Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης (Εθνική): Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι σε εξαιρετική κατάσταση - Μπορούν να ανταποκριθούν σε όλο το φάσμα των έργων

Καραμούζης (Εθνική): Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι σε εξαιρετική κατάσταση - Μπορούν να ανταποκριθούν σε όλο το φάσμα των έργων
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οι επενδύσεις σε υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την ώθηση της μελλοντικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα μας επανακάμπτει από μια πολυετή οικονομική κρίση, επιστρέφοντας στον επενδυτικό χάρτη
Σε μία εποχή που η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι πραγματικότητα και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κυριαρχήσει, ο χάρτης των υποδομών αλλάζει, τόνισε από το βήμα του Delphi Economic Forum, ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.
Χαρακτηριστικά επισήμανε, ότι υποδομές όπως Data Centers, δίκτυα οπτικών ινών, έργα ΑΠΕ με έμφαση στην αποθήκευση, καθώς και ενεργειακές και data διασυνδέσεις, είναι εξίσου σημαντικές με τις «παραδοσιακές» υποδομές.
Και όλα αυτά, εξασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και συμμόρφωση με τις επιταγές των κριτηρίων ESG.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οι επενδύσεις σε υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την ώθηση της μελλοντικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα μας επανακάμπτει από μια πολυετή οικονομική κρίση, επιστρέφοντας στον επενδυτικό χάρτη. Και, μολονότι την τελευταία 8ετία παρατηρείται σημαντική αύξηση στις συνολικές επενδύσεις, εκείνες που αφορούν σε έργα υποδομών υστερούν σημαντικά. Σε απόλυτους αριθμούς, οι επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα ανήλθαν σε 0,8% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2022, έναντι 3,1% του ελληνικού μέσου όρου προ κρίσης και 2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Από το 2010 έως το 2022, το ετήσιο επενδυτικό έλλειμμα ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ ετησίως έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Γεγονός που σημαίνει πως, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, τα έργα υποδομών πρέπει πρακτικά να διπλασιαστούν σε ετήσια βάση.
Ακολούθως, ο κ. Καραμούζης στάθηκε στις διαφορές που θα έχει το επενδυτικό τοπίο της επόμενης δεκαετίας, σε σχέση με αυτό της προηγούμενης. Οι υποδομές που απαιτούνται θα πρέπει –αν όχι να προηγούνται- τουλάχιστον να ακολουθούν κατά πόδας τις εξελίξεις. Άρα το κριτήριο υλοποίησης αλλά και χρηματοδότησης δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό. Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Την τελευταία 5ετία παρατηρείται ότι άνω του 60% των έργων βρίσκονται στο στάδιο συμβασιοποίησης (ο σχεδιασμός έχει εγκριθεί και έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση ανάδοχης εταιρείας), ωστόσο 31 ώριμα έργα συνολικού προϋπολογισμού €14 δισ. δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί.
Τα μεγάλα έργα υποδομών χρειάζονται κατά μέσο όρο 5,6 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Και σε μια εποχή τόσο ραγδαίων εξελίξεων, ο χρόνος δεν αποτελεί πολυτέλεια.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν, ο κ. Καραμούζης ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν υπάρχει περίπτωση να μη χρηματοδοτηθεί κάποιο αξιόλογο business plan επενδυτικού έργου λόγω έλλειψης δανειακών κεφαλαίων.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλο το φάσμα των έργων, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγάλα και σύνθετα.
Συνοψίζοντας, ο κ. Καραμούζης διαβεβαίωσε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, οι επιλογές είναι πολλές και συμφέρουσες για τις επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα επιτελέσουν το ρόλο τους, τόσο απέναντι στις επιχειρήσεις όσο και απέναντι στην κοινωνία, πάντα εντός του πλαισίου της πιστοδοτικής τους πολιτικής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης