Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διαχείριση της ύφεσης από τις εισηγμένες στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου και όχι επιστροφή στην κερδοφορία

tags :
Διαχείριση της ύφεσης από τις εισηγμένες στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου και όχι επιστροφή στην κερδοφορία
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συνολικό εξαμηνιαίο αποτέλεσμα του 2010 για τις εισηγμένες που θα το γνωρίζουμε το απόγευμα της Τρίτης 31 Αυγούστου..
Είναι η πρώτη φορά μετά το 2002 (χρονιά εφαρμογής των ΔΛΠ στους ισολογισμούς των εισηγμένων) που ο επενδυτικός κόσμος (τραπεζίτες, χρηματιστές, αναλυτές, διαχειριστές α/κ/, επενδυτές, μικρομέτοχοι) της χώρας μας θα έχει στρέψει την προσοχή του στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ισολογισμών και όχι στα ποσοτικά. Δηλαδή το ενδιαφέρον είναι πως διαχειρίζονται  την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της Ελλάδας στην νεότερη ιστορία της οι επιχειρήσεις του ΧΑ καθώς η σύγκριση των αποτελεσμάτων δεν πρέπει να γίνει με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 όπου θυμίζουμε ότι είχαμε το ράλι των 100 ημερών για τις τράπεζες αλλά με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Το περσινό εξάμηνο 1 στις 3 εισηγμένες παρουσίασε ζημιογόνος πορεία μία εξέλιξη που την είδαμε να διατηρείται και το γ΄ και δ' τρίμηνο του 2009 αλλά και το α' τρίμηνο του 2010. Το τελικό περσινό αποτέλεσμα α' εξαμήνου 2009 ήταν κέρδη μετά φόρων ύψους 2,995 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 39,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας (708 εκατ. ευρώ) και της ΔΕΗ (412,13 εκατ. ευρώ) κάλυψαν το 1/3 των συνολικών αποτελεσμάτων (πηγή: Πήγασος αχεπευ).
Συνεπώς από το πρωί(8.30)  της 29ης  Ιουλίου που ανοίγει τα αποτελέσματα α' εξαμήνου για τον Ftse 20 η  Coca Cola, ο εστιασμός των αποτελεσμάτων θα γίνει στις εξής παραμέτρους των ισολογισμών: τζίρος , κέρδη ή ζημίες, μακροπρόθεσμος/βραχυπρόθεσμος δανεισμός, χρηματοοικονομικές ροές ,  ξένα προς ίδια κεφάλαια,  πωλήσεις παγίων,  μειώσεις προσωπικού,  κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων και  μείωση των αποθεμάτων. Επομένως, οι συγκρίσεις που θα γίνουν, θα έχουν να κάνουν με το αν έχουν βελτιωθεί οι πωλήσεις σε σχέση με προηγούμενο τρίμηνο, αν τα περιθώρια κέρδους έχουν επανέλθει και αυτά στα επίπεδα προ κρίσης και δευτερευόντως η κερδοφορία. Ανέκαθεν στην συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων διακρίνονται οι ανελαστικοί κλάδοι όπως είναι για παράδειγμα  η ενέργεια, η ύδρευση, ίσως και οι τηλεπικοινωνίες από πλευράς ζήτησης. Ενα  ακόμη ποιοτικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσίευση των ισολογισμών είναι οι προσπάθειες των εισηγμένων να μειώσουν αισθητά τις λειτουργικές τους δαπάνες με κάθε τρόπο και να περιορίσουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους, καθώς είναι το σημείο αναφοράς για να εξυπηρετούνται κανονικά από τις τράπεζες.


Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης