Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οριστικό - Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς, έναντι 0,6 δισ. ευρώ

Οριστικό - Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς, έναντι 0,6 δισ. ευρώ
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς Financial Holdings αναμένεται να διαμορφωθεί σε 19% στο τέλος του 2025
Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί νέα εποχή για τον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., θυγατρική της Πειραιώς Financial Holdings A.E., ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% των μετοχών της Ethniki Holdings S.à.r.l., μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής, από το CVC Capital Partners Fund VII και την Εθνική Τράπεζα.
Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε σε €0,6 δισ. σε μετρητά. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς Financial Holdings αναμένεται να διαμορφωθεί σε 19% στο τέλος του 2025, με απόθεμα 300 μονάδων βάσης έναντι της σύστασης Πυλώνα 2.

Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου και διαφοροποίηση εσόδων

Η ενσωμάτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής στον Όμιλο Πειραιώς στοχεύει στη διεύρυνση των πηγών εσόδων και στη συμπλήρωση του εύρους προϊόντων, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών λύσεων.
Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί κορυφαία εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα και την μακροβιότερη στον χώρο της. Παρέχει υπηρεσίες σε 1,8 εκατ. ενεργούς πελάτες, με συνολικό μερίδιο αγοράς 14,6%, εκ των οποίων 18,3% στον κλάδο ζωής και 11,3% στον κλάδο ζημιών, ενώ τα Μικτά Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα (GWP) το 2024 ανήλθαν σε €850 εκατ..
Το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας ανέρχεται σε €4,1 δισ., με ίδια κεφάλαια €0,4 δισ.. Το 2024 κατέγραψε κέρδη προ φόρων €14,8 εκατ., ενώ τα μη ελεγμένα στοιχεία για το δεκάμηνο 2025 δείχνουν κέρδη προ φόρων πάνω από €30 εκατ..
Επιπλέον, διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή θέση με δείκτη Φερεγγυότητας ΙΙ (SCR) 188%, υψηλότερο από τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Στρατηγική ανάπτυξης και μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός

Ο Όμιλος Πειραιώς σκοπεύει το πρώτο τρίμηνο του 2026 να παρουσιάσει στην επενδυτική κοινότητα τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική του διευρυμένου Ομίλου, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της αξίας για μετόχους, πελάτες και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, δήλωσε:

«Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή για τον Όμιλο Πειραιώς και υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για διαφοροποίηση εσόδων και στρατηγική ανάπτυξη.
Μαζί δημιουργούμε ένα νέο σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία, τοποθετώντας τον Όμιλο σε πρωταγωνιστική θέση στις ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και θέτοντας τα θεμέλια για βιώσιμες, μακροπρόθεσμες αποδόσεις.»

Από την πλευρά της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Δημήτρης Μαζαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε:

«Η εξαγορά από την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, συναρπαστικής εποχής.
Μαζί οικοδομούμε ένα ισχυρό, αξιόπιστο και καινοτόμο οικοσύστημα που θα ενισχύσει τον ρόλο μας ως σημαντικού συνεργάτη για τους πελάτες και θα παράγει μακροπρόθεσμη αξία για τον μέτοχό μας.»

Σύμβουλοι της Συναλλαγής

Η Πειραιώς είχε ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την UBS Europe SE, αναλογιστικό σύμβουλο την Milliman και νομικούς συμβούλους τα γραφεία Milbank LLP, Μωράτη Πασσά και Ποταμίτη Βεκρή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης