Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για την πώληση του good TT – Χθες ενημερώθηκε η Εθνική, σήμερα η Alpha, αύριο η Eurobank – Τρόικα και ΤτΕ θέλουν Eurobank, η Alpha παίζει πολύ δυνατά, παρούσα και η ΕΤΕ – Ολοκληρώνεται σήμερα η εθελουσία 614 υπαλλήλων

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για την πώληση του good TT – Χθες ενημερώθηκε η Εθνική, σήμερα η Alpha, αύριο η Eurobank – Τρόικα και ΤτΕ θέλουν Eurobank, η Alpha παίζει πολύ δυνατά, παρούσα και η ΕΤΕ – Ολοκληρώνεται σήμερα  η εθελουσία 614 υπαλλήλων
(upd4)Κορυφώνονται οι διεργασίες για την πώληση του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς η διοίκηση του πραγματοποιεί αναλυτικές παρουσιάσεις στους επίδοξους μνηστήρες.
Η ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι έως τις 15 Ιουλίου του 2013 αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας και τελικής αξιολόγησης του πλειοδότη έχει καθοριστεί για τα τέλη Ιουλίου.  

Να σημειωθεί ότι μαζί με το ΤΤ θα πωληθεί και η Proton bank η οποία έχει πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Σήμερα μεταξύ 12:30 με 2 πραγματοποιείται παρουσίαση στην διοίκηση της Alpha bank και αύριο στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην διοίκηση της Eurobank.
H διοίκηση Χ. Σιγανού έχει κινηθεί άψογα όπως επισημαίνουν οι εμπλεκόμενες τράπεζες και θεσμικές αρχές.
Αποτιμώντας όλες τις παραμέτρους της διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποιεί ο βασικός μέτοχος το ΤΧΣ με σύμβουλο την Goldman Sachs προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.
1)Υπάρχουν 3 ενδιαφερόμενες τράπεζες Eurobank, Alpha και Εθνική.
Η Πειραιώς δεν θα εμπλακεί στην διαδικασία.
2)Το good TT με 10,8 δισεκ. καταθέσεις, funding gap 4 δισεκ. με ομόλογα EFSF που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως repos και με καλής ποιότητας δάνεια αποτελεί πόλο έλξης για τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο κάθε τράπεζα έχει διαφορετικά κίνητρα και κριτήρια αλλά και πλεονεκτήματα στην διεκδίκηση του ΤΤ.
3)Θα το διεκδικήσει και η Eurobank ως κρατική τράπεζα, καθώς και το ΤΤ είναι υπό το πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ.
Για την Eurobank είναι πολύ κρίσιμη η ενσωμάτωση του good TT.
Την λύση της Eurobank για το ΤΤ στηρίζει η Τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος υπό την έννοια ότι ενσωματώνοντας στην Eurobank την ρευστότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα μπορέσει να πωληθεί ή θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες πώλησης.
H επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της Eurobank είναι υπέρτερος σκοπός από οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό συμφέρον.
Το κράτος, το ΤΧΣ, η ΤτΕ και οι μέτοχοι έχουν κάθε συμφέρον να επιτύχει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Το όφελος για την εθνική οικονομία θα είναι σπουδαιότερο από οποιαδήποτε ιδιωτικό συμφέρον.
Αν δεν δοθεί στην Eurobank το ΤΤ αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχουν άλλα βαθύτερα σχέδια που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τον διαμελισμό της Eurobank και ενσωμάτωσης του υγιούς τμήματος στην Εθνική.
Η λύση αυτή δεν έχει λογική, έχει πλήρως καταδικαστεί από την Τρόικα η οποία σημειωτέον ακύρωσε το deal Εθνικής – Eurobank.
Η πώληση του TT θα αποκαλύψει τα πραγματικά σχέδια για την τύχη της Eurobank.
4) Η Alpha bank θα το διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις.....με πολύ μεγάλες αξιώσεις.....
Πρόεδρος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ο Γιώργος Κόντος πρώην CFO της Alpha bank.
Ο Κωστόπουλος ο πρόεδρος της Alpha bank δήλωσε στην Γενική Συνέλευση ότι θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους το good TT.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank θα μπορούσε να είχε αποκτήσει το ΤΤ στον διαγωνισμό που είχε υπάρξει πριν μήνες αλλά είχαν υπάρξει εμπλοκές με το προσωπικό.
Η μείωση των αποδοχών κατά 30% σε μέσους όρους μαζί με την εθελουσία που ολοκληρώνεται σήμερα και θα φθάσει τους 450 ίσως και τους 500 εργαζομένους αλλάζουν όλο το προφίλ του ΤΤ.
Η Alpha bank αν αποκτήσει το ΤΤ θα το διατηρήσει αυτόνομο εστιαζόμενο στις καταθέσεις.
5)Θα διεκδικήσει το good TT και η Εθνική καθώς αποτελεί ευκαιρία να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός σε επίπεδο συγχωνεύσεων και να αποδείξει η διοίκηση ότι είναι παρούσα στις τραπεζικές εξελίξεις.
Να σημειωθεί ότι τόσο η διοίκηση της Εθνικής όσο και η διοίκηση της Alpha bank διατηρούν άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά….μεταξύ άλλων και γιατί κατάγονται όλοι από την Μεσσηνία.
6)Πρέπει να αναφερθεί ότι κυρίως για την Εθνική αλλά και για την Alpha αν ενσωματώσουν το ΤΤ αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν dilution οι ιδιώτες μέτοχοι εξέλιξη που θα ρίξει το ποσοστό τους κάτω από 10%.
Μια τέτοια εξέλιξη ανατρέπει τις ισορροπίες καθώς βάση του νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις το ελάχιστο ποσοστό των ιδιωτών μετόχων πρέπει να είναι πάντα 10%.
Άρα και η Alpha και η Εθνική θα χρειαστούν νέα αύξηση κεφαλαίου μικρής κλίμακας για να διεκδικήσουν το good TT.

H εθελουσία έξοδος

Περίπου 614 εργαζόμενοι αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ολοκληρώνεται σήμερα.
Έως και χθες 3 Ιουλίου 2013 οι συμμετοχές είχαν φθάσει τα 300 άτομα με προοπτική τους 550  εργαζομένους ή και υψηλότερα ωστόσο έφθασαν τους 614εργαζομένους. 
Με βάση την ενημέρωση στις 15:20 το μεσημέρι οι συμμετοχές είχαν φθάσει τους 614 εργαζομένους......
Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται κοντά στα 41 εκατ ευρώ και θα κατανέμεται ως εξής 40 με 60 χιλιάδες ευρώ οι αποζημιώσεις σε cash και τα υπόλοιπα αποζημιώσεις σε εισφορές.
Κατά μέσο όρο οι αποζημιώσεις σε εισφορές και cash κυμαίνονται περί τα 70-75 χιλιάδες ευρώ.
Σχεδόν σε κανένα δεν προκύπτουν αποζημιώσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση της διοίκησης είναι οι συμμετέχοντες στην εθελουσία να λάβουν παράταση από 10 έως 30 χρόνια στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων.
Η πρόταση αυτή ωστόσο έχει αποφασιστεί να επεκταθεί σε όλους τους εργαζομένους αποτελώντας μεγάλη εξέλιξη καθώς έτσι μπορεί να αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής αλλά μειώνονται οι δόσεις άρα μεγαλώνουν οι πιθανότητες αποπληρωμής.
Μια από τις παραμέτρους της εθελουσίας είναι ότι δίδονται αποζημιώσεις σε εισφορές και ειδικά καλύπτονται εισφορές  για συνταξιοδότηση έως και 7 χρόνια.
Επίσης οι εργαζόμενοι θα λάβουν σύνταξη δημοσίου και όχι ΙΚΑ δηλαδή θα έχουν όφελος καθώς οι συντάξεις δημοσίου είναι υψηλότερες του ΙΚΑ.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΤΤ αναμένεται να αποτελέσει οδηγό και για τις υπόλοιπες εθελούσιες εξόδους των τραπεζών που σχεδιάζονται προσεχώς.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 3 Ιουλίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης