Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πλησιάζει στο τέλος η άνοδος στο ΧΑ +0,47% στις 829 μον. - Στις 850 μον. προετοιμαστείτε για πωλήσεις, το 10ετές 3,27% από 3,58%

Πλησιάζει στο τέλος η άνοδος στο ΧΑ +0,47% στις 829 μον. - Στις 850 μον. προετοιμαστείτε για πωλήσεις, το 10ετές 3,27% από 3,58%

Η υψηλή αβεβαιότητα παραμένει, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει παγκοσμίως, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση

Σχετικά Άρθρα
( upd16) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 829 μονάδες, από τις 836 μονάδες υψηλό ημέρας, με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται στις 850 μονάδες καθώς η υψηλή αβεβαιότητα παραμένει και ο πληθωρισμός καλπάζει, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση.
Σημειώνεται, ότι η εβδομάδα έκλεισε με πέντε ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη με κέρδη +4,45%, τον  FTSE 25 με άνοδο +5,12% ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο Τραπεζικός Δείκτης +10,8%, χωρίς όμως την υποστήριξη των συναλλαγών οι οποίες κινήθηκαν πέριξ των 50 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +1,94% από +3,39% υψηλό ημέρας και ακολούθησε η Πειραιώς +0,52% ενώ ήπια υποχώρησαν Eurobank -0,84% και Alpha Bank -0,62%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε ο Μυτιληναίος +2,55% αλλά και η δεικτοβαρής Coca Cola +1,83%... ενώ υποχώρησαν ΔΕΗ -2,26%, ΑΔΜΗΕ -1,56%...
Προ των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η Ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι δεν προβλέπεται στο βασικό σενάριο, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταρρέει απρόσμενα τον Ιούλιο 2022 καθώς τόσο στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσο και στη Γερμανία - την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας - οι σύνθετοι δείκτες PMI υποχώρησαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια,  καταγράφοντας μεγάλη βελτίωση στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,27% από 3,58% αρχικά  και το Ιταλικό 10ετές στο 3,37%  από 3,62% με το μεταξύ τους spread  στις -10 μονάδες βάσης.
Ειδικότερα, χθες 21/7, η ΕΚΤ προχώρησε σε επιθετική νομισματική πολτική προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το επιτόκιο 0,50%, την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια, ενώ ενέκρινε και το ειδικό εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων,  αφού η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός… τρομοκράτησαν τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών.
Το  νέο νομισματικό εργαλείο (Transmission Protection Instrument - TPI) είναι ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, αφού για να αγοράσει κρατικά ομόλογα η ΕΚΤ θα πρέπει να πληρούνται βασικά οικονομικά κριτήρια με βασικότερο την δημοσιονομική πειθαρχία…
Οι ανησυχίες έχουν μετριαστεί από την επανεκκίνηση του Nord Stream με τον προβληματισμό όμως να συνεχίζεται από την επάρκεια της ενέργειας στην Ευρώπη ενώ συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα  στην  Ιταλία , την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οδεύοντας προς πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση του Mario Draghi.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,18% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,54%.
Στο πρώτο δεκάλεπτό της συνεδρίασης, με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank -1,24% και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -2,18%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1% και ο Γενικός Δείκτης -0,23%.
Λίγο πριν τις 12:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Eθνική +3,13% και  Eurobank +2,39%ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,22%
Περί τις 15:15 με την Εθνική να διατηρεί τα κέρδη της και με στηρίξεις από τις δεικτοβαρείς Coca Cola +2,41%, ΟΠΑΠ +2,35%, ΟΤΕ +1,83%...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,26%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,47% στις 829 μονάδες έχοντας υψηλό στις 835,99 μονάδες και χαμηλό τις 824,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,06 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,4 εκατ. ευρώ και όγκου 686 χιλ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 406 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo διακίνησε 30 χιλ. τεμάχια αξίας 449 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 152 χιλ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 47,2 χιλ. τεμάχια αξίας 686 χιλ.. ευρώ και ο Sarantis 89,2 χιλ. τεμάχια αξίας 605 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 829 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων με βασική την αντίσταση των 840 – 850 μονάδων  και ακολουθούν οι 868 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 880 και οι 900 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780 -770 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 497 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 500 - 520 μονάδων και ακολουθούν οι  550, οι 570, οι 590 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη  βρίσκονται οι 450 μονάδες και ακολουθούν οι 440, οι 430 και οι 400 μονάδες.

Μεγάλη βελτίωση  στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,27% από 3,58% - Το spread με την Ιταλία στις -10 μ.β.

Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται σήμερα 22/7 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια,  μετά τα στοιχεία που έδειξαν κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον  Ιούλιο 2022 καθώς τόσο στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσο και στη Γερμανία - την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας - οι σύνθετοι δείκτες PMI υποχώρησαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση.
Στο επίκεντρο οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ η οποία αποφάσισε την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια,
ενώ ενέκρινε και το ειδικό εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων,  αφού η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός… τρομοκράτησαν τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τράπεζων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ενώ αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία η οποία οδευει σε πρόωρες εκλογές μετά την παραίτησή του Mario Draghi.
Με βάση τα παραπάνω,  μετά από αρκετό καιρό το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών πέρασε σε αρνητικά επίπεδα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να κινείται χαμηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου ιταλικού, ειδικότερα στις -10 μονάδες βάσης..  
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,27%, το 10ετές ιταλικό 3,37% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,79%..
Η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια στο 0,50% από 0% ενώ ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο (Transmission Protection Instrument - TPI) με στόχο να επιτύχει διάχυση της νομισματικής της πολιτικής.
Ο νέος μηχανισμός προστασίας των ομολόγων ουσιαστικά δημιουργήθηκε για χώρες που βρίσκονται υπό πίεση όπως η Ιταλία η οποία περνάει μεγάλη πολιτική δοκιμασία και οδεύει σε πρόωρες εκλογές και η Ελλάδα που δεν διαθέτει και επενδυτική βαθμίδα εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και τις αγορές 39 δισεκ. ελληνικών ομολόγων που έχουν πραγματοποιηθεί.
Στην ουσία, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που απλά έχει αλλάξει όνομα…
Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο καθώς πρόκειται για ένα νομισματικό μηχανισμό που απαιτεί οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία από κάθε χώρα, όπως άλλωστε και ένα μνημόνιο…
Όσες χώρες χρησιμοποιήσουν αυτό το νομισματικό εργαλείο αμέσως θα στιγματίζονται ως αδύναμες από τις αγορές και αμέσως θα ξεκινάει ο μνημονιακός έλεγχος από την ΕΚΤ…
Επίσης κάθε φορά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεδριάζει ανεξάρτητα… δεν θα υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησης…
Όποια χώρα προσφύγει στον νέο Μηχανισμό της ΕΚΤ θα θεωρείται ένδειξη αδυναμίας και αμέσως θα στοχοποιείται ακόμη περισσότερο από τις αγορές..
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η  οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης.
Ειδικότερα το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,79% ενώ στο 2,99% το 2ετές και στο 2,88% το 5ετές ομόλογο ...  
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός 9,1% του Ιουνίου στις ΗΠΑ προεξοφλεί την αύξηση κατά 75 μ.β. ή και στις 100 μ.β. από τη Federal στις ΗΠΑ στο τέλος του μήνα.

Εμπλοκή στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank - Οι εξωφρενικές ζημιές «παγώνουν» το Ellington, πιθανόν να καταλήξει στην Alpha

Σοβαρότατη εμπλοκή με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης αλλά και ιδιωτικοποίησης της Attica Bank έχει ανακύψει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, οι τελικές ζημιές από την αξιολόγηση των τριών τιτλοποιήσεων NPEs της Attica Bank από τον καναδικό οίκο DBRS, καταλήγουν σε ένα σοκαριστικό συμπέρασμα.
Οι ζημιές από τις τρεις τιτλοποιήσεις ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ, υποχρεώνοντας σε ριζική ανατροπή των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης.
Το αρχικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank περιελάμβανε τρία στάδια:
α) αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ. που υλοποιήθηκε
β) αύξηση κεφαλαίου 365 εκατ. που είναι να υλοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022
γ) αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. που είναι να υλοποιηθεί Μάρτιο - Απρίλιο 2023
Ο σχεδιασμός αυτός έχει πλήρως ανατραπεί, γιατί οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων, εξέλιξη που αιφνιδίασε την Ellington, η οποία φαίνεται να ανακρούει πρύμναν.
Το αμερικανικό fund φαίνεται να χάνει το ενδιαφέρον του για την Attica Bank, και αν αυτό τελικώς συμβεί γιατί πραγματοποιούνται έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, οι επιλογές είναι είτε να βρεθεί άλλος επενδυτής πχ. Bain Capital, είτε να πωληθεί σε μία μεγάλη συστημική τράπεζα, όπως η Alpha Bank, με βάση κάποιες ανεπίσημες πηγές.
Όπως καθίσταται αντιληπτό είναι αδιανόητο να καλύψει τα μαύρη τρύπα της Attica Bank μόνο του το ΤΧΣ, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, καθώς το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Attica  να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη πρωτοφανής και καταστροφική.
Υποσημείωση: Το bankingnews έχει προειδοποιήσει έγκαιρα και έγκρυα για όλα τα ζοφερά σενάρια στην Attica Bank

Η αποτυχία πώλησης της Αριάδνης 5,2 δισεκ. NPEs οφείλεται στην Morgan Stanley και στις παράλογες απαιτήσεις της PQH

Εδώ και μήνες η τραπεζική αγορά και ειδικά οι εταιρίες διαχείρισης NPEs εστίαζαν στην πώληση του προγράμματος Αριάδνη ύψους 5,2 δισεκ. ευρώ.
Το πρόγραμμα Αριάδνη αφορά όλα τα προβληματικά ανοίγματα που είχαν συγκεντρωθεί στην εκκαθαρρίστρια εταιρία PQH από τις bad bank τις κακές τράπεζες Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Probank, Proton bank και συνεταιριστικών τραπεζών.
Η διαδικασία πώλησης κηρύχθηκε άγονη για 4 λόγους
1)Η Morgan Stanley ως σύμβουλός της PQH έθεσε ορισμένα κριτήρια τα οποία θεωρούνταν εξωφρενικά παράλογα όπως να ορίζει ελάχιστο τίμημα τα 730 εκατ ευρώ.
Σε αυτή την συγκυρία και 620 με 630 εκατ τίμημα θα ήταν λογικό.
2)Η διαδικασία ήταν προβληματική από την αρχή και σε αυτό φέρει ευθύνη και η PQH ως εταιρία εκκαθάρισης αφού έθεσε όρους και κριτήρια τα οποία ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν.
Τα δύο σχήματα που συμμετείχαν στην διαδικασία επίσης έθεσαν όρους που ήταν εκτός του πλαισίου της διαγωνιστικής διαδικασίας ειδικά ως προς το σκέλος των αποδόσεων και των προμηθειών.
3)Συνέβη και κάτι άλλο, άκρως ανησυχητικό.
Για ένα χαρτοφυλάκιο 5,2 δισεκ. χρειάστηκε να συμμαχήσουν αντίπαλα στρατόπεδα και έγκαιρα το bankingnews είχε αναφέρει ότι αυτό σημαίνει ότι έχει αυξηθεί τόσο πολύ ο επενδυτικός κίνδυνος που απαιτούνται συμμαχίες.
Από την μια το σχήμα Fortress - Bain και Davidson Kempner (με διαχειρίστριες εταιρείες Do Value και Cepal) και από την άλλη η Εlligton (με διαχειρίστρια εταιρεία των NPEs την Intrum).
Γιατί χρειάστηκε να συμμαχήσουν ανταγωνιστές στην διαχείριση NPEs για να αποκτήσουν τα 5,2 δισεκ. της Αριάδνης;
Η απάντηση είναι προφανής αύξηση επενδυτικού κινδύνου μειωμένο περιθώριο κέρδους.
4)Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει ορισμένους στην εκτίμηση ότι θα επιδεινωθούν τα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων.
Σε ένα περιβάλλον όπου το περιθώριο κέρδους των εταιριών διαχείρισης μειώνεται δραστικά και σύννεφα σκιάζουν τον ουρανό των NPEs οποιαδήποτε ανάληψη ρίσκου πέραν από το λελογισμένο θα ναρκοθετούσε τα έσοδα των εταιριών διαχείρισης NPEs.
Πρακτικά δεν μπορούσαν να δοθούν 730 εκατ που είχε οριστεί ως ελάχιστο τίμημα.
Η PQH δεν έχει πολλές επιλογές ή θα προβεί σε διαχείριση του χαρτοφυλακίου αν και το παρελθόν απέδειξε ότι απέτυχε σε αυτό τον ρόλο ή θα επανέλθει σε επόμενη φάση με νέο διαγωνισμό πώλησης.
Τι ανέφερε η PQH
Ως άγονο έκρινε η PQH η εταιρία εκκαθάρισης NPEs τον διαγωνισμό πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων «Αριάδνη», ύψους 5,2 δισ. ευρώ καθώς όπως επισημάνθηκε σε ενημέρωση στελεχών της, αφενός το τίμημα των δυο επενδυτών κινήθηκε κάτω από το όριο (730 εκατ. ευρώ ) και αφετέρου οι δυο προσφορές περιελάμβαναν όρους και αιρέσεις που καθιστούσαν τις προσφορές ως μη δεσμευτικές.
Τελικώς, το διοικητικό συμβούλιο της PQH τις απέρριψε ως απαράδεκτες και αποφάσισε να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου κατετέθησαν οι προσφορές από την κοινοπραξία Fortress- Bain – Davidson Kempner (με διαχειρίστριες εταιρείες Do Value και Cepal) και από την Εlligton (με συνεργαζόμενη διαχειρίστρια εταιρεία την Intrum).
Σύμφωνα με την PQH, το πακέτο δανείων θα επιστρέψει στον μηχανισμό διαχείρισης της και θα εξετάσει τις διάφορες επιλογές, δηλαδή πωλήσεις, διαχείριση.

Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν σήμερα 22/7 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,40%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,06%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,17%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,66% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,04%.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω μεταβλητότητας, στον απόηχο της πρώτης αύξησης επιτοκίων 0,50% από την ΕΚΤ, μετά από 11 χρόνια ενώ εγκρίθηκε το νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα (Transmission Protection Instrument - TPI), αφού η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός… τρομοκράτησαν τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών.
Στο επίκεντρο η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Mario Draghi, με την χώρα να οδεύει σε πρόωρες εκλογές .
Εν τω μεταξύ, κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2022 καθώς τόσο στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσο και στη Γερμανία - την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας - οι σύνθετοι δείκτες PMI υποχώρησαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας και περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στο 49,4 τον Ιούλιο από 52,0 τον Ιούνιο, στο  χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +4,76% στα 163 ευρώ.
Ήπια άνοδος καταγρέφεται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,70% στα 104,61 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,45% στα 96,75 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +2,11% στις 2.096 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,65%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,35%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,45% και αμετάβλητο το ETF GREC  (23,38 δολ. )

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +2%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να ξεχωρίζει και με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,16 ευρώ, με άνοδο +1,94% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,80 ευρώ, με πτώση -0,62%, με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8160 ευρώ, με άνοδο +0,52% και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,02 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8290 ευρώ, με πτώση -0,84%, με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9840 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 439 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0730 ευρώ, με πτώση -2,67% με όγκο 230 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
 
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Mootr Oil, ΕΛΠΕ.....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,80 ευρώ, με άνοδο +1,83% και κεφαλαιοποίηση στα 8,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,39 ευρώ, με άνοδο +0,24% και αποτίμηση 7,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,61 ευρώ, με πτώση -2,26% και αποτίμηση 2,14 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,880 ευρώ, με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 438 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με άνοδο +1,71% και  αποτίμηση 5,05 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,04 ευρώ, με πτώση -1,08% και κεφαλαιοποίηση 864 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,16 ευρώ, με πτώση -1,44% και  κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,97 ευρώ, με πτώση -1,45% κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με άνοδο +2,55% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,94 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,59 ευρώ, με άνοδο +1,88% και κεφαλαιοποίηση 808 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4020 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 526 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0243 ευρώ, με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,27%

Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται  στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια, μετά τα στοιχεία που έδειξαν κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον  Ιούλιο 2022 καθώς τόσο στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσο και στη Γερμανία - την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας - οι σύνθετοι δείκτες PMI υποχώρησαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση.
Στο επίκεντρο η πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,50% μετά από 11 χρόνια από την ΕΚΤ αλλά και το νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα
(Transmission Protection Instrument - TPI), αφού η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός… τρομοκράτησαν τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών.
Ακολουθεί, στις 26/7 και 27/7 και οι αποφάσεις της  FED μετά τον πληθωρισμό –σόκ του Ιουνίου στο 9,1% στα υψηλά 41 ετών
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,27%, το 10ετές ιταλικό 3,37% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,79%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 226 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 180 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,80% ή 180 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης…

Μεγάλη βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Μεγάλη βελτίωση  καταγράφεται σήμερα 22/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 22 Ιουλίου του 2022 στο 3,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/7/2022 στο 1,01%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,63% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,15% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,17%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης