Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To μυστικό σχέδιο για την ΑΤΕ Bank – Θα συρρικνωθεί κατά 30% ή 10 δις ευρώ για να επιβιώσει – Πού εμπλέκεται η Eπιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ...

tags :
To μυστικό σχέδιο για την ΑΤΕ Bank – Θα συρρικνωθεί κατά 30% ή 10 δις ευρώ για να επιβιώσει – Πού εμπλέκεται η Eπιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ...
Ένα ευρύτερο σχέδιο αποκαλύπτεται σταδιακά για το μέλλον της ATE Bank που περιλαμβάνει μετά από απαίτηση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σημαντική συρρίκνωση έως 30% του ενεργητικού της τράπεζας ώστε να επιβιώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόσχημα ότι η ΑΤΕ έλαβε σχεδόν διπλάσια οικονομική βοήθεια από αυτή που δικαιούταν από το ελληνικό κράτος υπό την μορφή προνομιούχων μετοχών στα 675 εκατ ευρώ, ζητάει να παρθούν άμεσα και σκληρά μέτρα για να αντιμετωπισθεί το δομικό πρόβλημα της τράπεζας που είναι η ανεπάρκεια κεφαλαίων.
Μάλιστα μια πρόταση που έχει υποβληθεί είναι να μειωθεί δραστικά έως 30% το ενεργητικό της τράπεζας και από τα 32 δις ευρώ να μειωθεί στα 22 δις ευρώ πουλώντας συμμετοχές, θυγατρικές ακόμη και πιο δομικά στοιχεία του ενεργητικού.
Στο ίδιο πνεύμα έχει κινηθεί και η Τρόικα η οποία ζητάει κατεπειγόντως να παρθούν σκληρά μέτρα στην ΑΤΕ Bank.
H ATE ως γνωστό έχει πλήθος συμμετοχών FBBank, Πειραιώς, ΚΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ καθώς και ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, Δωδώνη κ.α.
Αν όλα αυτές οι συμμετοχές αποφασιζόταν να πουληθούν μαζί με την ΑΤΕ Ασφαλιστική προφανώς και η τράπεζα θα υποστηριζόταν ενεργά, ωστόσο σε ποια τιμή θα μπορούσαν να πωληθούν και το κυριότερο και πιο σημαντικό ποιος αγοράζει αυτή την περίοδο;
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανεπίσημα ανακοινώθηκε στην ΑΤΕ αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που θα συμβάλλει στην σημαντική συρρίκνωση της ΑΤΕ Bank είχε αναφέρει πρόσφατα το www.bankingnews.gr
Οι παρεμβάσεις αφορούν προσωπικό, μειώσεις αποδοχών 10%, συμμετοχές, καταστήματα και πλήθος άλλων…
1)Θα μειωθεί το προσωπικό περίπου κατά 1000 άτομα.
Ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 είχαν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης 269 εργαζόμενοι.
Κάθε χρόνο αποχωρούν από την τράπεζα από 280 έως 350 άρα το 2012 η τράπεζα θα μπορούσε να έχει βρεθεί με 1000 εργαζόμενους λιγότερους.
Άρα το σχέδιο μείωσης του προσωπικού δεν είχε και πολύ φαντασία.
2)Θα κλείσουν καταστήματα. Η ΑΤΕ διαθέτει 485 καταστήματα. Με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό θα μπορούσαν να κλείσουν περίπου 75 καταστήματα εκ των οποίων τα 10 από Μεσσηνία και Ηλία. Το μέτρο επίσης αναμενόμενο και συμβατικό.
3)Θα αναδιαρθρωθούν και πωληθούν θυγατρικές.
Το μέτρο αυτό προφανώς είναι ορθό ειδικά για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που είναι ζημιογόνος και την ΣΕΚΑΠ που επίσης είναι ζημιογόνος.
Η κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να έχει σχέδιο λύσης για την ΕΒΖ και την ΣΕΚΑΠ.
Εδώ οι λύσεις μπορεί να είναι δύο να πωληθούν χωρίς αντίτιμο ή να κλείσουν. Συμβιβαστική λύση η κατακόρυφη μείωση των εργασιών αυτών των εταιριών η οποία όμως δεν ενδείκνυται καθώς στρατηγικά δεν οδηγεί πουθενά.
4)Η πώληση του 42% της FBBank ή η πώληση της Σερβίας και Ρουμανίας επίσης θα ήταν λύση αν και η Σερβία είναι κερδοφόρος συμμετοχή και στρατηγικής σημασίας. Επίσης η ΑΤΕ ασφαλιστική η πώληση της θα ήταν καλή λύση αλλά ποιος την αγοράζει….
Το πρόγραμμα εξυγίανσης περιστέλλει οριακά τα κόστη αλλά δεν επιλύει το βασικό πρόβλημα τα έσοδα.
Η τράπεζα δεν παράγει και δεν θα παράξει έσοδα όσο ακολουθείται μια πολιτική που δεν συνάδει με τα περί κρατικού πυλώνα.
Δεν μπορεί να ισχυρίζεται το κράτος ότι θέλει την ΑΤΕ κρατικό πυλώνα και ταυτόχρονα η τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια της καθιστώντας την από τις ακριβότερες στην αγορά.
Η τράπεζα ελλείψει κεφαλαίων δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην αγορά και προφανώς δεν θα διαδραματίσει ρόλο αν προστεθούν 325 εκατ ευρώ.


Κεφαλαιακή ενίσχυση

Έχει αποφασισθεί να υλοποιηθεί αύξηση 1 δις ευρώ αλλά ουσιαστικά θα είναι 325 εκατ ευρώ καθώς θα μετατραπούν οι προνομιούχες σε κοινές.
Αναζητούνται 325 εκατ για να προστεθούν στο 1 δις ευρώ καθαρής θέσης.
Ωστόσο έως το τέλος του 2010 οι ζημίες ίσως να έχουν φθάσει τα 150 εκατ και μαζί με τις προβλέψεις περίπου θα δαπανήσουν το 1/3 τουλάχιστον της αύξησης κεφαλαίου.
Το δημόσιο κατέχει το 77,4% της ΑΤΕ άρα στην αύξηση θα τοποθετήσει τα 675 εκατ των προνομιούχων άρα δεν θα βάλει κεφάλαιο και την διαφορά ώστε να καλύψει το 77,4% δηλαδή περίπου 100 εκατ ευρώ.
Η αγορά θα κληθεί να εισφέρει 230 εκατ ευρώ.
Αναφέρθηκε ότι οι αποσχισθείσες δραστηριότητες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δηλαδή οι τραπεζικές δραστηριότητες θα καλύψουν μέρος της αύξησης..
Για να συμβεί αυτό θα χρειασθεί να ολοκληρωθεί η απόσχιση δηλαδή 6 με 8 μήνες ενώ η αύξηση θα υλοποιηθεί άμεσα.
Όμως ακόμη και αν μπορούσε να συμβεί θα οδηγούσε στην περαιτέρω κρατικοποίηση της ΑΤΕ.
Η αύξηση κεφαλαίου θα αποδειχθεί πολύ μικρής κλίμακας και αναποτελεσματική.

Υπάρχει λύση σωτηρίας;

Ναι υπάρχει και αυτή είναι η εξής.
Θα πρέπει να υλοποιηθεί σοβαρή αύξηση όπου το δημόσιο θα εισφέρει πραγματικά χρήματα και όχι τακτικές ….που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν. Δεν μπορεί να μιλάμε για αύξηση 1 δις που ουσιαστικά θα είναι 325 εκατ ευρώ.
Στο επόμενο στάδιο να πωληθεί η ΑΤΕ μέσω ενός διττού σχήματος στρατηγικού επενδυτή και μέσω χρηματιστηρίου το 57% της τράπεζας και το κράτος να μείνει με το 20%.
Θα προβληθεί το επιχείρημα, ποιος θα αγοράσει την ΑΤΕ;
Αν δεν υπάρχει κανείς που να μην θέλει την ΑΤΕ τότε αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα δεν έχει αξία και πως θα την αποκτήσει παραμένοντας στο ελληνικό κράτος;
Για να μπορέσει όμως να υλοποιηθεί το σχέδιο ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ή να διατεθεί και στους επενδυτές  θα πρέπει  να γίνουν τα εξής βήματα
Α)Όλες οι συμμετοχές του μη χρηματοοικονομικού τομέα να αποδεσμευθούν από την ΑΤΕ, να απομακρυνθούν από τον ισολογισμό ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ και άλλες εταιρίες.
Β)Να αξιοποιηθούν οι συμμετοχές στο ΧΑ και να πουληθούν ακόμη και με υποαξία.
Γ)Να κλείσουν περί τα 150 καταστήματα
Δ)Να τεθούν νέες βάσεις για την πορεία της τράπεζας και να σχεδιασθεί ο νέος προσανατολισμός. Τι τράπεζα θα είναι σίγουρα όχι των αγροτών.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης