Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση κρατούν σε ομηρία το ΧΑ -0,03% στις 836 μον. - Μην ποντάρετε στο ανοδικό σενάριο της αγοράς

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση κρατούν σε ομηρία το ΧΑ -0,03% στις 836 μον. - Μην ποντάρετε στο ανοδικό σενάριο της αγοράς
Ουκρανία, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση, ελληνοτουρκικά, η πιθανότητα για πρόωρη εκλογική αναμέτρηση... κρατούν σε ομηρία τις αγορές και αποτρέπουν τους επενδυτές από κάθε επενδυτικό ρίσκο
(upd16) Σε ομηρία παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 836 μονάδες, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες και μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips, με τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση να παραμένουν...
Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων η διολίσθηση των συναλλαγών - αν και ενισχύθηκαν με πακέτα στις δημοπρασίες - ενώ εμφανείς είναι και οι κινήσεις ωραιοποίησης που λαμβάνουν χώρα ενδοσυνεδριακά καθώς πλησιάζει το τέλος του α' εξαμήνου 2022.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Εθνική -2,64% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,27%, Πειραιώς -0,50% και  Eurobank -0,44%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά  ξεχώρισαν Sarantis +4,18% και ΔΕΗ +4,02% ενώ υποχώρησαν ΑΔΜΗΕ -1,92%, ΟΠΑΠ -0,85%...

Η αγορά διατηρεί προσώρας τις 800 μονάδες ενώ αντιμετωπίζει δυσκολία να ξεπεράσει τις 850 μονάδες.
Στο βασικό σενάριο θα υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες.....αν και οι 780 - 750 μονάδες μπορεί να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την πραγματική κατάσταση. .
Ουκρανία, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση, ελληνοτουρκικά, η πιθανότητα για πρόωρη εκλογική αναμέτρηση κρατούν σε ομηρία τις αγορές και αποτρέπουν τους επενδυτές από κάθε επενδυτικό ρίσκο ενώ οι πιο τολμηροί μετά από κάποιο βραχυπρόθεσμο κέρδος προβαίνουν σε άμεση ρευστοποίηση των τίτλων .   
Εν τω μεταξύ, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και επιθέσεις της Τουρκίας και του προέδρου Erdogan κατά της Ελλάδας, οι οποίες το τελευταίο διάστημα τείνουν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αναμένεται να θέσει στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (23 και 24 Ιουνίου) ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ενώ στα βασικά θέματα θα τεθούν οικονομία και ενέργεια.

Στην αγορά ομολόγων η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, με 10ετές ελληνικό στο 3,75% από υψηλό 4,74% (14/6) μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου ανάφεραν ότι θα παράσχουν στήριξη με ένα νέο εργαλείο, τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα.

Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων

Ο επικεφαλής της Fed J.Powell, χθες 22/6 στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, έστειλε σήμα για «άνευ όρων» επιθετική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ 8,1%, η Lagarde ανέφερε στις 16 Ιουνίου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι σχεδιάζει τρόπους για τον περιορισμό των spread των ομολόγων.
Σύμφωνα με την Lagarde, το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά της κρίσης θα ξεκινήσει εάν το κόστος δανεισμού για τα αδύναμα κράτη αυξηθεί πολύ ή πολύ γρήγορα.
Σε μια συνάντηση στο Λουξεμβούργο, η Lagarde εξήγησε στους υπουργούς ότι ο νέος μηχανισμός που σχεδιάζουν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχει σκοπό να αποτρέψει τις παράλογες κινήσεις της αγοράς να ασκήσουν πίεση σε μεμονωμένα έθνη του ευρώ, καθώς η ΕΚΤ ξεκινά τις πρώτες της αυξήσεις επιτοκίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Επί της ουσίας, είναι ένα «νέο μέσο κατά του κατακερματισμού» μετά την άνοδο της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων εν μέσω ενδείξεων ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός αυξάνεται περισσότερο.
Η αλήθεια είναι όμως πως δεν υπάρχει νέο εργαλείο… και, φυσικά, δεν θα υπάρξει.
Η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπάρχον QE για να αγοράσει απεριόριστο ποσό κρατικών ομολόγων – ή να μην το χρησιμοποιήσει.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για επιλογή, όχι για νέο εργαλείο.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,03% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,05%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank -2,41% και με τη δεικτοβαρή Coca Cola -1,06% o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,35%.
Περί τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobank +1,64%, o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,62%.
Λίγο μετά τις 13:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +4,77%
Μυτιληναίος +3,02%...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,89%. 
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με τις πιέσεις στις τράπρεζες να εντείνονται με την Εθνική στο -2,64%, o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,39%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,03% στις 836 μονάδες έχοντας υψηλό στις 843,91 μονάδες και χαμηλό τις 833,54 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 18,53 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 29 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 18,53 εκατ. ευρώ και όγκου 15,01 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική 200 χιλ. τεμάχια αξίας 629 χιλ. ευρώ, η Eurobank διακίνησε 5,65 εκατ. τεμάχια αξίας 5,08 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 1,37 εκατ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 7 εκατ. τεμάχια αξάι ς7 εκατ. ευρώ..
Η ΔΕΗ 775 χιλ. τεμάχια αξίας 4,31 εκατ. ευρώ και η Jumbo διακίνησε 20 χιλ. τεμάχια αξίας 279 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 836 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 820 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 800, οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 850 - 860 μονάδων και ακολουθούν οι 884 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 532 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490 μονάδες, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,75%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις ανησυχίες για ύφεση να παραμένουν.... καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, προκειμένου να δαμάσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75%, το 10ετές ιταλικό στο 3,46% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,07%...
Ο επικεφαλής της Fed J.Powell, χθες 22/6 στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, έστειλε σήμα για «άνευ όρων» επιθετική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Ο κεντρικής τραπεζίτης, αν και αναγνώρισε τους κινδύνους στην οικονομία, υπογράμμισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο η Fed να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.
Από την άλλη, μετά τις ανακοινώσεις  της ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίου 0,25% στις 21 Ιουλίου και θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, σημειώθηκε μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα, όπου αναγκάστηκε να παρέμβει σε έκτακτη συνεδρίαση και να αποτρέψει τις περαιτέρω πωλήσεις
Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι ένα νέο εργαλείο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα spread των ομολόγων διευρυνθούν πέρα από ορισμένα όρια ή εάν οι κινήσεις της αγοράς υπερβούν μια ορισμένη ταχύτητα, χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτά τα όρια θα δημοσιοποιηθούν.
Οι βασικοί λόγοι που συνέβαλλαν στην επιδείνωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει… και η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται να αποδείξει ότι Ιταλία και Ελλάδα χωρίς την στήριξη της κεντρικής τράπεζας είναι άκρως ευάλωτες…
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση, τα μηδενικά επιτόκια και τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα – έφθασαν 19 τρισεκ. χρέους να έχει αρνητικά επιτόκια – παραβίασε τους κανόνες των αγορών.
Αντί να αφήσεις τις δυνάμεις των αγορών να λειτουργούν, παρενέβη συστηματικά, βίαια, τοξικά και χειραγώγησε τις τιμές προς μια κατεύθυνση.
Δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι όσο υπάρχει η ΕΚΤ δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τα funds που αγόρασαν 90 δισ NPEs στην Ελλάδα… ανησυχούν… για συστημικό σοκ στα κόκκινα δάνεια – Τι δείχνει η Αριάδνη 5 δισ

Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ή κατά το ορθότερο NPEs μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα φθάνουν τα 90-100 δισεκ. ευρώ.
Το πώς έχουν κατανεμηθεί έχει αναλυθεί διεξοδικά.
Η doValue με στήριξη από Fortress και Bain Capital εμφανίζει NPEs περί τα 32 δισεκ. και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής NPEs στην Ελλάδα.
Ακολουθεί η Intrum με 27 δισεκ. NPEs ενώ παραπλήσια ποσοστά εμφανίζει και η Cepal στην οποία συμμετέχει στρατηγικά η Davidson Kempner.
Με βάση πολύ έγκυρες πληροφορίες τα funds που αγόρασαν NPEs στην Ελλάδα ανησυχούν για κάποιας μορφής συστημικό σοκ στα κόκκινα δάνεια.
Κορυφαίος παράγοντας του χώρου μιλώντας στο bankingnews αναφέρει τα εξής
«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς ο κίνδυνος να παρουσιαστεί τέλη του 2022 ή μέσα στο 2023, ύφεση… είναι υπαρκτός.
Όμως σε ορισμένες αναλύσεις που πραγματοποιούνται έχει αναλυθεί ένα πολύ adverse – δηλαδή δυσμενές σενάριο -.
Το δυσμενές σενάριο
Εάν η ελληνική οικονομία πληγεί από ύφεση, πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση τα οποία αλληλοσυνδέονται υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, ο πρώτος κλάδος που θα πληγεί να είναι τα κόκκινα δάνεια….
Τα NPEs χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτά που έχουν ρυθμιστεί και αυτά που ακόμη δεν υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης.
Συνήθως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όσοι έχουν NPEs δηλαδή προβληματικά δάνεια σταματούν την εξυπηρέτηση τους ως προς τα ρυθμισμένα και στα αρρύθμιστα δάνεια, προφανώς δεν υπάρχει διάθεση των δανειοληπτών να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση.
Υπάρχει κίνδυνος τα NPEs να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας κάποιας μορφής συστημικό πρόβλημα τόσο για τα funds που έχουν αγοράσει υψηλές τιμές… όσο και για τους δανειολήπτες που έχουν ρυθμίσει προβληματικά δάνεια και θα… εγκαταλείψουν τις ρυθμίσεις.
Ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος, δεν είναι υπόθεση εργασίας αλλά υπάρχει περίπτωση… τα προβληματικά δάνεια να καταρρεύσουν για δεύτερη φορά προκαλώντας αλυσιδωτές παρενέργειες.
Να σημειωθεί ότι 90 με 100 δισεκ. NPEs αντιστοιχούν στο 55% του ελληνικού ΑΕΠ…
Τα funds επίσης βλέπουν ότι ατονεί το ενδιαφέρον για τα ελληνικά NPEs καθώς θεωρούν ότι το περιθώριο κέρδους σχεδόν μπορεί να εκμηδενιστεί σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία εγκλωβιστεί σε καθοδική τροχιά
Τα 90 με 100 δισεκ. NPEs αντιστοιχούν σε 1,55 εκατ πολίτες φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι τα διοικητικά συμβούλια των μητρικών εταιριών διαχείρισης NPEs θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να αναλάβουν άλλο ελληνικό κίνδυνο…
Το ζήτημα είναι απλό σκεφθείτε να καταρρεύσουν τα ήδη κόκκινα προβληματικά δάνεια.
Τι μας δείχνει η περίπτωση της Αριάδνης
Σύντομα – ημερομηνία 28 Ιουνίου 2022 – θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα 5 δισεκ NPEs της PQH ή πρόγραμμα Αριάδνη
Στις 28 Ιουνίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα 5 δισεκ. NPEs της PQH, δηλαδή τα προβληματικά δάνεια των παλαιών bad bank Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α.
Από την μια η ομάδα της Bain, Fortress και DK της Cepal και από την άλλη η Ellington.
Το φαβορί είναι το σχήμα Bain, Fortress και DK της Cepal.
Προσέξτε μια ιδιαιτερότητα.
Χρειάστηκε να συμμαχήσουν οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα για να προσέλθουν σε μια διαγωνιστική διαδικασία με την υποστήριξη και άλλων funds. .
Αυτό συνέβη επειδή οι διοικήσεις στις μητρικές εταιρίες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος στάθμισαν τα πλεονέκτημα και μειονεκτήματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος θα πρέπει να διαχυθεί και επιμεριστεί.
Παλαιότερα κάθε εταιρία διαχείρισης NPEs ακολουθούσε ανεξάρτητη στρατηγική.
Εάν πλειοδοτήσουν το 60% της διαχείρισης θα το αναλάβει η doValue και το 40% η Cepal.
Η ρήτρα που υπάρχει είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει δεσμευτική προσφορά κάτω των 725 εκατ ευρώ αλλά προσδιορίστηκε αυτός ο στόχος προ της κρίσης στην Ουκρανία.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η δίκαιη αξία αυτού του προβληματικού χαρτοφυλακίου της PQH είναι τα 680 - 700 εκατ αλλά προφανώς όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 23/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,08%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,62%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,5%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,31% ενώ ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο -1,22%.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω μεταβλητότητας και με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην αναβάθμιση του ενεργειακού συναγερμού για το φυσικό αέριο. 
Καθώς εντείνεται η ανησυχία για παγκόσμια ύφεση, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον διοικητή της Federal Reserve, Jerome Powell, ο οποίος καταθέτει για δεύτερη ημέρα στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Χθες 22/6 ο J.Powell δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παραμένει «σθεναρά δεσμευμένη» στη μείωση του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι μια ύφεση είναι «σίγουρα μια πιθανότητα. Δεν είναι καθόλου το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Στα μάκρο, κοντά σε υψηλό πέντε μηνών παρέμειναν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σε μια ένδειξη ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και την αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά μόλις 2.000 στις 229.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +5,29%  στα 133,90 ευρώ.
Ήπια πτώση στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,69% στα 110,98 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,85% στα 105,27 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +1,12% στις 2.400 μονάδες.
Ειδικότερα,ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,40%,ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35 και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,65%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +0,65% και ο Nasdaq στο +1,2% και το ETF GREC στο -1,1% ( 24,38 δολ. ) .

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με ελεγχόμενες πιέσεις έκελισαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες δε κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη ενώ συνεχίστηκαν οι χαμηλές συναλλαγές αν εξαιρέσουμε τα πακέτα στις δημοπρασίες .
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0580 ευρώ, με πτώση -2,64% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,8 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8834 ευρώ, με πτώση -1,27%, με όγκο 4,04 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,00 ευρώ, με πτώση -0,50% και όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,25 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/6/2022 στα 0,6035 ευρώ ή 0,9958 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8990 ευρώ, με πτώση -0,44%, με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,33 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, με πτώση -0,47% και  κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,09 ευρώ, με άνοδο +7,66% με όγκο 23 χιλ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 110 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά  επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Sarantis +4,18%, ΔΕΗ, Aegean.....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ...
H Coca Cola έκλεισε στα 20,76 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση στα 7,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,36 ευρώ, με πτώση -0,06% και αποτίμηση 7,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,5650 ευρώ, με άνοδο +4,02% και αποτίμηση 2,13 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,04 ευρώ, με πτώση -1,92% και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,97 ευρώ, με πτώση -0,85% και  αποτίμηση 4,93 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,26 ευρώ, με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 882 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, αμετάβλητη και  κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,30 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,94 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,63 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 813 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3940 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0245 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,75% - Το spread με την Ιταλία στις 29 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει, καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75%, το 10ετές ιταλικό 3,46% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,07%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 235 μονάδες βάσης από 232 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,55% ή 155 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 29 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 128 μονάδες βάσης

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 23 Ιουνίου του 2022 στο 3,46%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/6/2022 στο 1,4%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,47% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,49% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,46% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,31%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης