Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την μεγαλύτερη βελτίωση ρευστότητας άνω του 22% εμφανίζει η Alpha bank αν εξαγοράσει το ΤΤ και η παράμετρος αυτή θα κρίνει τον διαγωνισμό – Η έκπληξη είναι ότι η Eurobank έχει υποβάλλει την καλύτερη προσφορά...και τα εμπόδια της DGCom

 Την μεγαλύτερη βελτίωση ρευστότητας άνω του 22%  εμφανίζει η Alpha bank αν εξαγοράσει το ΤΤ και η παράμετρος αυτή θα κρίνει τον διαγωνισμό – Η έκπληξη είναι ότι η Eurobank έχει υποβάλλει την καλύτερη προσφορά...και τα εμπόδια της DGCom
Ποιο θα είναι το κριτήριο επιλογής του πλειοδότη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;
Θα είναι η προστιθέμενη αξία  που θα προσφέρει στην τράπεζα που θα την εξαγοράσει με έμφαση στην βελτίωση του δείκτη ρευστότητας καθώς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ελλείψει κεφαλαίων και μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων το ισχυρό χαρτί που διαθέτει είναι οι καταθέσεις.

Άρα η αύξηση της ρευστότητας και η μείωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις θα αποτελέσουν το κλειδί στην τελική επιλογή του πλειοδότη.
Με βάση αυτή την καταλυτική παράμετρο μπορεί να ειπωθεί με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι
1)Η προσφορά της Alpha bank δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η καλύτερη. Με βάση το τίμημα αλλά και ποιοτικά κριτήρια η προσφορά της Alpha bank μπορεί να θεωρηθεί επαρκής αλλά όχι η καλύτερη.
Ωστόσο το πλεονέκτημα που αποκτά η Alpha από το ΤΤ είναι σημαντικότατο καθώς βελτιώνει τον δείκτη ρευστότητας και την σχέση δανείων προς καταθέσεις άνω του 22%.
Το κριτήριο αυτό δίνει και το φυσικό πλεονέκτημα στην Alpha bank η οποία είναι και το φαβορί.
Να σημειωθεί ότι εξαγοράζοντας την Emporiki η Alpha επιδείνωσε την σχέση δανείων προς καταθέσεις λόγω της μικρής καταθετικής βάσης που είχε η Emporiki.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η Alpha bank θα εξαγοράσει το ΤΤ.
2)Η έκπληξη είναι η προσφορά της Eurobank καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές είναι και η καλύτερη εκ των 4 προσφορών που έχουν υποβληθεί.
Η Eurobank μετά το παρασκήνιο - το ιδιαίτερο παρασκήνιο - με την εμπλοκή της στην good ATE άλλαξε στρατηγική....υποβάλλοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για την διεκδίκηση του ΤΤ.
Για την  Eurobank με βάση την έκθεση της Alvarez & Marsal  το ΤΤ αποτελούσε την βέλτιστη λύση καθώς βελτίωνε σημαντικότατα την σχέση δανείων προς καταθέσεις.
H Eurobank αν όλα ήταν φυσιολογικά και δεν είχα υπάρξει τεραστίας σημασίας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από τον βασικό μέτοχο θα έπρεπε να πλειοδοτήσει για το ΤΤ.
Με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν η Eurobank θα έπρεπε να πάρει το ΤΤ.
Ωστόσο η εκχώρηση του 44,5% της Eurobank στην Εθνική και η έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών αλλάζει πλήρως τα δεδομένα.
Η Eurobank δεν λειτουργεί ως αυτοτελής οντότητα.
Οι 2 διαφορετικές προσφορές της Εθνικής και της Eurobank για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χαρακτηρίζονται αμυντικές και έχουν μικρές πιθανότητες να πάρουν το ΤΤ.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Οι 2 τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης.
Η διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει π.χ. το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να είχε αποφασίσει για την πρόταση της Εθνικής αλλά ακόμη δεν έχει παρθεί απόφαση, ωστόσο η διαδικασία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Γιατί ήταν αμυντική απόφαση η συμμετοχή στην διεκδίκηση του ΤΤ από την Εθνική και την Eurobank;
Το λογικό σενάριο είναι ότι το deal Εθνικής – Eurobank δεν μπορεί να χαλάσει καθώς ο βασικός μέτοχος της Eurobank παρέδωσε τις μετοχές του.
Οι 2 τράπεζες όμως συμμετείχαν στην διεκδίκηση του ΤΤ και καλούνται να ξεπεράσουν 2 βασικά εμπόδια
Α)Αν υποθέσουμε ότι μια εκ των Εθνικής ή Eurobank εξαγοράζει το ΤΤ θα βρεθεί με ένα πρόσθετο περιουσιακό στοιχείο περί των 14 δις ευρώ.
Άρα θα πρέπει να αλλάξει η σχέση ανταλλαγής μεταξύ των 2 τραπεζών προς το καλύτερο ή χειρότερο με βάση το ποια τράπεζα θεωρητικά θα αγόραζε το ΤΤ.
Β)Η εξαγορά του ΤΤ από την Εθνική ή την Eurobank θα έθετε εν αμφιβόλω το βασικό deal Εθνικής – Eurobank.
Είναι δυνατό να αποδεχόταν η DGCom     η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να συγχωνευθούν 3 τράπεζες μαζί που θα ελέγχουν πάνω από το 65% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς;
Υπάρχουν 2 βασικοί λόγοι που αποτελούν βασικά προβλήματα στις προσφορές της Εθνικής και της Eurobank για το ΤΤ.
Για τους λόγους αυτούς έχουν μικρές πιθανότητες.
Να σημειωθεί ότι οι πιθανότητες της Eurobank είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την Εθνική τράπεζα για το ΤΤ παρ΄ ότι ως προσφορά θεωρείται καλή…..
3)Η προσφορά της Attica bank μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον αξιοπρεπής.
Με βάση την αρνητική καθαρή θέση του ΤΤ -2,4  δισ ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη ότι το core bad bank που θα περιλαμβάνει τα καθυστερούμενα δάνεια πάνω από 90 μέρες (!!!!!!) το funding gap που πρέπει να καλυφθεί στο ΤΤ θα είναι 3,8 δις ευρώ ενώ τα κεφάλαια που θα χρειαστεί το good TT εκτιμώνται στα 500 εκατ ευρώ.
Η Attica bank θα αντλήσει 400 εκατ με ίδια μέσα αλλά η νέα τράπεζα θα περιλαμβάνει και τα 500 εκατ που θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση του good TT και τα οποία θα καταβληθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όμως το βασικό ζήτημα είναι πως η ΤτΕ που προσπαθεί να προωθήσει και την λύση της Attica bank
-Θα πείσει την DGCom δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι η τράπεζα που δεν χαρακτηρίστηκε βιώσιμη μπορεί εξαγοράζοντας το good TT να γίνει βιώσιμη.
-Το ΤΤ δεν θα δημιουργήσει εσωτερικό κεφάλαιο και το ερώτημα είναι μπορεί ένα σχήμα ΤΤ με Attica να είναι βιώσιμο;
H DGCom έχει σοβαρές ενστάσεις ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι η δημιουργία του 4ου πυλώνα στο ελληνικό banking είναι μια ωραία ιδέα.

Υποσημείωση

Όλες οι προσφορές που έχουν υποβληθεί θεωρούν ως de facto την διάσπαση σε good και bad bank για το ΤΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης