Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Πειραιώς +10% και άνοδο διεθνώς, το ΧΑ +1,94% στις 960 μον. - Στο επίκεντρο ο MSCI, το 10ετές 2,45%

Με Πειραιώς +10% και άνοδο διεθνώς, το ΧΑ +1,94% στις 960 μον. - Στο επίκεντρο ο MSCI, το 10ετές 2,45%
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 730 μονάδες, στα υψηλά διετίας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 21/2/2020 (766,01 μονάδες)
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 960 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας, παίρνοντας ώθηση από τη διεθνή άνοδο, με τις τράπεζες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον με την Πειραιώς +9,93% και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκαν και οι συναλλαγές.
Ειδικότερα στις διεθνείς αγορές, με κέρδη +1,08% έκλεισε ο Nikkei στην Ιαπωνία, ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +1,7% ενώ ανοδικά κινείται και η Wall Street, με τον S&P 500 +1,2% καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα επισκιάζουν πρόσκαιρα  τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Στο επίκεντρο η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων με το 10ετές ελληνικό στο 2,45%ς απόρροια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 960 μονάδων, στα υψηλά επταετίας και ο Τραπεζικός Δείκτης στην πρώτη αντίσταση των 730 μονάδων στα υψηλά δύο ετών.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά ακολούθησαν Eurobank +3,55%, Alpha Bank +2,94% και Εθνική  +1,09%..
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο του αναμενόμενου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Eurobank στα 1,1115 ευρώ που βρίσκεται πλέον είναι ακριβή, φθηνή είναι η Πειραιώς, ενώ η Εθνική είναι φθηνότερη από την Alpha bank.
Οι τράπεζες δεν έχουν πολλά ανοδικά περιθώρια πάντως και χρήζουν προσοχής
Σημειώνεται ότι η μετοχή της Eurobank κατέγραψε υψηλό ημέρας τα 1,11 ευρώ επίπεδα που έχει να δει από τον Μάιο του 2016 ήτοι περίπου έξι ετών υψηλό, ενώ χθες 8/2 το Helikon ανακοίνωσε πως το ποσοστό του στην τράπεζα μειώθηκε κάτω του ορίου του 5%. 
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +3,35%, Coca Cola +2,97%, Aegean +2,4%, Jumbo +1,88%....
Το βλέμμα είναι στραμμένο στη σημερινή 9/2 τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, αργά το βράδυ.
Σημειώνεται ότι στον δείκτη MSCI Greece Standard βρίσκονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank ενώ δεν αναμένεται καμία αλλαγή αν και πολλοί εκτιμούν την είσοδο της Εθνικής Τράπεζα αλλά και την έξοδο της Jumbo.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου των ΗΠΑ αύριο Πέμπτη 10/2, καθώς οι εκτιμήσεις μιλούν για άνοδο μεγαλύτερη του 7% (ετήσια βάση) και τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ παραμένουν οι γεωπολιτικές ανησυχίες αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο η εκτίναξη των ελληνικών ομολόγων 

Η εκτόξευση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,55% χθες 8/2 από το πλασματικό 0,57% πριν λίγους μήνες, έχει πραγματοποιηθεί πριν καν ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Το bankingnews από τον Αύγουστο του 2021 όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν 0,57% υποστήριζε ότι η απόδοση αυτή δεν είναι πραγματική, ήταν χειραγωγούμενη ακραία πλασματική και σε καμία περίπτωση δεν αντικατόπτριζε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας
Η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί ότι συνολικά τα ομόλογα της ευρωζώνης θα επανατιμολογηθούν, οπότε οι αποδόσεις θα αυξηθούν και έτσι εξηγείται γιατί όλα τα ομόλογα πωλούνται…
Παράλληλα σημειώνεται επιδείνωση και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα στερείται της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται σε χειρότερη θέση εκεί που ήταν πάντα… απλά η ΕΚΤ με τις αγορές 35 δισεκ. ελληνικών ομολόγων συγκάλυπτε το πρόβλημα ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο  αναφορικά με την κάλυψη των ελληνικών τίτλων από τη ΕΚΤ
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,45% και το ιταλικό 10ετές στο 1,80% και με το μεταξύ τους spread στις 65 μονάδες βάσης.

Γιατί ανεβαίνουν οι μετοχές των τραπεζών;

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 730 μονάδες, στα υψηλά διετίας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 21/2/2020 (766,01 μονάδες)

Πέραν από τα κοινότυπα ότι είχαν μείνει πίσω σε σχέση με την άνοδο των μη τραπεζικών μετοχών υπάρχουν 4 λόγοι που διαδραματίζουν ρόλο.
Η μείωση των NPEs στο 5% με 7% έως τέλος του 2022 έχει ήδη προεξοφληθεί και δεν τον συμπεριλαμβάνουμε ως λόγο.
1)Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη από 1,8 με 2 δισεκ. ετησίως και να διανείμουν μέρισμα
2)Η άνοδος των τιμών των ακινήτων αυξάνει τις αποτιμήσεις άρα και τα κέρδη
3)Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους.
Σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων οι τράπεζες δεν μπορούν να επιτύχουν κέρδη.
4)Η άνοδος των μετοχών προϊδεάζει ότι διαμορφώνεται σταδιακά το τοπίο για placement στην Eurobank και στην Εθνική τράπεζα από το Fairfax και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +1,2%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Πειραιώς +9,93% αλλά και στο σύνολο τσχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Coca Cola +3,07%....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,56% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,98%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,94% στις 960 μονάδες έχοντας υψηλό στις 960,74 μονάδες και χαμηλό τις 950,30 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκαν στις τράπεζες
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε  στα 125,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 56,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 42 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,8 εκατ. ευρώ και όγκου 3,38 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank 1,38 εκατ. τεμάχια αξίας 1,52 εκατ. ευρώ, η Εθνική διακίνησε 938 χιλ. τεμάχια αξίας 3,38 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 800 χιλ. τεμάχια αξίας 1,26 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 46,6 χιλ. τεμάχια αξίας 816 χιλ.ευρώ και η ΔΕΗ 53,5 χιλ. τεμάχια αξίας 440,55 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 665 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 41 χιλ. τεμάχια αξία ς581 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 25 χιλ. τεμάχια αξίας 324 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 25,2 χιλ. τεμάχια αξίας 393 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 960 μονάδων και ακολουθούν οι 980 και οι 1000 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 920, οι 900 μονάδες, οι 885 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 730 μονάδων στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολουθούν οι  770 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 680 μονάδες και ακολουθούν οι 665, οι 650, οι 620, οι 600 και οι 575 μονάδες.

Το Helikon κάτω από 5% στην Eurobank

Άπαξ και η μετοχή της Eurobank έφθασε στα 1,07 ευρώ εύλογα λοιπόν και καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη – υπήρχαν αγορές και στα 0,50 ευρώ – το Helikon πουλάει μετοχές της Eurobank.
To 5% αναλογεί σε 185 εκατ μετοχές τρέχουσας αξίας 198 εκατ ενώ το μέσο κόστος κτήσης είναι στα 80 με 90 εκατ ευρώ.
Αυτό το φαινόμενο… θα φθάσει έως το Fairfax…η Eurobank μπορεί να μην είναι μακριά από ένα placement του Fairfax που κατέχει το 33% της τράπεζας.
Θα μπορούσε να διαθέσει 8% και το ποσοστό του Fairfax από 33% να υποχωρήσει στο 25%.
Το 8% αναλογεί σε 296 εκατ μετοχές η τρέχουσα αξία των οποίων φθάνει τα 318 εκατ ευρώ και αναλογούν στο σχεδόν 32% της αρχικής επένδυσης που ήταν 934 εκατ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η απορρόφηση της Grivalia.

Τα μαύρα της χάλια η μετοχή της ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στα 8,20 ευρώ με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ.
Το bankingnews προειδοποιούσε ότι η ΔΕΗ είναι φούσκα και τότε κάποιοι ανόητοι μας επέκριναν.
Επανερχόμαστε η μετοχή της ΔΕΗ είναι όντως φούσκα, δεν δικαιολογείται μετά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου τέτοια χρηματιστηριακή συμπεριφορά με πρόσχημα π.χ. τις τιμές του φυσικού αερίου.
Από την άλλη έχουν εκτιναχθεί οι λογαριασμοί ρεύματος αν και μεγάλο μέρος δεν αφορά το ρεύμα αλλά όλα τα συνοδευόμενα στους λογαριασμούς ρεύματος.
Η ΔΕΗ κατά την άποψη μας έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το πλάνο υλοποίησης των επενδυτικών της σχεδίων προσκρούει σε πολλά εμπόδια κυρίως πολιτικού ρίσκου.
Εάν αλλάξει η κυβέρνηση θα αλλάξει και ο σχεδιασμός των πλάνων της ΔΕΗ, οπότε… το ρίσκο είναι μεγάλο.

Κραχ στο ομόλογο του Ελλάκτωρ

Ο Ελλάκτωρ ως γνωστό βαρύνεται με ένα ομόλογο 670 εκατ λήξης Δεκεμβρίου 2024 και με κουπόνι 6,375%.
Παρ΄ ότι ο Ελλάκτωρ υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ και παρά την παρουσία της Reggeborgh που υποτίθεται ότι είναι σοβαροί επενδυτές – έχουμε αποδείξει ότι κινούνται στα όρια της απάτης – η απόδοση του ομολόγου καταρρέει ήδη η τιμή έχει υποχωρήσει στις 85 μονάδες με προοπτική τις 80 μονάδες.
Η τρέχουσα απόδοση 13,2% αλλά σύντομα εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο 15%.... από το κακό στο χειρότερο...
Η δραματική επιδείνωση του ομολόγου έρχεται να αποδείξει αυτό που εδώ και καιρό υποστηρίζει το bankingnews ότι ο Ελλάκτωρ παραπαίει με την Reggeborgh και ότι καμία οικονομική βελτίωση δεν υπήρξε.
Η νέα αύξηση κεφαλαίου είναι μονόδρομος ή λύση για το ομόλογο.
Τα νέα κεφάλαια είναι απαραίτητα για να μην βρεθεί σε καθεστώς default – χρεοκοπίας το ομόλογο του Ελλάκτωρ.
Που είναι η ανάκαμψη και εξυγίανση του Ελλάκτωρ που υποσχέθηκε η Reggeborgh;
Η εταιρία συνεχώς αποδομείται, συνεχώς καταρρέει και η απόλυτη απόδειξη είναι το κραχ στο ομόλογο.
Π.χ. η πίεση που ασκείται στα τραπεζικά ομόλογα τύπου Tier 2 είναι δυσανάλογα μικρότερη.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ελλάκτωρ κινδυνεύει ξανά από κακοδιαχείριση και σχέδιο αποδόμησης του ομίλου.

Η επικαιρότητα

Με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για μια εύθραυστη αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα, κάτι που εν πολλοίς συνεπάγεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί ακόμα να έρθει, ο προβληματισμός για τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων παραμένει.
Πρόκειται για αριθμούς που πραγματικά σοκάρουν, τη στιγμή που οι ειδικοί αδυνατούν να εξηγήσουν που οφείλεται αυτό το γεγονός.
Πολλοί μάλιστα να προτείνουν τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής που θα κληθεί να ερμηνεύσει το τι ακριβώς συμβαίνει με τη θνητότητα λόγω covid στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 9/2 προκειμένου αφενός να αποφασίσουν τι θα γίνει με τα περιοριστικά μέτρα – σε ισχύ έως τις 14/2 – και αφετέρου ποια θα είναι η τύχη των εορταστικών εκδηλώσεων για τις Απόκριες.
Εκτιμάται πως παρά την αποκλιμάκωση της πανδημίας, ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων δεν επιτρέπει κανενός είδους εφησυχασμό, κάτι που σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών θα παραμείνει.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 9/2 οι ασιατικές αγορές, εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,08%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,90%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +2,06% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,81%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 9/2 οι  ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα επισκιάζουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την Πέμπτη 10/2 τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει το 7%. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,7%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,5%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,2%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο +0,80%, ο S&P 500 στο +1,2% και  ο Nasdaq στο +1,2% και το ETF GREC στο +1,67% ( 29,76 δολ. ).

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς +9,93%

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει ανοδικά στο +9,93% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,6060 ευρώ, με άνοδο +1,09%, με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,42 ευρώ, με άνοδο +2,94% με όγκο 13,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,66 ευρώ, με άνοδο +9,93%, με όγκο 10,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,1080 ευρώ, με άνοδο +3,55% με όγκο 13,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0750 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1798 ευρώ, με άνοδο +7,66%, με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 220 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,58 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 369 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκελισε το σύνολο σχεδόν ων μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil, Coca Cola, Aegean, Jumbo..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκελισαν μόνο Ελλάκτωρ -1,03% και ΑΔΜΗΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,17 ευρώ, με άνοδο +2,97% και κεφαλαιοποίηση στα 11,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,65 ευρώ, με άνοδο +0,28% και αποτίμηση 8,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,30 ευρώ, με άνοδο +0,73% και αποτίμηση 3,17 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4750 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,67 ευρώ, με άνοδο +1,86% και  αποτίμηση 4,82 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,74 ευρώ, με άνοδο +0,59% και  κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,56 ευρώ, με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,49 ευρώ, με άνοδο +3,35% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,49 ευρώ, με άνοδο +1,24% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,53 ευρώ, με άνοδο +1,88% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,67 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 817 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9040 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0363 ευρώ, με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποιητικές τάσεις μετά το sell off στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,45%

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης μετά το sell off που παρέσυρε χθες το 10ετές ελληνικό στο 2,55%
Mετά την FED  η οποία άνοιξε τον  κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού το  σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ παραπέμπει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων ακόμα και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ένταση και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,45%, το ιταλικό 10ετές στο 1,80% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,94%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 222 μονάδες βάσης από 223 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,25% ή 125 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 65 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 9/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, με τις αγορές να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο αυξημένος πληθωρισμός επιμένει και επισπεύδει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,80%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/2/2022 στο 0,23% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,76% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,03%  με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,09% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,80% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,27%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης