Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ούτε οι ονομαστικές αξίες των τραπεζών αποτυπώνουν πλέον ….πραγματικές αξίες

 Ούτε οι  ονομαστικές αξίες των τραπεζών αποτυπώνουν πλέον ….πραγματικές αξίες
(upd2)Η χρηματιστηριακή συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη ή ακατάλληλη για αυξήσεις κεφαλαίου κατά παράφραση αν βλέπουμε μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι.
Γεγονός πάντως είναι ότι από την μια πλευρά λόγω των ιστορικών χαμηλών αποτιμήσεων οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου δεν δημιουργήσουν αξία σε βάθος χρόνου ενώ από την άλλη όμως όλες οι τράπεζες ή σχεδόν όλες θα πρέπει να μειώσουν την ονομαστική τους αξία για να της υλοποιήσουν.

Συνολικά 8 τράπεζες αντιμετωπίζουν αντικειμενικό πρόβλημα με την ονομαστική τους αξία που πρακτικά σημαίνει ότι αν σχεδιάζουν ή εξετάζουν αυξήσεις κεφαλαίου πρωτίστως θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την ονομαστική αξία σε χαμηλότερα επίπεδα.  
Ως γνωστό οι τράπεζες δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής τους αξίας και προσμετρώντας και την παράμετρο ότι η τιμή μιας αύξησης προσδιορίζεται με  discount 40% με  45%, οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι αδύνατο να υλοποιηθούν αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας.  
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται  κεφαλαιακές  ενισχύσεις με στόχο να θωρακισθούν εν μέσω αλλαγών και ανακατατάξεων στον κλάδο. Μπορεί να διαθέτουν κεφαλαιακό απόθεμα 9 δις ευρώ αλλά χρειάζονται ακόμη αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 4 δις ευρώ υπό την μορφή προνομιούχων μετοχών από το ελληνικό δημόσιο τις οποίες πρέπει να επιστρέψουν και εν συνεχεία κάποιες εξ αυτών ΕΤΕ, Κύπρου προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Πρακτικά, δύο είναι τα βασικά εμπόδια στις αυξήσεις κεφαλαίου οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και το γεγονός ότι η στάση των βασικών μετόχων  
Πάντως μέχρι τώρα:
Η Εθνική ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 1,8 δις ευρώ στην τιμή των 5,2 ευρώ.  Ο χρόνος που επέλεξε η τράπεζα ήταν καίριος καθώς αν υλοποιούσε σήμερα αμκ τότε θα την υλοποιούσε στα 3,6 ευρώ.
Η Alpha bank άντλησε 950 εκατ  ευρώ μέσω προνομιούχων μετοχών και περίπου 1 δις ευρώ από αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές και για να ανταπεξέλθει θα χρειασθεί και μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ανάλογα και η Eurobank 700 εκατ με 1 δις ευρώ παρ΄ ότι ενίσχυσε το 2009 κατά 750 εκατ χωρίς αύξηση κεφαλαίου αλλά έλαβε οικονομική βοήθεια 950 εκατ ευρώ. Τα 550 εκατ θα προέλθουν από την Polbank.
Η  Πειραιώς ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 1,050 δις ευρώ με στόχο να θωρακισθεί η τράπεζα και να την βοηθήσει στα αναπτυξιακά σχέδια της.  
H Marfin αύξηση και ομολογιακό ύψους 1,140 δις ευρώ.
Στην ΑΤΕ χρειάζεται αύξηση 1 δις ευρώ ώστε η τράπεζα να είναι επαρκής κεφαλαιακά.
Η Κύπρου υλοποίησε  αύξηση 345 εκατ ευρώ ενώ σε μια ανάλογη αύξηση προχώρησε  και η Geniki bank 339 εκατ ευρώ.  


Σε ποιες τιμές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αμκ;

Η ονομαστική αξία της Εθνικής διαμορφώνεται στα 5 ευρώ υλοποίησε αύξηση στα 5,2 ευρώ. Αν την υλοποιούσε τώρα στα 3,5 ευρώ.
Στην Alpha bank η ονομαστική αξία στα 4,76 ευρώ.
Αν η Alpha υλοποιούσε αύξηση κεφαλαίου η τιμή θα προσδιοριζόταν στα 2,30 ευρώ δηλαδή κάτω της ονομαστικής αξίας.
Η ονομαστική αξία της Eurobank  στα 2,75 ευρώ.
Η  τιμή της αμκ θα ήταν τα 2,20 ευρώ πάνω από την  ονομαστική αξία.
Η μετοχή της Πειραιώς  στα 3,7 ευρώ και η ονομαστική αξία στα 4,77 ευρώ.
Η μετοχή βρίσκεται κάτω της ονομαστικής αξίας άρα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση κάτω των 4,77 ευρώ.
Με βάση το discount  προκύπτει τιμή 2 με 2,15 ευρώ. Η Πειραιώς θα αναπροσαρμόσει την ονομαστική αξία.
Στα 2 ευρώ υλοποίησε  αύξηση κεφαλαίου η Κύπρου με την έκδοση 2 νέων για κάθε 7 παλαιές και με ονομαστική αξία 1 ευρώ.
Με ονομαστική αξία 0,85 ευρώ η Marfin Popular bank θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση περίπου στο 0,65 ευρώ, θα thn υλοποιήσει στο 1 ευρώ.  
Για την  ΑΤΕ η τιμή της αύξησης θα προσδιοριζόταν στα 0,40 ευρώ κάτω της ονομαστικής αξίας.
Το ΤΤ διαπραγματεύεται στο ΧΑ σε τιμή υψηλότερη της ονομαστικής αξίας με το απαραίτητο discount  η τιμή της αύξησης θα προσδιοριζόταν στα 1,72 ευρώ

Θεωρητικές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών

Σε ευρώ


Τράπεζα    Τιμή ΑΜΚ       Τρέχουσα    Ονομ/κή αξία

28/12   

Εθνική*           5,2 (3,5)              6,04                 5


Alpha               2,30                   3,88                 4,7


Eurobank         2,20                  3,75                 2,75


Πειραιώς            2-2,15              3,64                4,77


Κύπρου*               1,52               2,54                1


Marfin PB*             1(0,65)           1,10                 0,85


ATE Bank              0,40               0,69                 0,72


TT                           1,72                2,90                   3,70


Geniki bank*          3,19(1,26)     2,04              1(3,19)


Attica bank             0,56               0,92                0,35


Proton bank           0,40               0,69                4,49


Θεωρητικές τιμές σημαίνει : Αν άμεσα ανακοίνωναν αυξήσεις κεφαλαίου
οι τράπεζες θα τις υλοποιούσαν σε αυτές τις τιμές.

* Έχουν υλοποιήσει ή ανακοινώσει

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης