφος την RINOA στην Κύπρο η οποία… δεν έχει κανένα άλλο αντικείμενο;
Η Ellington έχει κεφάλαια και είναι όντως διατεθειμένη να επενδύσει στην Attica bank;
3)Τι θα συμβεί εάν ο SSM της ΕΚΤ… απορρίψει τα σχέδια του ΤΧΣ να επενδύσει νέα κεφάλαια στην Attica bank;
4)Μπορεί να απαντηθεί η απλή μαθηματική εξίσωση πως θα τοποθετηθούν τόσα κεφάλαια χωρίς η Attica bank να μην είναι ακραία πανάκριβη ή απλώς θα αποδεχθούν οι μέτοχοι να υποστούν μεγάλες ζημιές στην νέα ανακεφαλαιοποίηση;
5)Ισχύει ότι τα NPEs της Attica Bank ξεπερνούν το 60% του συν
όλου των δανείων, δηλαδή είναι πάνω από 1 δισεκ. ευρώ;

6)Ισχύει ότι τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank δεν είναι 322 εκατ αλλά υπολογίζουμε ότι είναι αρνητική καθαρή θέση μεταξύ -300 με -350 εκατ ευρώ;
Οπότε μήπως η Attica bank χρειάζεται άλλα 500 με 550 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια;
Χρειάζονται πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα 6 βασικά ερωτήματα και χωρίς να αναφερόμαστε στα ποινικά ζητήματα που ευλόγως ανακύπτουν.
Εάν δεν μπορούν να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά οι λύσεις για το μέλλον της Attica bank γίνονται ακραία απαισιόδοξες και προφανώς έσχατη λύση θα είναι το bail in και η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα…. εξέλιξη που από ότι αντιλαμβανόμαστε δεν την θέλει κανείς…

Aπώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 23/8 οι ασιατικές αγορές, μετά τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street καθώς αυξάνεται ο φόβος για ύφεση.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,19%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,05%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,98%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,10% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,21%.

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές     

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 23/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό λόγω των εκρηκτικών τιμών στην ενέργεια σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.
Το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών επ’ αφορμή του ετήσιου οικονομικού συμποσίου στο Jackson Hole στις 25-26/9.  
Πτώση καταγράφουν οι  τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -2,44% στα 270 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +3,07% στα 99,41 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +3,54% στα 93,56 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +1,2% στις 2254 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στη Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,05%, ο S&P500 στο +0,35%, ο Nasdaq στο +0,50% και το ETF GREC στο -0,08% (24,54 δολ. )

Eλεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ελεγxόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω μεταβλητότητας και με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 3,4260 ευρώ, με πτώση -1,64% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9960 ευρώ, με πτώση -0,90%, με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1415 ευρώ, με πτώση -2,02% και όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,43 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9764 ευρώ, με πτώση -0,93%, με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,62 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 1,2750 ευρώ, με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 569 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1060 ευρώ, με πτώση -10,77%, με όγκο 943 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 130 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,05 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 319 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Τιτάν ...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ και Jumbo..
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,10 ευρώ, με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση στα 8,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,94 ευρώ, με άνοδο +0,12% και αποτίμηση 7,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,80 ευρώ, με πτώση -1,36% και αποτίμηση 2,22 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9260 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 447 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +0,60% και αποτίμηση 4,86 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,08 ευρώ, με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 946 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,77 ευρώ, με άνοδο +2,73% και  κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,20 ευρώ, με άνοδο +0,66% κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,29 ευρώ, με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 841 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4260 ευρώ, με πτώση -2,33% και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0296 ευρώ, με άνοδο +2,42% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,93%

Συνεχίζονται και σήμερα 23/8 οι ισχυρές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,93%, το 10ετές ιταλικό 3,72% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,07%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 256 μονάδες βάσης από 250 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 171 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,71% ή 171 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης…

Ισχυρές πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 23/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 23 Αυγούστου  του 2022 στο 3,72%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/8/2022 στο 1,37%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,98% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,6% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,56% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,05%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης