Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρόικα και ΤτΕ θέλουν να δώσουν το good TT στην Eurobank αλλά η Alpha και Εθνική θα το διεκδικήσουν με μεγάλες αξιώσεις – Το κρίσιμο κριτήριο 10% της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών – Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνεται η πώληση – Ξεκίνησε η εθελουσία

 Τρόικα και ΤτΕ θέλουν να δώσουν το good TT στην Eurobank αλλά η Alpha και Εθνική θα το διεκδικήσουν με μεγάλες αξιώσεις – Το κρίσιμο κριτήριο 10% της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών  – Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνεται η πώληση – Ξεκίνησε η εθελουσία
(upd3)Μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα μάχη φαίνεται ότι θα δοθεί για το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ιδιωτικοποίηση του οποίου ολοκληρώνεται τέλη Ιουλίου.  
Το ΤΤ πέραν των 550 εκατ κεφαλαίων, διαθέτει κοντά στα 10,8 δισεκ. καταθέσεις και κυρίως ομόλογα EFSF 4,1 δισεκ. ευρώ που αφορούν το funding gap και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως repos.

Τα στοιχεία αυτά σε μια συστημική τράπεζα αποτελούν ισχυρή δύναμη πυρός από πλευράς ρευστότητας ενώ παράλληλα βελτιώνονται και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων το good TT θα διεκδικήσουν
1) Η Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank θα μπορούσε να είχε αποκτήσει το ΤΤ στον διαγωνισμό που είχε υπάρξει πριν μήνες αλλά είχαν υπάρξει εμπλοκές με το προσωπικό.
Ο Κωστόπουλος δήλωσε στην Γενική Συνέλευση ότι θα διεκδικήσουν το good TT.
2)Θα διεκδικήσει το good TT και η Εθνική καθώς αποτελεί ευκαιρία να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός σε επίπεδο συγχωνεύσεων.
3)Θα το διεκδικήσει και η Eurobank ως κρατική τράπεζα, καθώς και το ΤΤ είναι υπό το πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ.
Για την Eurobank είναι πολύ κρίσιμη η ενσωμάτωση του good TT.

Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι κυρίως για την Εθνική αλλά και για την Alpha αν ενσωματώσουν το ΤΤ αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν dilution οι ιδιώτες μέτοχοι εξέλιξη που θα ρίξει το ποσοστό τους κάτω από 10%.
Μια τέτοια εξέλιξη ανατρέπει τις ισορροπίες καθώς βάση του νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις το ελάχιστο ποσοστό των ιδιωτών μετόχων πρέπει να είναι πάντα 10%.
Άρα και η Alpha και η Εθνική θα χρειαστούν νέα αύξηση κεφαλαίου μικρής κλίμακας για να διεκδικήσουν το good TT.
Γιατί όμως είναι κρίσιμο το ΤΤ για την Eurobank;
Αν αποφασιστεί να ενσωματωθεί το ΤΤ στην Eurobank αυτό σημαίνει ότι οριστικά και αμετάκλητα τελειώνει το αποτυχημένο πείραμα Εθνικής με Eurobank.
Αυτό θα σημάνει ότι η Eurobank θα ιδιωτικοποιηθεί και θα παραμείνει ανεξάρτητη ιδιωτική τράπεζα με νέο στρατηγικό μέτοχο.

H εθελουσία έξοδος

Περίπου 420 εργαζόμενοι αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται κοντά στα 40 με 41 εκατ ευρώ και θα κατανέμεται ως εξής 40 με 60 χιλιάδες ευρώ οι αποζημιώσεις σε cash και τα υπόλοιπα αποζημιώσεις σε εισφορές.
Κατά μέσο όρο οι αποζημιώσεις σε εισφορές και cash κυμαίνονται περί τα 70-75 χιλιάδες ευρώ.
Σχεδόν σε κανένα δεν προκύπτουν αποζημιώσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση της διοίκησης είναι οι συμμετέχοντες στην εθελουσία να λάβουν παράταση από 10 έως 30 χρόνια στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων.
Η πρόταση αυτή ωστόσο έχει αποφασιστεί να επεκταθεί σε όλους τους εργαζομένους αποτελώντας μεγάλη εξέλιξη καθώς έτσι μπορεί να αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής αλλά μειώνονται οι δόσεις άρα μεγαλώνουν οι πιθανότητες αποπληρωμής.
Μια από τις παραμέτρους της εθελουσίας είναι ότι δίδονται αποζημιώσεις σε εισφορές και ειδικά καλύπτονται εισφορές  για συνταξιοδότηση έως και 7 χρόνια.
Επίσης οι εργαζόμενοι θα λάβουν σύνταξη δημοσίου και όχι ΙΚΑ δηλαδή θα έχουν όφελος καθώς οι συντάξεις δημοσίου είναι υψηλότερες του ΙΚΑ.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΤΤ αναμένεται να αποτελέσει οδηγό και για τις υπόλοιπες εθελούσιες εξόδους των τραπεζών που σχεδιάζονται προσεχώς.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 30 Ιουνίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης