Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς επισπεύδει τις διαδικασίες συγχώνευσης με την ATE, κρατάει αυτόνομη την Geniki και προετοιμάζει σχέδιο ώστε να αποκτήσει το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Στόχος του Σάλλα είναι η Πειραιώς να καταστεί 2η τράπεζα στην Ελλάδα

Η Πειραιώς επισπεύδει τις διαδικασίες συγχώνευσης με την ATE, κρατάει αυτόνομη την Geniki και προετοιμάζει σχέδιο ώστε να αποκτήσει το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Στόχος του Σάλλα είναι η Πειραιώς να καταστεί 2η τράπεζα στην Ελλάδα
Ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, επεξεργάζεται η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς βάζοντας πλέον στο στόχαστρο το Good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.  Η διοίκηση της Πειραιώς υπό τον Μιχάλη Σάλλα και  απαρτιζόμενη από τα ιδιαίτερα ικανά στελέχη Σταύρο Λεκκάκο και Άνθιμο Θωμόπουλο έχουν θέσει ένα νέο σημαντικό επιχειρηματικό στόχο να καταλάβει η Πειραιώς  την δεύτερη θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Αν αποκτήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η νέα Πειραιώς θα διαθέτει μαζί και με την Millennium bank πάνω από 93 δισ ευρώ ενεργητικό και περί τα 47 δισ ευρώ καταθέσεις.
Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr προς την διοίκηση της Πειραιώς αν ενδιαφέρεται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η απάντηση είναι η εξής «προφανώς και ενδιαφέρει την Πειραιώς το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».
Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός της τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να υπάρξουν δύο προϋποθέσεις και ένας υποστηρικτικός καταλύτης.
Οι προϋποθέσεις είναι  
1)Να προχωρήσουν με ταχύτατες διαδικασίες οι συγχωνεύσεις των εξαγοραζόμενων τραπεζών.
2)Να ξεπεραστούν τα εμπόδια από την DGCom η οποία θα κληθεί να αποτιμήσει την Πειραιώς η οποία θα συγχωνεύει good ATE, Geniki bank, Millennium bank και το νέο Good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ο καταλύτης είναι το γεγονός ότι το σχήμα Εθνικής – Eurobank παρ΄ ότι κατείχε πριν την διάσπαση του το 11% του ΤΤ αλλά μετά την διάσπαση του οι μετοχές αυτές μηδενίστηκαν, δεν μπορεί να διεκδικήσει το νέο Good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένη πηγή η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, λόγω της υφής, του μεγέθους και των πολυσύνθετων χαρακτηριστικών που έχει το deal Εθνικής με Eurobank έχει απορρίψει οποιαδήποτε ενδεχόμενο το σχήμα αυτό να ενσωματώσει άλλη τράπεζα.
Άρα η νέα Εθνική δεν μπορεί να διεκδικήσει το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η Alpha bank είχε την μεγάλη ευκαιρία αλλά την έχασε κατά την διαδικασία πώλησης του ΤΤ και από αρμόδιες αρχές δεν βρίσκεται σε προτεραιότητα.
Έτσι λοιπόν η μόνη ελληνική διέξοδος για το ΤΤ είναι η Πειραιώς.
Αναφέρουμε η μόνη ελληνική διέξοδος γιατί υπάρχει ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να δείξει ενδιαφέρον και ξένη τράπεζα για το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Με βάση τους σχεδιασμούς της τράπεζας Πειραιώς
Α)Επισπεύδεται η διαδικασία συγχώνευσης της good ATE.
Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 300 στελέχη από Πειραιώς και ΑΤΕ εργάζονται πυρετωδώς ώστε να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Β)Η Geniki bank που εξαγοράστηκε από την Πειραιώς δεν θα απορροφηθεί – συγχωνευθεί αλλά θα παραμείνει αυτόνομη.
Υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτή την απόφαση που σε εύθετη φάση θα αναφερθεί.
Γ)Η Millennium bank θα απορροφηθεί το αργότερο στο α΄ τρίμηνο του 2014.
Η Πειραιώς αν μέχρι τα τέλη Ιουνίου έχει ενσωματώσει και ολοκληρώσει την συγχώνευση με την ΑΤΕ αυτομάτως ξεπερνάει το βασικό εμπόδιο της DGCom που θέτει θέμα λόγω της πλειάδας των συγχωνευομένων τραπεζών από την Πειραιώς.
Ξεπερνώντας αυτό το εμπόδιο και με δεδομένο ότι η πώληση του good TT δεν θα πραγματοποιηθεί το Μάιο αλλά αρχές Φθινοπώρου είναι προφανές ότι η Πειραιώς μπορεί να διεκδικήσει με όχι απλά σοβαρές αλλά σχεδόν απόλυτες αξιώσεις το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Αν ο σχεδιασμός της διοίκησης της Πειραιώς ολοκληρωθεί χωρίς αποκλείσεις το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα καταλήξει στην τράπεζα Πειραιώς η οποία θα αναδειχθεί και ο μεγάλος νικητής των συγχωνεύσεων στην Ελλάδα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης