Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την πτώση διεθνώς και τον πληθωρισμό - σοκ 9,1% στις ΗΠΑ, το ΧΑ +1,09% στις 803 μον. - Μην παρασύρεστε, ορατές οι 750 μον.

Παρά την πτώση διεθνώς και τον πληθωρισμό - σοκ 9,1% στις ΗΠΑ, το ΧΑ +1,09% στις 803 μον. - Μην παρασύρεστε, ορατές οι 750 μον.
Οι ανησυχίες αυξάνονται από την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και φυσικά πολύ υψηλότερο πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
( upd14) Μη πειστική ανοδική αναλαμπή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 803 μονάδες, παρά την πτώση διεθνώς μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιουνίου στις ΗΠΑ στο 9,1%  στα υψηλά 41 ετών, από το 8,6% του Μαίου και έναντι του αναμενόμενου 8,8%, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την αντίδραση της Federal Reserve στις 27/7.
Ειδικότερα, πιέσεις -1,5% ασκούνται στον Dax στην Γερμανία ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στη Wall Street κινείται στο -1,2%.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τις 800 μονάδες, με στηρίξεις από  ΔΕΗ +4,91%, ΑΔΜΗΕ +3,21%, Jumbo +3,67% ...ενώ αδύναμη ήταν η εικόνα στις τράπεζες.
Στην πρώτη στήριξη  βρίσκεται η ζώνη των 780 - 770 μονάδων και ακολουθούν οι 750 μονάδες ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη το κακό σενάριο δεν το έχουμε δει ακόμη..

Η επιδείνωση διεθνώς θα επηρεάζει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η οποία θα διολισθήσει προς τις 700 – 680 μονάδες καθώς είναι μια αγορά χωρίς βάθος και ουσιώδη ρόλο, οπότε για τα διεθνή funds οι ρευστοποιήσεις εν μέσω διεθνούς αναστάτωσης θα είναι εύλογη εξέλιξη. 
Στο επίκεντρο παραμένει η ενεργειακή κρίση με τις αγορές να εστιάζουν στο κακό σενάριο - το σενάριο της καταστροφής όπως το ονομάζει το Bloomberg - και το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν η Ρωσία δεν επαναφέρει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στις 22 Ιουλίου μετά τις εργασίες συντήρησης.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας,  απώλειες κατέγραψε η Πειραιώς -3,23% ενώ ανοδικά έκλεισαν Eurobank +1,92%, Εθνική +0,34% και Alpha Bank -0,10% .
Στα μη τραπεζικά blue chips,ξεχώρισε η ΔΕΗ +4,91%
, καθώς μετά τη μεγάλη πίεση που ασκήθηκε, με τις σωρευτικές απώλειες πλησίον του -50% από την αρχή του έτους, η ανακοίνωση της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 3/8 για αγορά ιδίων μετοχών, επανέφεραν τη μετοχή άνω των 5 ευρώ.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση, με το 10ετές ομόλογο στο 3,48%,αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια στις 21/7 αλλά και το  νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,18% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,10%.
Περί τις 11:00 με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,94%, Εθνική -1,69%...o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,24% ενώ τα κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips, επέδρασαν οριακά στον Γενικό Δείκτη στο -0,05%.
Λίγο μετά τις 15:00 με επίκεντρο τα κέρδη των δεικτοβαρών μετοχών του FTSE25, όπως ΔΕΗ +6,66%, ΟΤΕ +3,31%, Coca Cola +2,6%...και με μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,71% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,44%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,09% στις 803 μονάδες έχοντας υψηλό στις 808,20 μονάδες και χαμηλό τις 794,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,67 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,87 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,36 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,54 εκατ. ευρώ και όγκου 625 χιλ.. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 522 χιλ. τεμάχια αξίας 395 χιλ.  ευρώ, ο ΟΤΕ 53 χιλ. τεμάχια αξίας 868 χιλ. ευρώ και η  Κρι - Κρι 50 χιλ. τεμάχια αξίας 280 χιλ. ευρώ. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 800 - 810 μονάδων και ακολουθούν οι 830, οι 850 και οι 860 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη  βρίσκονται οι 780 -770 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 467 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 490 - 500 μονάδες και ακολουθούν οι  520, οι 550, οι 560 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη παραμένουν οι 450 μονάδες και ακολουθούν οι 440, οι 430 και οι 400 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,48%

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης αναμένοντας τις αποφάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) αλλά και το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads ενώ ακολουθούν στις 27/7 και οι αποφάσεις της  FED.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,48%, το 10ετές ιταλικό 3,26% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,03%...
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η  οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης…
Ειδικότερα τα αμερικανικά ομόλογα επιδεινώθηκαν μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιουνίου στο 9,1% με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να επιδεινώνεται στο 3,03% ενώ στο 3,18% ασκαρφάλωσε το 2ετές και το 5ετές ομόλογο στο 3,12%.
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στη συνεδρίαση της 21/7 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική σύσφιξη για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που π.χ. στην Ελλάδα έχει εκραγεί στο 12%.
Ειδικότερα θα ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%  και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 κατά 0,50%.
Επίσης θα παρουσιάσει την πρόταση της για το εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα αφού η αύξηση των επιτοκίων… τρομοκράτησε τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών με το ελληνικό 10ετές στο 4,73%.
Το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει ότι θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους,
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ποσοτική σύσφιξη, αλλά ποσοτική χαλάρωση ή QE, και δεν αποτελεί απλώς παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση, μια παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη «δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας τεχνητά τα ιταλικά και ελληνικά spreads χαμηλά…
Η ΕΚΤ προσπαθεί να εξαπατήσει τις αγορές αφού από την μια αυξάνει τα επιτόκια – αυτό ονομάζεται ποσοτική σύσφιξη – και από την άλλη το νέο νομισματικό εργαλείο είναι ποσοτική χαλάρωση κεκαλυμμένη.
Δηλαδή η ΕΚΤ προσπαθεί ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και την ποσοτική χαλάρωση και την ποσοτική σύσφιξη πρόκειται για κάτι ακραίο, νομισματικά παράδοξο, απόδειξη ότι η ΕΚΤ έχει αυτοπαγιδευτεί… έστησε ένα ναρκοπέδιο και έχει εγκλωβιστεί και δεν ξέρει πώς να ξεμπλέξει.

Η ΕΚΤ με μόχλευση 76 φορές ή πως παραβιάζει προκλητικά την κεφαλαιακή επάρκεια με μόλις 2% είναι σε καθεστώς default

Η ΕΚΤ  δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση επειδή παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που με αυστηρότητα επιβάλλει στις εμπορικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ είναι ο πιο τοξικός παραβάτης των κανόνων λειτουργίας μια αγοράς αλλά γιατί;
Η ΕΚΤ έχει 8,77 τρισεκ. ευρώ συνολικό ενεργητικό, συνολικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα κεφάλαια στον ισολογισμό της ΕΚΤ ανέρχονται σε 114,8 δισεκ. ευρώ αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ισολογισμός είναι 76 φορές περισσότερος από τα ίδια κεφάλαια.
Η μόχλευση που σημαίνει πόσες φορές τα κεφάλαια είναι τα περιουσιακά στοιχεία… φθάνει στο εκπληκτικό ποσοστό των 76 φορών….
Με όρους κεφαλαιακής επάρκειας η ΕΚΤ δεν πληροί κανένα κριτήριο καθώς έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 3% και εάν προσμετρήσουμε και τις ζημίες από τα ομόλογα φθάνει στο 2%.
Μια εμπορική τράπεζα πρέπει να έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15% ή 17% ή 18% και σίγουρα όχι 2% ή 3%.
Μια εμπορική τράπεζα με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 2% ή 3% σημαίνει ότι τελεί υπό καθεστώς default – χρεοκοπίας και χρήζει άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.
Η ΕΚΤ επιβάλλει κεφαλαιακές ενισχύσεις στις τράπεζες αλλά η ίδια συστηματικά κατά κόρον και εξακολούθηση παραβιάζει αυτούς τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η μόχλευση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή…
Μια εμπορική τράπεζα είθισται να διαθέτει συνολικό ενεργητικό δηλαδή συνολικά περιουσιακά στοιχεία 13-15 φορές τα κεφάλαια της.
Στις ελληνικές τράπεζες π.χ. αυτός είναι ένας κλασσικός κανόνας.
Μια τράπεζα που έχει 79 δισεκ. ενεργητικό και 5,3 δισεκ. κεφάλαια συνεπάγεται μόχλευση 14 με 15 φορές τα κεφάλαια…
Γίνεται αντιληπτό ότι άλλο 15 φορές και άλλο 76 φορές μόχλευση τα κεφάλαια.
Η ΕΚΤ εκμεταλλεύτηκε την δεσπόζουσα μονοπωλιακή της θέση ως κεντρική τράπεζα παραβιάζοντας συστηματικά, προκλητικά και προσβλητικά όλους τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 5 τρισεκ. περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης κυρίως κρατικά και εταιρικά ομόλογα και έχει αναλάβει ένα τεράστιο ρίσκο άπαξ και οι τιμές έχουν υποχωρήσει λόγω της οικονομικής επιδείνωσης.
Εάν η ΕΚΤ ήταν εισηγμένη τράπεζα σε χρηματιστήριο η μετοχή της θα είχε καταρρεύσει…
Η ΕΚΤ αποτελεί το αποτέλεσμα μιας άρρωστης νομισματικής πολιτικής, πλημμυρισμένη με τοξικότητα, συστηματική παραβίαση των κανόνων και προσβλητική παραπλάνηση των αγορών.
Η ΕΚΤ προκάλεσε με την λανθασμένη και αδιέξοδη νομισματική της πολιτική τον πληθωρισμό, είναι η τερατογέννεση της ποσοτικής χαλάρωσης…
Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα του Putin της Ρωσίας που ανόητα υποστηρίζουν ορισμένοι αλλά της ποσοτικής χαλάρωσης μιας τοξικής παρεμβατικής πολιτικής, που απέτυχε παταγωδώς, εκτόξευσε τα δημόσια χρέη και καλλιέργησε την ψευδαίσθηση της ευμάρειας.
Η ΕΚΤ είναι μια κεντρική τράπεζα που τελεί υπό καθεστώς default με όρους πραγματικής αγοράς.
Διασώζεται γιατί καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και σε αυτή την συγκυρία παίζει το παιχνίδι της εξαπάτησης, προτείνει κανόνες που συστηματικά παραβιάζει…

Πιο κοντά το deal Macquarie – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19,80 ή 20,20 ευρώ – Επόμενο επεισόδιο η αποχώρηση Λάτση από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Οι μεγάλες διαφορές που είχαν προκύψει μεταξύ της Macquarie και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής φαίνεται ότι έχουν γεφυρωθεί και είναι πλέον θέμα ημερών – ίσως και ελάχιστων ημερών – να ανακοινωθεί η συμφωνία του Γιώργου Περιστέρη του βασικού μετόχου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τον επενδυτικό όμιλο από την Αυστραλία Macquarie…
Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή φαίνεται ότι αφορά το τίμημα αφού τα 25 ευρώ είναι ανύπαρκτα και πλέον με βάση ορισμένες πηγές εξετάζεται το σενάριο το τίμημα να κινηθεί σε ένα εύρος 19,80 με 20,20 ευρώ….
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον έχουν επιδείξει τρία funds η Macquarie, η First Sentier και η KKR.
Τι συμβαίνει με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία η Macquarie ως γνωστό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει έως το 54,34% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τίμημα 19,80 με 20,20 ευρώ ανά μετοχή ή premium 22% από τις τρέχουσες τιμές στα 16,33 ευρώ ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,89 δισεκ. ευρώ.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά ο Γιώργος Περιστέρης βασικός μέτοχος στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αρχικά εξέταζε την πώληση του 22% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (16% από το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανέρχεται στο 37,30% και 5,98% της Atale του Β. Μαρινάκη)… αλλά τελικά θα πωληθεί μεγαλύτερο ποσοστό αλλά θα διατηρήσει ένα ποσοστό μειοψηφίας στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30% και του Γιώργου Περιστέρη 11,06% το άθροισμα δηλαδή 48,36% και μαζί με το ποσοστό του Μαρινάκη 5,98% συνολικά 54,34%.
Ωστόσο φαίνεται ότι στην Macquarie θα πωληθεί μικρότερο ποσοστό…
Εάν δεχθούμε ότι η Macquarie από την Αυστραλία θα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει στα 19,80 με 20,20 ευρώ σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σημαίνει 62,8 εκατ μετοχές που αναλογούν έως το 54,34% ή 1,25 δισεκ. ευρώ.
Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό είναι αδιέξοδο εν μέσω μάλιστα διεθνούς κρίσης.
Το σχέδιο είναι να πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και σε επόμενη φάση να αγόραζε τον Ελλάκτωρ…
Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι θεωρητικός… υπάρχει σχέδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Ελλάκτωρ που πούλησε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος… στο μέλλον ίσως μέσα στο 2023 να απορροφήσει τον Ελλάκτωρ ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως τις κατασκευές και ειδικά το οδικό δίκτυο της Ελλάδος, δηλαδή τις παραχωρήσεις.
Πουλώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δυνητικά θα μπορούσε να πάρει 864 εκατ. ευρώ και να μειώσει τον δανεισμό της 45% εξέλιξη σίγουρα θετική.
Ο Περιστέρης θα έπαιρνε 254 εκατ και θα αποπληρώσει τις πολλές υποχρεώσεις του αλλά όπως αναφέραμε δεν θα πουληθεί τελικά το 54,34% των μετοχών.
Ο Μαρινάκης πίεζε να αποχωρήσει με ένα εντυπωσιακό υπερκέρδος από την επένδυση του αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εάν πωληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκολλήσει από τα 8,83 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 11,50 με 12 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 12 ευρώ = 1,36 δισεκ. από 913 εκατ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει τον έλεγχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και μακράν λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…
Σοβαρή υποσημείωση
Στο επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα συμβεί και κάτι άλλο…
Όταν ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και προσεγγίσει π.χ. τα 11,50 ευρώ σε βάθος χρόνου η Λάτση μέσω της Latsco Hellenic που κατέχει το 7,60% των μετοχών θα πουλούσε τις μετοχές…
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι τόσο ο Μαρινάκης όσο και η Λάτση είναι δυνητικοί πωλητές, δηλαδή πουλάνε είναι προσωρινοί μέτοχοι στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα 13/7 οι ασιατικές αγορές έχοντας ανακτήσει μέρος από τις πρόσφατες απώλειες και με το βλέμμα στα στοιχεία για το πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,54%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,09%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,09%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο +0,47% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,23%.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται σήμερα 13/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση, ενώ επιδείνωση καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιουνίου στις ΗΠΑ στο 9,1% έναντι του αναμενόμενου 8,8%, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την αντίδραση της Federal Reserve.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε το Ιούνιο στο 7,6% σε διάστημα ενός έτους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό στατιστικό ινστιτούτο Destatis.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η κρατικοποίηση της EDF, καθώς η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει έως τις 19 Ιουλίου λεπτομέρειες για τα σχέδιά της να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου ενέργειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας κοινής ωφέλειας ανεστάλη μέχρι νεωτέρας.
Ανοδικά  κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +5,15% στα 181,50 ευρώ.
Ανοδικά  κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο  +0,44% στα 99,93 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,87% στα 96,67 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -2,57% στις 2.078 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,70%.
Στη  Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1%, ο S&P500 στο -1,2% και ο Nasdaq στο -1% και το ETF GREC στο  +0,09% ( 21,95 δολ. ).

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Πειραιώς -3%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με εμφανή τα σημάδια σδυναμίας, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,96 ευρώ, με άνοδο +0,34% με όγκο 995 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7750 ευρώ, με άνοδο +0,10%, με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,75 ευρώ, με πτώση -3,23% και όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 938 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις12/7/2022 στα 0,04497 ευρώ ή 0,7420 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7632 ευρώ, με άνοδο +1,92%, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,95 ευρώ, με πτώση -1,86% και κεφαλαιοποίηση 424 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0780 ευρώ, με πτώση -8,02%, με όγκο 63 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 296 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκελισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Quest +6,66%, ΔΕΗ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΕΛΧΑ, ΕΛΠΕ.....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,43 ευρώ, με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση στα 8,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,25 ευρώ, με άνοδο +1,44% και αποτίμηση 7,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,09 ευρώ, με άνοδο +4,91% και αποτίμηση 1,94 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,80 ευρώ, με άνοδο +3,21% και κεφαλαιοποίηση 418 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,05 ευρώ, με άνοδο +1,08% και  αποτίμηση 4,96 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,44 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 896 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,11 ευρώ, με πτώση -0,16% και  κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +2,36% κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,68 ευρώ, με άνοδο +3,67% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,25 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,38 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 518 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0224 ευρώ, με άνοδο +2,28% και κεφαλαιοποίηση 21 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,48% - Το spread με την Ιταλία στις 22 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει…
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,48%, το 10ετές ιταλικό 3,26% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,98%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 231 μονάδες βάσης από 235 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 174 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,74% ή 174 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 22 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται  σήμερα 12/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 13 Ιουλίου του 2022 στο 3,26%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/7/2022 στο 1,17%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,74% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,28% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,26% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,13%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης