Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τις πιέσεις στα ομόλογα, το 10ετές 3,75% και τη διεθνή πτώση, το ΧΑ -0,31% στις 896 μον. - Προσεχώς οι 850 μον.

Παρά τις πιέσεις στα ομόλογα, το 10ετές 3,75% και τη διεθνή πτώση, το ΧΑ -0,31% στις 896 μον. - Προσεχώς οι 850 μον.
Το δημόσιο χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα ενώ έχει προστεθεί και ο πολιτικός κίνδυνος με φόντο το θεσμικό σκάνδαλο των υποκλοπών
Σχετικά Άρθρα
( upd14) Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 896 μονάδες, παρά τις ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές και στην αγορά ομολόγων, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές στο 3,75% πλησιάζει το 4% και το Ιταλικό 10ετές στο 3,59%,  με το μεταξύ τους spread στις 16 μονάδες βάσης.
Στις διεθνείς αγορές πτώση -2,5% καταγράφει ο Dax στη Γερμανία ενώ ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street στο -1,8%.... 
Στο εσωτερικό, οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips, με την Coca Cola -2,02%...αντισταθμίστηκαν από τις τράπεζες οι οποίες απορρόφησαν τις αρχικές πιέσεις και κατάφεραν να κλείσουν θετικά, εκτός της Eurobank, με στηρίξεις τις προσδοκίες από την αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών από τον FTSE Russell.
Ωστόσο οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν από τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, με τις κυβερνήσεις να αναμένουν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin θα μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, να έχουν εκτοξευτεί....  με το ολλανδικό TTF στο +9% στα 267 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε το +20%.
Παράλληλα επέστρεψαν οι ανησυχίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αλλά και ο πολιτικός κίδυνος, με την
παραίτηση των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας, τα εσωτερικά προβλήματα της Γαλλίας και η αδύναμη τρικομματική κυβέρνηση του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholtz είναι η επιφανειακή εικόνα της πολιτικής αποσταθεροποίησης που προέκυψε πρόσφατα ως αποτέλεσμα της πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Αλλά και στο εσωτερικό, το δημόσιο χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα ενώ έχει προστεθεί και ο πολιτικός κίνδυνος με φόντο το θεσμικό σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 896 μονάδες, πλησίον στο κρίσιμο και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές αλλά ορατά τα πρώτα σημάδια κόπωσης και τις 850 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το bankingnews από τον Απρίλιο του 2022 έχει οριοθετήσει τις τιμές -στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, στα επίπεδα που βρίσκονται στην παρούσα άση.
Ειδικότερα, στο 1 ευρώ για Alpha και Eurobank, τα 1,10 ευρώ για την Πειραιώς και τα 3,35 ευρώ για την Εθνική τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στόχοι θα αναιρεθούν πλήρως εάν επικρατήσει το απαισιόδοξο σενάριο για τις αγορές…
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Πειραιώς +2,64% και ακολούθησαν Αlpha Bank +1,35% και  Εθνική +0,96% από χαμηλό ημέρας -1,91%  ενώ πτωτικά έκλεισε η Eurobank -0,44% από απώλειες -1,93% ενδοσυνεδριακά.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Τιτάν -2,38%, ΟΠΑΠ -2,33%, Coca Cola -2,02%...ενώ την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Τέρνα Ενεργειακή +1,68%..

Αναβαθμισμένες οι ελληνικές μετοχές μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell – Όλες οι αλλαγές

Αναβαθμισμένες οι ελληνικές μετοχές μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών από τον FTSE Russell,.το βράδυ της Παρασκευής 19/8 και οι οποίες θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, στον FTSE Large Cap μετακομίζουν 11 ελληνικές εισηγμένες που βρίσκονταν στον Mid Cap, και συγκεκριμένα οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον Mid Cap αφαιρούνται οι παραπάνω 11 μετοχές που πήγαν στον Large Cap και  αναβαθμίζονται 10 ελληνικές μετοχές και συγκεκριμένα οι μετοχές των Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco, που μέχρι τώρα ήταν στον Small Cap.
Στον Small Cap δεν υπάρχουν προσθήκες και αφαιρούνται οι μετοχές που ήταν στον Small Cap και πήγαν στον Mid Cap.
Στον Micro Cap εισέρχονται Μοτοδυναμική, Intrakat, Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης και αφαιρείται λόγω αποτίμησης η Τράπεζα Αττικής.
Στον FTSE All World περιλαμβάνονται 11 μετοχές και συγκεκριμένα οι Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco και στον Ftse Total Cap οι μετοχές των Μοτοδυναμική, Intrakat, Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης, ενώ αφαιρείται η Τράπεζα Αττικής.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,35%.
Λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου της συνεδρίασης με πιέσεις σε Εθνική και Eurobank πλησίον του -2%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,40%
Περί τις 12:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Coca Cola πάνω από το -2%, ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΠΑΠ πλησίον του -1,5%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,91%.
Λίγο πριν τις 16:30 με αγοραστικές παρεμβάσει σε Alpha Bank +2,11%, Πειραιώς +3,26%,  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,05%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,31% στις 896 μονάδες έχοντας υψηλό στις 899,14 μονάδες και χαμηλό τις 890,98 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,44 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 29,05 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 23,38 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,94 εκατ. ευρώ και όγκου 3,66 εκατ. τεμάχιων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 581 χιλ. τεμάχια αξίας 659 χιλ. ευρώ, η Eurobank 2,46 εκατ. τεμάχια αξίας 2,41 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 367 χιλ. τεμάχια αξίας 367 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 73,4 χιλ. τεμάχια αξίας 997 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 104,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,88 εκατ. ευρώ.και η ΕΥΔΑΠ 32 χιλ. τεμάχια αξίας 452 χιλ. ευρώ..
Η Epsilon net 30 χιλ. τεμάχια αξίας 180 χιλ. ευρώ και η Autohellas 20 χιλ. τεμάχια αξίας 195 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 896 μονάδες, με πρώτη στήριξη τιςι 885 μονάδες και ακολουθούν οι 867 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), οι 840 - 830 μονάδες και η βασική στήριξη των 800 μονάδων.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 - 770 μονάδες  και ακολουθούν οι 750, οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 – 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 599 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 600 -610 μονάδες και ακολουθούν οι 620 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη τις 580 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 550 μονάδων, οι 500, οι 480 και οι 450 μονάδες.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,75% - Το spread με την Ιταλία στις 16 μ.β.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 12/8, με επίκεντρο το πολιτικό ρίσκο, την ενεργειακή κρίση, τις άβουλες κυβερνήσεις, τις ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία όπου στις 25 Σεπτεμβρίου θα κερδίσουν τα εθνικιστικά κόμματα και το ουκρανικό που συνεχίζει να αποτελεί πόλο αβεβαιότητας.
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75% και το 10ετές ιταλικό στο 3,59% με το μεταξύ τους spread στις 16 μονάδες βάσης.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από τρεις εβδομάδες και οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη εκφράσει τις προτιμήσεις τους.
Ένας απολογισμός της συνεδρίασης του Ιουλίου που αναμένεται την Πέμπτη μπορεί να προσφέρει κάποια εικόνα, και περίπου οι μισοί από τους 25 διαμορφωτές των επιτοκίων της ΕΚΤ - συμπεριλαμβανομένου του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel και του επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel - θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συμποσίου Οικονομικής Πολιτικής της Kansas City Fed στο Jackson Hole του Wyoming.
Σημειώνεται ,ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε δύο κινήσεις νομισματικής πολιτικής στις 21 Ιουλίου 2022 που χρήζουν προσοχής και προσεκτικής ανάλυσης.
Η πρώτη απόφαση ήταν να αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης στο 0,50% από 0% και η δεύτερη ήταν το TPI ο νέος μηχανισμός προστασίας των ομολόγων των αδύναμων κρατών που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για χώρες που βρίσκονται υπό πίεση όπως η Ιταλία που και προφανώς η Ελλάδα.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι το επόμενο διάστημα οι αγορές και κερδοσκοπικά κεφάλαια θα επιχειρήσουν τα τεστάρουν τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων της ΕΚΤ.
Οι εύκολοι στόχοι είναι οι δύο πιο αδύναμες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει αναρριχηθεί στο 3,75% από 2,92% αλλά και με υψηλό έτους το 4,74%.
Δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε το ελληνικό 10ετές ομόλογο πάνω από 4% καθώς κερδοσκοπικά κεφάλαια στο Λονδίνο φαίνεται να συντονίζονται ώστε να χτυπήσουν τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα…
Την μεν Ελλάδα λόγω της κλασικής αδύναμης θέσεως της και την Ιταλία λόγω των εκλογών και της νίκης της εθνικιστικής Δεξιάς.
Σημειώνεται ότι ο νέος μηχανισμός έχει μνημονιακές ρήτρες όποια χώρα προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό – υποψήφια είναι η Ελλάδα και η Ιταλία – θα είναι απόδειξη αδυναμίας και πολιτικής αποτυχίας των κυβερνήσεων των χωρών αυτών.
Π.χ. εάν η Ελλάδα προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό της ΕΚΤ είναι σαν να αναγνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την οικονομική της αποτυχία και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ο μηχανισμός της ΕΚΤ δημιουργήθηκε όχι για να ενεργοποιηθεί αλλά ως αποτρεπτικός μηχανισμός, εάν ενεργοποιηθεί η ΕΚΤ δεν έχει κανένα πρόβλημα αλλά το κράτος που θα προσφύγει θα έχει καταστραφεί πολιτικά….
Στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων παραμένει η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να βρίσκεται στο 2,99% και το 2ετές στο 3,30%. ...
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.

Πότε θα αλλάξουν οι διοικήσεις των μεγάλων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα; - Χρειάζονται όντως αλλαγές;

Οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και αναφερόμαστε όχι στους Προέδρους που δεν έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες αλλά στους διευθύνοντες συμβούλους… τελικά τα κατάφεραν.
Ο Φωκίων Καραβίας στην Eurobank, ο Παύλος Μυλωνάς στην Εθνική, ο Βασίλης Ψάλτης στην Alpha bank και ο Χρήστος Μεγάλου στην Πειραιώς… τα κατάφεραν.
Θα σκεφθείτε ένα ακόμη θέμα δημοσίων σχέσεων όχι όμως από το bankingnews, ως γνωστό εμείς τα γράφουμε όλα ως έχουν και ας δυσαρεστούμε ενίοτε ορισμένους.
Στο παρελθόν υπήρχαν στην Ελλάδα, μεγάλες προσωπικότητες με ισχυρή παρέμβαση, γνώση και ηγετικό ρόλο στον τραπεζικό κλάδο.
Ο Καρατζάς στην Εθνική, ο Κωστόπουλος και Μαντζούνης στην Alpha bank, ο Μιχάλης Σάλλας στην Πειραιώς.
Στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες είχαν ανάγκη από οραματιστές, και ο Σάλλας π.χ. ήταν ένας από αυτούς με ταλέντο και στρατηγική, όραμα και ρίσκο.
Σήμερα οι διοικήσεις είναι πιο τεχνοκρατικές, αλλά σήμερα οι τράπεζες χρειάζονται να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους και να αναπτυχθούν με ορθολογισμό όχι με μη διαχειρίσιμα ρίσκα.
Καραβίας – Eurobank
Όταν ανέλαβε ο Καραβίας στην Eurobank, υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις, ένας διευθυντής διαχείρισης διαθεσίμων θα αναλάβει να τρέξει μια τράπεζα που διοικούσε ο Νανόπουλος με τον Μπαλή και τον Καραμούζη υπό το άγρυπνο βλέμμα του Λάτση που κατείχε το 44% της Eurobank;
Και όμως τα κατάφερε η Eurobank ήταν κρατικοποιημένη τράπεζα και έτοιμη να συγχωνευθεί με την Εθνική, να απορροφηθεί από την Εθνική και σήμερα η Eurobank είναι η τράπεζα με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία μεταξύ των τραπεζών.
Είχε ομάδα, τον Ιωάννου, τον Καλαντώνη, τον Βασιλείου κ.α….
Σίγουρα ο Χρυσικός που εκπροσωπεί και το Fairfax τον βασικό μέτοχο με ποσοστό 33% είναι και τυχερός και… τυχερός…
Αλλά ο Καραβίας κατάφερε, με επιμονή και υπομονή, μεθοδικότητα και στρατηγική μια τράπεζα που κατέρρεε να την κάνει πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα.
Ο Καραβίας έχει θητεία ακόμη 3 χρόνια και εκτιμούμε ότι θα κάνει άλλα 3 χρόνια δηλαδή το 2028 εκτιμούμε ότι θα… ανοίξει η διάδοχη κατάσταση.
Που βρίσκεται η Eurobank σε κεφάλαια, NPEs, δομή κερδοφορίας… τα έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά.
Μυλωνάς – Εθνική τράπεζα
Όταν ανέλαβε ο Παύλος Μυλωνάς την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας πολλοί είπαν, ένας οικονομολόγος που η δουλειά του ήταν οι οικονομικές μελέτες μπορεί να τα καταφέρει;
Η Εθνική σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα βάση χρηματιστηριακής αξίας.
Βοήθησε ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος ο Φραγκιαδάκης όταν πούλησε την Finansbank και όταν προέβη σε κινήσεις με το Titlos το πρώην swaps της Goldman Sachs.
Όμως ο Μυλωνάς ήταν θετική έκπληξη, η Εθνική τράπεζα έχει θετική πορεία ακολουθεί από κοντά την Eurobank και επίσης αποτελεί σημείο αναφοράς.
Η Εθνική έχει στελεχιακό δυναμικό, ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος θα προέλθει από το εσωτερικό της Εθνικής τράπεζας.
Πιστεύουμε όμως ότι και στην περίπτωση του Μυλωνά θα απαιτηθούν η τρέχουσα και ακόμη μια θητεία ώστε να παρουσιάσει πλήρως το έργο του.
Όπως και στην περίπτωση Καραβία στην Eurobank, ο Μυλωνάς ήταν ο κατάλληλος για την θέση αυτή και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.
Ψάλτης – Alpha bank
Ο Βασίλης Ψάλτης ήταν οικονομικός διευθυντής στην Emporiki και ακολούθως στην Alpha bank.
Με ορθολογική σκέψη και όχι τραπεζική εμπειρία.
Όταν ανέλαβε επίσης πολλοί έλεγαν, μα υπήρχαν πιο έμπειροι, όπως ο Γιώργος Αρώνης ο αείμνηστος.
Όμως ο Ψάλτης δικαίωσε όσους τον στήριξαν και δικαίωσε όσους τον πίστεψαν αφού η Alpha bank πλέον πορεύεται στον δρόμο της εξυγίανσης και της ομαλότητας.
Η Alpha bank ακόμη δεν έχει δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες ως τράπεζα και δεν αναφερόμαστε με όρους μετοχής αλλά με όρους προοπτικής.
Ο Ψάλτης λοιπόν έχει καλές προοπτικές και σίγουρα έχει ακόμη πολύ χρόνο στην διοίκηση της Alpha bank.
Μεγάλου – Πειραιώς
Ο Χρήστος Μεγάλου ήταν ο πιο έτοιμος άπαξ και είχε διοικήσει ξανά τράπεζα π.χ. την Eurobank στο παρελθόν.
Έχει μακρά εμπειρία και τελικά αποδείχθηκε κατάλληλος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Πειραιώς.
Η Πειραιώς στην αρχική φάση… προοριζόταν να διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα ή υπήρχαν σενάρια πολύ θολά για το μέλλον της Πειραιώς.
Σήμερα έχει μονοψήφιο NPEs ratio και κεφάλαια, αν και θα ήθελε λίγο περισσότερα, ωστόσο ο Μεγάλου είναι της πιο παλιάς σχολής τραπεζίτης… ξέρει από πολιτική, διπλωματία και βεβαίως τραπεζική.
Η Πειραιώς πορεύεται με σταθερότητα, πλέον δεν αποτελεί το μαύρο πρόβατο… του τραπεζικού κλάδου.
Ο Μεγάλου είναι ηλικιακά ο μεγαλύτερος από τους τραπεζίτες, ωστόσο δεν συμφωνούμε ότι θα κάνει μόνο την τρέχουσα θητεία…
Η Πειραιώς έχει να δείξει πολλά πράγματα.
Θα σκεφθείτε μα δεν βρήκαμε τίποτα μεμπτό;
Όλα είναι ρόδινα;
Όλα είναι τέλεια;
Προφανώς και δεν είναι… αλλά αυτά τα αρνητικά τα έχουμε συγκεντρώσει σε άλλο κείμενο οπότε είπαμε – μια από τις σπάνιες μας αναφορές – να αψηφήσουμε τα αρνητικά και να εστιάσουμε μόνο στα θετικά…
Για να μην μας κατηγορούν ότι βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισοάδειο…
Στα αρνητικά μην ανησυχείτε θα τα πούμε όλα ως έχουν χωρίς καμία ωραιοποίηση....

Μεικτές πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 22/8 οι ασιατικές αγορές.
Ενώ η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της στις 20-21 Σεπτεμβρίου, σε μια ακόμα μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού της προχώρησε σήμερα 22/8 η Κίνα, στην προσπάθεια της για την τόνωση της κινεζικής οικονομίας, μόλις μια εβδομάδα μετά την κίνηση – έκπληξη, να μειώσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το επιτόκιο της ετήσιας μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι το ετήσιο προνομιακό επιτόκιο δανεισμού (LPR) μειώνεται κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,65% από 3,70%, ενώ το πενταετές LPR μειώνεται κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,30% από 4,45%.
Σημειώνεται πως τα περισσότερα νέα δάνεια βασίζονται στο ετήσιο LPR.
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,47%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,61%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,59%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,21% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,95%.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές  
   

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 22/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό και τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, ενώ επέστρεψαν οι ανησυχίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +9% στα 266 ευρώ.
Η νέα αυτή έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου αποδίδεται στην πρόθεση της Μόσχας να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream από τις 31 Αυγούστου και για τρεις ημέρες (συγκεκριμένα έως και τις 2 Σεπτεμβρίου) για λόγους συντήρησης της μοναδικής λειτουργικής μονάδας άντλησης αερίου στο σταθμό συμπίεσης Portovaya.
Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατυπώνουν την ανησυχία τους πως μετά την κίνηση αυτή, η Μόσχα δεν προτίθεται να ξανανοίξει τον αγωγό για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.
Πρόκειται για αιτιάσεις που απορρίπτει κατηγορηματικά το Κρεμλίνο
, το οποίο υποστηρίζει πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και πως τέτοιου είδους διακοπές για λόγους συντήρησης γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -3,7% στα 93,10 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -3,8% στα 87,01 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,79% στις 2212 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,5%, ο S&P500 στο -1,8%, ο Nasdaq στο -2,1% και το ETF στο -1,13% ( 24,60 δολ. ).

Με θετικό πρόσημο οι τράπεζες μετά τις αρχικές πιέσεις

Ανοδικά έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές - πλην της Eurobank - παρά τις αρχικές πιέσεις,  με τις συναλαλγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,4830 ευρώ, με άνοδο +0,96% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0050 ευρώ, με άνοδο +1,35%, με όγκο 11,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1650 ευρώ, με άνοδο +2,64% και όγκο 4,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,46 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9856 ευρώ, με πτώση -0,44%, με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,66 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,08 ευρώ, με πτώση -8,09% και κεφαλαιοποίηση 482 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1188 ευρώ, με πτώση -1,82%, με όγκο 362 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 145 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 318 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τιτάν, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή +1,68%, Quest +1,47%, ΑΔΜΗΕ...
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,30 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση στα 9,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,92 ευρώ, με πτώση -0,99% και αποτίμηση 7,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,88 ευρώ, με πτώση -1,18% και αποτίμηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9520 ευρώ, με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με πτώση -2,33% και αποτίμηση 4,83 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,28 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 962 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,59 ευρώ, με άνοδο +0,30% και  κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,08 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,08 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,19 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,00 ευρώ, με άνοδο +1,27% και κεφαλαιοποίηση 852 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,46 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 548 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0289 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,70%

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 22/8 τστα ελληνικά ομόλογα όπως και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75%, το 10ετές ιταλικό 3,59% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,99%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 246 μονάδες βάσης από 247 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,69% ή 169 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται και σήμερα 22/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 22 Αυγούστου  του 2022 στο 3,59%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/8/2022 στο 1,29%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,90% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,36% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,52% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,96%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης