Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κάτι ετοιμάζει ο Μυλωνάς - Ευελιξία για διανομές και εξαγορές δίνει στην Εθνική Τράπεζα το πλεονάζον κεφάλαιο

Κάτι ετοιμάζει ο Μυλωνάς - Ευελιξία για διανομές και εξαγορές δίνει στην Εθνική Τράπεζα το πλεονάζον κεφάλαιο
Μέχρι τα μέσα Αυγούστου είχαν γίνει επαναγορές 24, 6 εκατ. ίδιων μετοχών ενώ το συνολικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 531,9 εκατ. ευρώ
Κοντά στο 1/3 των ίδιων μετοχών που πρόκειται να επαναγοράσει έχει φθάσει η Εθνική Τράπεζα, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το συνολικό payout ενδέχεται να ανέλθει στο 70-80% των κερδών του 2026, εφόσον δενπροχωρήσει σε νέες εξαγορές.
Συγκεκριμένα, αν και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπό τον Παύλο Μυλωνά, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, δεν θέλησε να δεσμευτεί στους αναλυτές για την διανομή προμερίσματος του 2026, έχει ήδη υπολογίσει για μέρισμα το 60% των κερδών του εξαμήνου ήτοι 396 -400 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις επαναγορές μετοχών, η Εθνική Τράπεζα, είχε ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών μετοχών με ανώτατο όριο 91.471.515 μετοχών - συνολικής αξίας 531,9 εκατ. ευρώ - το οποίο θα πραγματοποιήσουν η Goldman Sachs και Morgan Stanley, σε δυο μέρη, ύψους 231,9 εκατ. ευρώ το πρώτο και 300 εκατ. ευρώ το δεύτερο.
Οι αγορές των ίδιων μετοχών που θα ακυρωθούν έχουν ως στόχο την αύξηση των κερδών ανά μετοχή και του μερίσματος ανά μετοχή.
Μάλιστα το πρόγραμμα, μπορεί να συνεχιστεί έως τον Ιούνιο του 2027.
Όπως προαναφέρθηκε μέχρι τις 19 Αυγούστου, η Εθνική Τράπεζα, είχε πραγματοποιήσει αγορές 24,6 εκατ. μετοχών ή το 2,69% του μετοχικού κεφαλαίου.

Εκτίμηση για διανομή προμερίσματος 221 εκατ. ευρώ


Το 2025, η Εθνική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε διανομή προμερίσματος ύψους 200 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, για φέτος το ενδιάμεσο μέρισμα θα ανέλθει σε 221 εκατ. ευρώ.
Αν υπολογιστεί ότι οι αγορές ιδίων μετοχών έχουν φθάσει ήδη σε αξία τα 360 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα, με βάση τα κέρδη στο εννεάμηνο θα έχει την ευχέρεια να αυξήσει περαιτέρω τις χρηματικές της διανομές.
Παρά τη επιμονή των αναλυτών, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (Π. Μυλωνάς), άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της ενδιάμεσης διανομής στο τέταρτο τρίμηνο.
Το υπερβάλλον κεφάλαιο όπως είχε πεί ο κ.Μυλωνάς, μπορεί να κατευθυνθεί είτε σε μεγαλύτερες χρηματικές διανομές και επαναγορές μετοχών είτε σε επιλεκτικές εξαγορές που αυξάνουν τα κέρδη και την απόδοση των κεφαλαίων.
Άλλωστε μέχρι σήμερα, η Εθνική Τράπεζα έχει επιλέξει την ανακοίνωση μιας εξαγοράς κάθε τρίμηνο.
Στο πρώτο τρίμηνο ήταν το Μνημόνιο εξαγοράς του 30% της ασφαλιστικής Allianz, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο ακολούθησε η εξαγορά ακινήτων του Dromeus Capital, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση στο δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς του πρώτου εξαμήνου, καθώς η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρό pipeline.
Στο πρώτο εξάμηνο η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ
σημειώνοντας αύξηση κατά 30%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης