Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά τις Τράπεζες και άλλες εισηγμένες εταιρείες αυξάνουν τις διανομές κερδών - Αρχίζουν και τα προμερίσματα για τη χρήση 2025

Μετά τις Τράπεζες και άλλες εισηγμένες εταιρείες αυξάνουν τις διανομές κερδών - Αρχίζουν και τα προμερίσματα για τη χρήση 2025
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο γεωπολιτικά περιβάλλον όπου οι συνθήκες αλλάζουν ώρα με την ώρα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διαθέτει τα “αναχώματα” της διανομής των μερισμάτων
Η πρωτόγνωρη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ - Ιράν και οι συνεπακόλουθες απρόβλεπτες συνέπειες της στην παγκόσμια οικονομία (ενέργεια, πληθωρισμός) αντιμετωπίζονται προσώρας ψύχραιμα από τις διεθνείς αγορές, αλλά και την εγχώρια αγορά.
Και η τελευταία παραμένει όχι μόνο μέσα στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων σε αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές (ελληνικός MSCI 35,4% από 1/1 και 41,5% ένα χρόνο) αλλά ταυτόχρονα, διαθέτει αυξημένες προσδοκίες στην διανομή των κερδών.
Η αυξημένη ζήτηση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών το προηγούμενο διάστημα και η διαπραγμάτευση των μετοχών τους λίγο πάνω από τα ίδια κεφάλαια είναι δυο ενδεικτικά γεγονότα.

Η αλλαγή, όμως, της συμπεριφοράς των ξένων επενδυτών προκαλείται από τα όσα υπόσχονται οι διοικήσεις στους επενδυτές.

Οι τράπεζες μετά την παύση, τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, προσανατολίζονται να ανεβάσουν σταδιακά το ποσοστό των κερδών που θα διανείμουν για το 2025, διότι έχουν ανταγωνισμό σ αυτό το πεδίο.
Η Εθνική Τράπεζα λ.χ με την υψηλή ρευστότητα της για την διανομή του 60% των κερδών της είχε χαμηλή επίδραση στα κεφάλαια της και τώρα προτίθεται να το αυξήσει.
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο γεωπολιτικά περιβάλλον όπου οι συνθήκες αλλάζουν ώρα με την ώρα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διαθέτει τα “αναχώματα” της διανομής των μερισμάτων τα οποία θα αντισταθμίσουν – ως ένα βαθμό - την υψηλή μεταβλητότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank Equities από τις 19 Ιουνίου έως και τα τέλη Αυγούστου 27 εταιρείες πρόκειται να διανείμουν μερίσματα (Βλέπε πίνακα).

Προμερίσματα για την χρήση του 2025 – από Τράπεζα Κύπρου, ΑΔΜΗΕ

Μάλιστα ορισμένες εταιρείες προτίθενται να διανείμουν πρόσθετα μερίσματα (Τράπεζα Κύπρου, ΑΔΜΗΕ) για την χρήση του 2025.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι ακόμα και ο βασικός μέτοχος της Jumbo άλλαξε άρδην στάση κατά 360 μοίρες – προφανώς μετά από πιέσεις των ξένων επενδυτών.
Μέχρι πρότινος υποστήριζε την επαναγορά μετοχών και τελικώς η εταιρεία αποφάσισε την διανομή 0,480985 ευρώ ανά μετοχή.
Σ’ ότι αφορά τα προμερίσματα, η Τράπεζα Κύπρου στις 25 Ιουνίου πρόκειται να διανείμει το μέρισμα χρήσης 2024, ύψους 0,48 ευρώ ανά μετοχή.
Ήδη, όμως, έχει γνωστοποιήσει στους αναλυτές ότι με τα αποτελέσματα του εξαμήνου ότι προτίθεται να ανακοινώσει ενδιάμεσο μέρισμα, όπως ήδη έχει επαναλάβει από τις αρχές του χρόνου.
Ο ΑΔΜΗΕ, εκτός από το τελικό μέρισμα της χρήσης του 2024 (0,062 ευρώ ανά μετοχή) προτίθεται να διανείμει προμέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.
Αυτό θα είναι 0,12 ευρώ ανά μετοχή, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η διοίκηση στην ενημέρωση των αναλυτών, άρα το συνολικό μέρισμα θα φθάσει τα 0,18 ευρώ ανά μετοχή για το 2025.
Στα προμερίσματα για την χρήση του 2025, αναμένεται να ακολουθήσουν και οι εταιρείες που διαθέτουν παραδοσιακά την δυνατότητα διανομής (διυλιστήρια, ΟΠΑΠ, Τιτάν κ.α.).

Ανεβάζουν το ποσοστό διανομής κερδών οι τράπεζες

Η στρατηγική της υψηλότερης ανταμοιβής των μετόχων αρχίζει να εδραιώνεται και στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κεφαλαιακά παραμένουν ισχυρές και συνεχίζουν να αντλούν από τις αγορές φθηνότερα κεφάλαια. Στις μειώσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ μπήκε ένα τέλος και οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα μειωμένα έσοδα τόκων δεν θα αποτελούν πρόβλημα και για το 2026 λόγω της υψηλότερης πιστωτικής επέκτασης έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και των κινήσεων (εξαγορών) που έχουν κάνει πέραν των επιτοκιακών εσόδων.
Εφόσον δεν προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις εξαγορών, το ποσοστό διανομής θα αυξηθεί σε 70% για την Εθνική Τράπεζα – όπως ενημέρωσε τους αναλυτές η διοίκηση της σε συνέδριο της Goldman Sachs.
Στο υψηλό 60% από τα κέρδη του 2025 εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η Eurobank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει διανομή του 50% των κερδών, αλλά έχει προϊδεάσει για αναθεώρηση των στόχων της το εξάμηνο.
Η Alpha Βank, έχει ανακοινώσει επίσης διανομή του 50% των κερδών καθώς και επαναγορά μετοχών.
Παφίλας_1.jpg
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης