Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πτώση 31% στις τράπεζες σε ένα 3ήμερο – «Άδειασμα» και blue chips - Χάθηκαν 7,3 δισ. ευρώ σε τρεις ημέρες

Πτώση 31% στις τράπεζες σε ένα 3ήμερο – «Άδειασμα» και blue chips - Χάθηκαν 7,3 δισ. ευρώ σε τρεις ημέρες
Στο… κόκκινο το country risk της χώρας, έφερε γενικευμένο ξεπούλημα – Ζητείται αφορμή ή «είδηση» για αντίδραση - Σε νέο χαμηλό 33 μηνών ο Γενικός Δείκτης
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του φόβου της χρεοκοπίας, των αιματηρών τραπεζικών εκροών και του στεγνώματος της ρευστότητας της χώρας ημέρες ή εβδομάδες, εύλογα το χρηματιστήριο «ανέγνωσε» ιδιαιτέρως αρνητικά τις εξελίξεις το τελευταίο 3ήμερο.
Το ρίσκο χώρας (country risk) «χτύπησε»… κόκκινο, κάτι που καθρεφτίστηκε στις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ για πρώτη φορά τόσο ευθαρσώς γίνεται ευθέως λόγος για χρεοκοπία της χώρας, μέσα ή έξω από το ευρώ.
Για πρώτη φορά σε όλα τα επενδυτικά «γκαλά», σε όλα τα κέντρα κεφαλαίων και των επενδύσεων, έχει πάψει να είναι ταμπού η χρεοκοπία της χώρας μας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το επενδυτικό της… προφίλ!
Η αλήθεια είναι ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όλο το διεθνές πολιτικό, οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και διπλωματικό σύστημα, έχει στραφεί κατά της χώρας μας.
Όλο το σύστημα διεθνώς πλέον αντιμετωπίζει το ελληνικό ζήτημα… εκ του μηδενός, σαν να ξεκινάμε ξανά από το 2010, παρ’ ότι έχουμε «λιώσει» την 5ετία!
Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν σκληρύνει τη στάση τους εσχάτως, ενώ μεγάλο θέμα υπάρχει και με την αναντιστοιχία της ενημέρωσης από τους εγχώριους φορείς και τους ξένους.
Παίζεται ένα κρυφτούλι, ένα παιχνίδι μπλόφας με διαρροές, μυστικά, ψέματα και εκτιμήσεις, το οποία εμφορείται από διάφορα κέντρα! Επικίνδυνες ακροβασίες σε μια τόσο νευραλγική και κρίσιμη περίοδο, με την κατάσταση να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, άρα λάθη… τυχοδιωκτισμού ή φθηνής πολιτικάντικης λογικής ή στόχευσης, δεν δικαιολογούνται.
Που είναι η αλήθεια; Που σταματούν οι υπερβολές; Ποιος θα ενημερώσει σωστά;

Ισχυρό λιώσιμο το 3ήμερο, σε υπερπουλημένα επίπεδα όλο το Χ.Α.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν χθες, μετά από ημέρες πιέσεων και αυτό ίσως δεν είναι τυχαίο.
Η εγχώρια αγορά πλέον περιμένει ίσως κάποια εξέλιξη από το επικείμενα Eurogroup, τις συναντήσεις κορυφής και τις συνομιλίες.
Η αγορά ασφαλώς είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα μετά από ένα τριήμερο ισχυρότατων πιέσεων, τόσο στο χώρο των τραπεζών, όσο και των υπολοίπων blue chips.
Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 703,05 μονάδες με απώλειες 4,77%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 701,88 μονάδες (-4,93%) και υψηλό στις 738,50 μονάδες (+0,03%) στο άνοιγμα.
Κρατήθηκαν έστω και οριακά οι 700 μονάδες, ενώ η επόμενη στήριξη βρίσκεται στις 685 μονάδες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 210,12 μονάδες με πτώση 5,04% χάνοντας τη στήριξη των 211 μονάδων, ενώ η επόμενη βρίσκεται στις 200 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 504,00 μονάδες με πτώση 8,86%, με επόμενες στηρίξεις στις 475 και 420 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο, ιδιαίτερα πτωτικό τριήμερο, ο Γ.Δ. καταγράφει πτώση σε ποσοστό 14,59%, ο FTSE 25 υποχωρεί σε ποσοστό 15,22% και ο τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες 26,02%!
Το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το χαμηλότερο για το 2015, με το αμέσως χαμηλότερο (πάντα σε κλείσιμο) να συναντάται στις 7 Σεπτεμβρίου του 2012 στις 693,49 μονάδες, ήτοι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε νέα χαμηλά 33 μηνών!
Βεβαίως, ενδοσυνεδριακά ο Γ.Δ. στις 24 Απριλίου 2015 κατήλθε στις 691,43 μονάδες, όμως αντέδρασε κλείνοντας εκείνη την ημέρα στις 719,43 μονάδες (+2,08%).
Να σημειωθεί επίσης ότι αυτό το 3ήμερο της έντονης πτώσης, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 7,3 δισ. ευρώ!

Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι πιέσεις στις τράπεζες το τελευταίο τριήμερο, με την Πειραιώς να υποχωρεί 31,58%, την Alpha Bank -28,40%, την Εθνική -25,25% και τη Eurobank -19,86%.
Στα warrants, πτώση 30,92% καταγράφει της Πειραιώς, στο 28,26% της Εθνικής και -27,33% της Alpha Bank.
Στο χώρο των blue chips – που έως πρότινος είχαν σαφώς πιο ανθεκτική εικόνα – το τελευταίο τριήμερο υπάρχει… κρέμασμα. Πρόκειται για blue chips που είθισται να λειτουργούν ως επενδυτικά καταφύγια σε ημέρες μεγάλης πτώσης, όμως στις τελευταίες συνεδριάσεις κρεμούν υπό το βάρος της φυγής αρκετών χαρτοφυλακίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΤΕ, το ισχυρότερο blue chips της αγοράς, καταγράφει πτώση 20,86% το τελευταίο 3ήμερο, η ΕΧΑΕ υποχωρεί σε ποσοστό 22,14%, ΟΠΑΠ -16%, ΕΥΔΑΠ -18,85%, ΔΕΗ -16%, ΕΛΠΕ -13,49%, Ελλάκτωρ -13%, ΓΕΚ Τέρνα -15,08% κ.ο.κ.
Οι εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους δανειστές, σφίγγει τον κλοιό στην ελληνική οικονομία, κάτι που προκαλεί νευρικό κλονισμό σε όλο το επενδυτικό σύστημα.
Πάντως, αν υπάρξει αφορμή, η αγορά δύναται να βγάλει έστω και τεχνικής μορφής αντίδραση, ενώ αυξημένο είναι και το trading, κάτι που ίσως... ιντριγκάρει αρκετούς για νέα - αυξημένου ρίσκου - πονταρίσματα...

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης