Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήνυμα της Τρόικα, ΤΤ και Proton να ενσωματωθούν στην Eurobank λόγω συνεργειών – Θετική και η ΤτΕ – Διαιρεμένο το ΤΧΣ που είναι βασικός μέτοχος – Αποτράπηκε σαμποτάζ στην Eurobank – Πιέσεις από Τουρκολιά και Κωστόπουλο

Μήνυμα της Τρόικα, ΤΤ και Proton να ενσωματωθούν στην Eurobank λόγω συνεργειών – Θετική και η ΤτΕ – Διαιρεμένο το ΤΧΣ που είναι βασικός μέτοχος – Αποτράπηκε  σαμποτάζ στην Eurobank – Πιέσεις από Τουρκολιά και Κωστόπουλο
Οι βασικοί μηχανισμοί, που καθορίζουν την τύχη της Ελλάδος δηλαδή η Τρόικα και η εποπτεύουσα αρχή του ελληνικού banking δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος, επιδιώκουν το good TT και η  Νέα Proton bank να ενσωματωθούν στην Eurobank.  
Παράλληλα η Τρόικα έχει οριστικά αποκλείσει το deal Εθνικής – Eurobank και όσοι επιχειρούν να αναστήσουν ένα νεκρό deal θα αποτύχουν, γιατί η Τρόικα είναι απόλυτη, δεν δέχεται καμία αντιπρόταση και εμφανίζεται ιδιαίτερα αρνητική.

Ειδικά για το TT πάντως η Goldman Sachs φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η απαίτηση της Τρόικα δεσμεύει τον σύμβουλο αλλά και τον πωλητή το ΤΧΣ.
Να σημειωθεί ότι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΧΣ στην Ελλάδα δεν είναι το ΥΠΟΙΚ αλλά ...ουσιαστικά....η Τρόικα.
Οι εξουσίες της Τρόικα είναι προφανώς ισχυρότερες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.  
Το βασικό κοινό επιχείρημα τόσο της Τρόικα όσο και της ΤτΕ είναι ότι το good  ΤΤ πρέπει να καταλήξει στην τράπεζα με την οποία επιτυγχάνονται οι περισσότερες συνέργειες.
Με βάση την έκθεση της Alvarez προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι περισσότερες συνέργειες προκύπτουν από τον συνδυασμό Eurobank με Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Επίσης θεωρούν ότι η Eurobank η οποία προσεχώς θα ιδιωτικοποιηθεί καθώς έχει περιέλθει εξολοκλήρου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πρέπει το εγχείρημα αυτό να στεφθεί με επιτυχία.
Για την Τρόικα και την ΤτΕ είναι μεγάλης σημασίας, υπέρτερη των όποιων εταιρικών συμφερόντων, η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της Eurobank καθώς το ΤΧΣ θα πάρει πίσω μέρος των κεφαλαίων του και θα περάσει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα προσελκύει το στρατηγικό ενδιαφέρον διεθνών κεφαλαίων.
Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση θα ιδιωτικοποιηθεί ένα ποσοστό της τάξης του 25% με 30% της Eurobank είτε με την λογική του placement είτε με την λογική μιας νέας αύξησης κεφαλαίου που θα ήταν και το ορθότερο, μαζί με παραχώρηση του management.
Αύριο 9 Ιουλίου το απόγευμα θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές των 3 ενδιαφερομένων της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha bank για το good TT  και Proton bank.
Σημειώνεται ότι επιχειρήθηκε από αλλότρια συμφέροντα να αποκλείσουν αρχικά την Eurobank όταν προετοίμαζαν την προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού για το good TT προσδιορίζοντας τον τρόπο πληρωμής σε μετρητά.
Μετά από παρεμβάσεις συμπληρώθηκε και η προσθήκη μετρητά και μετοχές.
Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι μόνο με μετρητά θα αποκλειόταν η Eurobank και η Εθνική και παράλληλα ποια είναι η αξία των μετρητών όταν το ΤΧΣ είναι βασικός στρατηγικός μέτοχος στην Εθνική, στην Alpha, στην Eurobank, στο Good TT και στην Νέα Proton bank;
Ποια είναι η αξία των μετρητών όταν το 88% έως 100% των κεφαλαίων στις τράπεζες το έχει επενδύσει το ΤΧΣ που πωλεί το good TT και την Νέα Proton bank;
Η Eurobank μπορεί να στηρίζεται από την Τρόικα και την ΤτΕ για το good TT αλλά οι παρασκηνιακές διεργασίες που έχουν σημειωθεί δημιουργούν εμπόδια….όχι ανυπέρβλητα αλλά εμπόδια.
Επιχειρήθηκε σαμποτάζ στο εσωτερικό της Eurobank από ανθρώπους του Λάτση ώστε να αποτύχει η τράπεζα να υποβάλλει πρόταση για το ΤΤ.
Πως εξηγείται η αρμόδια για το project του ΤΤ η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών η CFO της Eurobank η Πόλα Χατζησωτηρίου να αποχωρεί από την Eurobank για να αναλάβει νέα οικονομική διευθύντρια στην Εθνική;
Πως εξηγείται ότι το αμέσως επόμενο στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών,  στο project του ΤΤ στην Eurobank δήλωσε μόλις προχθές ξαφνικά ότι αποχωρεί για να αναλάβει θέση….στον όμιλο Λάτση;
Προφανώς υπάρχει έξωθεν δάκτυλος που σαμποτάρει την προσπάθεια της Eurobank να αποκτήσει το good TT.
O Χρήστος Μεγάλου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank πρέπει να βοηθηθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ώστε να μπορέσει να πωλήσει την Eurobank.
Ο Χ. Μεγάλου ίσως τώρα να αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το παιχνίδι δεν είναι τόσο καθαρό.
Η διοίκηση της Eurobank πρέπει να υποστηριχθεί άμεσα και ξεκάθαρα με πρώτη κίνηση να ενσωματωθεί το good TT στην Eurobank.
Το ΤΧΣ που αποτελεί τον βασικό μέτοχο των 5 εμπλεκομένων τραπεζών των 3 συστημικών Εθνικής, Alpha και Eurobank και των 2 προς πώληση ΤΤ και Proton bank φαίνεται ότι είναι διχασμένο.
Τα μισά στελέχη του ΤΧΣ θεωρούν ότι πρέπει να περάσει η πρόταση της Τρόικα και της ΤτΕ να δοθεί το ΤΤ στην Eurobank αλλά κάποια άλλα ακόμη ακροβατούν.
Η κ Σακελαρίου η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ π.χ. μπορεί να δήλωσε πρόσφατα ότι επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση της Eurobank ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις από πλευράς Τουρκολιά του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής ο οποίος φέρεται να προσπαθεί να αποτρέψει την ενσωμάτωση του good TT στην Eurobank.
Η Α. Σακελαρίου είναι γνωστό ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την διοίκηση της Εθνικής καθώς ο Τουρκολιάς ήταν ένας εκ των τραπεζιτών που εισηγήθηκαν να τοποθετηθεί η Α. Σακελαρίου στο ΤΧΣ.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η Σακελαρίου δεν ενεργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα, θεωρητικά ισχύει αλλά αυτό θα διαπιστωθεί προσεχώς στην πράξη.
Την ίδια στιγμή αποστασιοποιημένος από τις ίντριγκες και το παρασκήνιο αυτού του τύπου είναι ο Γ Κωστόπουλος της Alpha bank ο οποίος ωστόσο προσπαθεί με πολλούς τρόπους να πιέσει ώστε η Alpha να είναι ο τελικός πλειοδότης για το ΤΤ.  
Η Alpha bank έχει ενοχληθεί από την στάση της ΤτΕ και της Τρόικα.
Η Alpha bank θα υποβάλλει μια προσφορά συνδυάζοντας μετοχές με μετρητά αντιθέτως Eurobank και Εθνική δεν μπορούν να υποβάλλουν προσφορά σε μετρητά καθώς εμφανίζουν core tier 1 κάτω από 9%.
Μας δίδεται η ευκαιρία να αναφέρουμε 2-3 πράγματα τα οποία δεν απηχούν μόνο τις δικές μας σκέψεις αλλά τις ασπάζονται και άλλοι παράγοντες.
Η Alpha bank αποτελεί σημείο αναφοράς για το banking καθώς διαθέτει tangible book value 7,7 δισεκ και είναι επαρκώς αποτιμημένη και κεφαλαιοποιημένη.
Η αξία της μετοχής σε συνδυασμό με τα warrants αποδεικνύουν ότι με τις παρούσες συνθήκες οι μέτοχοι της Alpha bank μπορούν να εξασκήσουν τα warrants επιτυγχάνοντας και αξιόλογα κέρδη.
Το www.bankingnews.gr όταν πολλοί διεκδικούσαν την Emporiki είχε ταχθεί υπέρ της Alpha καθώς χρειαζόταν σταδιακά το σύστημα να ξεκαθαρίζει. Έπρεπε η Alpha να ισχυροποιηθεί.
Αυτό συνέβη και ορθώς που συνέβη.
Η ισχυροποίηση της Alpha bank ήταν απόλυτα ορθή εξέλιξη.
Με την συναίνεση της ΤτΕ και της Τρόικα αλλά και του ΤΧΣ η Emporiki κατέληξε στην Alpha και μαζί τα 3 δισεκ. κεφάλαιο της Credit Agricole.
Η ΤτΕ και το ΤΧΣ έδωσαν και δεύτερη ευκαιρία στην Alpha όταν έσπασε σε good και bad bank το ΤΤ είχε την δυνατότητα να το εξαγοράσει.
Τότε η Alpha έθεσε θέμα υπεράριθμου προσωπικού και παρά τις παροτρύνσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ τελικώς η Alpha bank έκανε πίσω.
Η πρόταση της τότε ήταν να αποκτήσει το ΤΤ με 1500 εργαζομένους και όχι 3220 εργαζομένους που είχε έως τώρα και εν συνεχεία όταν βελτίωσε την πρόταση της οι 1500 εργαζόμενοι έγιναν 1800 εργαζόμενοι.
Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, το ΤΧΣ και η ΤτΕ δεν μπορούσαν να δεχθούν το 50% των εργαζομένων του ΤΤ να απολυθεί.  
Η ΤτΕ, η Τρόικα και το ΤΧΣ έδωσαν και άλλη ευκαιρία στην Alpha να αποκτήσει τις 3 κυπριακές τράπεζες αλλά η Alpha είδε και απήλθε, αποσύρθηκε από την διαδικασία.
Η νέα εμπλοκή της Alpha bank στην ιδιωτικοποίηση του ΤΤ εγείρει ένα θέμα.
Το ΤΤ μετά την πρώτη αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, έχει προχωρήσει σε μειώσεις αποδοχών 30% κατά μέσο όρο και σε εθελουσία 614 εργαζομένων.
Θα θεωρηθεί ότι η Alpha σε σχέση με την παρελθούσα πρόταση της έχει ευνοϊκή μεταχείριση.
Η Alpha bank φαίνεται ότι ξεπερνάει οριακά το ζήτημα του dilution που θα μπορούσε να υποστεί αν ενσωμάτωνε το good TT καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών είναι στο 12% του μετοχικού κεφαλαίου και κατ΄ αναλογία τα 50 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν για να διατηρηθεί κατ΄ ελάχιστο το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής εμπεριέχονται στο 12% που έχουν ήδη επενδύσει οι ιδιώτες μέτοχοι.
Η ουσία όμως δεν αλλάζει η Alpha έχει καταστεί από τις πιο ισχυρές τράπεζες στην Ελλάδα και ορθά γιατί το αξίζει αλλά η περίπτωση του TT δεν έχει να κάνει με την Alpha αλλά την επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της Eurobank που και η Alpha πρέπει να στηρίξει.
Άρα η Alpha bank πρέπει να δει το εταιρικό συμφέρον της και ορθά αλλά στην ζυγαριά να τοποθετήσει και το υπέρτερο συμφέρον που είναι η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Αν η Eurobank αποτύχει να ιδιωτικοποιηθεί καμία τράπεζα δεν θα μείνει αλώβητη.
Αν η Eurobank αποτύχει να ιδιωτικοποιηθεί ποιο θα είναι το μήνυμα η ψήφος αποδοκιμασίας των ξένων για το ελληνικό banking.
Κανείς τραπεζίτης δεν θα πρέπει να επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης