
σύμβολα :
Bank of Cyprus Holdings Plc
Π. Νικολάου: Η Ελλάδα έχει την προσοχή μας – 400 εκατ. ευρώ σε 15 ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες – Η στρατηγική αύξησης των μη επιτοκιακών εσόδων
«Μας κάνει λιγότερο ευάλωτους (στη μείωση επιτοκίων) και βοηθά στην υψηλή κερδοφορία», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Πανίκος Νικολάου, σε παρουσίαση των δραστηριοτήτων της στα κεντρικά γραφεία διοίκησης.
Η Τράπεζα Κύπρου το 2024 πέτυχε ιστορικά υψηλά κερδών (508 εκατ. ευρώ) και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20%.
Μοντέλο που δουλεύει
Η Τράπεζα Κύπρου, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, «δεν είναι απλώς αριθμοί· είναι ένα μοντέλο που δουλεύει: ένα διαφοροποιημένο, υγιές και ανθεκτικό τραπεζικό σχήμα που πατά γερά στα πόδια του, με υψηλούς δείκτες κεφαλαίου, υψηλή ρευστότητα, χαμηλό δείκτη ΝPE (1,8%), συνετή ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου (75% των δανείων από το 2014 και μετά), συνετή συνεισφορά των μη επιτοκιακών εσόδων, τα οποία συνδυάζονται με υψηλή κερδοφορία (ROTE) και καλές αποδόσεις για τους μετόχους».
Μάλιστα, η επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης, κ. Ελίζα Λειβαδιώτου, επανέλαβε ότι ο στόχος είναι οι αποδόσεις να ξεπερνούν το 15% (“high teens”).
Η ενσώματη λογιστική αξία της τράπεζας αυξήθηκε κατά 15% και η Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα (απόδοση 12% στις 31/12/2024). Για το 2025, η Τράπεζα πρόκειται να διανείμει το 50–70% των κερδών της και στο δεύτερο εξάμηνο θα εξετάσει τα ενδιάμεσα μερίσματα.
«Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα να γεμίσουμε ισολογισμούς»
Επιλεκτική και συνετή επέκταση σε δάνεια στην Ελλάδα θα ακολουθήσει η Τράπεζα Κύπρου, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Πανίκος Νικολάου, σε παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στη Λευκωσία.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η Ελλάδα αποτελεί για εμάς μια αγορά με δυναμική και βάθος. Ωστόσο, δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να γεμίσουμε ισολογισμούς. Ερχόμαστε για να οικοδομήσουμε ποιοτικές και μακροχρόνιες σχέσεις. Η Ελλάδα έχει την προσοχή και τον σεβασμό μας».
Η Τράπεζα διαθέτει διεθνές χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά την Ελλάδα, αφού το 2024 δόθηκαν 400 εκατ. ευρώ, κυρίως προς 15 ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες και επιλεγμένες επιχειρήσεις από τον χώρο της ενέργειας, του εμπορίου και του τουρισμού.
Ο στόχος για το 2025 είναι να δοθούν ακόμα περισσότερα δάνεια, αλλά «δεν χρειάζονται επικίνδυνες κινήσεις», όπως επισήμανε ο κ. Νικολάου, καθώς το επιχειρηματικό μοντέλο της Τράπεζας Κύπρου αποδίδει, και σε αυτό θα προστεθούν νέες κινήσεις.
Ένα μικρό “θαύμα” στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Η Τράπεζα Κύπρου, όμως, από την κρίση έως σήμερα έχει καταφέρει ένα μικρό «θαύμα» στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χάρη και στη βοήθεια ξένων ειδικών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 63% (15 δισ. ευρώ) μειώθηκε στο 1,8% (200 εκατ. ευρώ), ενώ υπολογίζεται ότι ένα ποσό μεταξύ 3–4 δισ. ευρώ έχει επιστρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η τεράστια αυτή μείωση επιτεύχθηκε τόσο μέσω πωλήσεων δανείων όσο και μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων σε κυπριακές επιχειρήσεις.
Και όταν επιστρέφει ως «πράσινο» σχεδόν το 1/3 των δανείων στη μεγαλύτερη τράπεζα, αυτό δίνει μεγαλύτερη ώθηση και στην οικονομία.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών