Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Διπλασιασμός των διανεμόμενων κερδών μέχρι το 2026 - Ενθουσιασμός στο Fairfax για τις επιδόσεις

Eurobank: Διπλασιασμός των διανεμόμενων κερδών μέχρι το 2026  - Ενθουσιασμός στο Fairfax για τις επιδόσεις
Ο CEO της τράπεζας, κ. Καραβίας, τόνισε πως το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τη Eurobank
Διπλασιασμό των διανεμόμενων κερδών στους μετόχους μέχρι το 2026 είναι ο στόχος της Eurobank, όπως επεσήμανε χθες (11/4) ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας απαντώντας σε μετόχους, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων του Fairfax στο Τορόντο του Καναδά.
Συγκεκριμένα, παρά τον κύκλο μείωσης επιτοκίων η Eurobank θα είναι σε θέση να προσφέρει ανθεκτικές αποδόσεις, διανέμοντας το 40% των κερδών για το 2025 και το 50% για το 2026.
Όλα αυτά, «παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη εισήλθαμε σε ένα κύκλο μείωσης επιτοκίων, με την πρώτη μείωση να αποφασίζεται τον Ιούνιο και τη δεύτερη μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.
Θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ανθεκτικές αποδόσεις».
Ο κ. Καραβίας στην απάντησή του προς του μετόχους τόνισε πως το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την Eurobank με τελικό αποτέλεσμα (κέρδη) 1,1 δισ. ευρώ, καθώς η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλά, με ανάπτυξη άνω του 2%, έχοντας σταθερή κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό ο οποίος λειτουργεί pro growth και pro business.
Επίσης, στις υπόλοιπες χώρες δραστηριοποίησης Κύπρο και Βουλγαρία η ανάπτυξη ήταν 2,5% και 2% αντίστοιχα όταν στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη ήταν μηδενική.
Αύξηση της ενσώματης λογιστικής αξίας κατά 50% την διετία 2022-2023 – 5% μερισματική απόδοση για το 2023– πλεονάζοντα κεφάλαια.
Εκτός από την ανάπτυξη της οικονομιών, όπως συμπλήρωσε, οι κύριοι οδηγοί που έφεραν αποτέλεσμα ήταν η στροφή στη νομισματική πολιτική, με αύξηση των επιτοκίων που αύξησε τα επιτοκιακά έσοδα, αλλά και το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank, που της επιτρέπει να εκμεταλλεύεται όλες τις ευκαιρίες στην περιοχή.
Το 2023, η Eurobank είχε κέρδη ανά μετοχή 31 σεντ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 18%, ενώ η αύξηση της ενσώματης λογιστικής αξίας (ΤΒV) τη διετία 2022-2023 αυξήθηκε κατά 50%, ενώ τα κύρια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 180 μονάδες βάσης.
Ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι παλαιότερα το πρόβλημα ήταν ότι υπήρχε έλλειμμα στα κεφάλαια και σήμερα υπάρχουν πλεονάζοντα κεφάλαια, που αποτελούν πάλι πρόβλημα.
Για το 2023, όπως είπε η Eurobank, αναμένεται να διανείμει το 25-30% των κερδών ή 0,09 σεντ ανά μετοχή, δηλαδή 5% μερισματική απόδοση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank αναφέρθηκε στις εξαγορές τραπεζών σε Βουλγαρία και ειδικότερα στην Κύπρο, με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας η οποία έχει σημαντική αξία και αποκτήθηκε σε ελκυστικές τιμές. Απαντώντας σε ερώτηση για επέκταση στην Ινδία, σημείωσε ότι δεν είναι στόχος η τραπεζική παρουσία εκεί, αλλά η δημιουργία σε Κύπρο - Ελλάδα μιας διεξόδου για τις Ινδικές επιχειρήσεις καθώς το οικονομικό και νομικό καθεστώς στην Κύπρο είναι παρόμοιο μ αυτό της Ινδίας, καθώς ήταν μέλος της βρετανικής κοινοπολιτείας.
Ο πρόεδρος του Fairfax κ. Prem Watsa ανακαλώντας τις τιμές απόκτησης των μετοχών της Eurobank (0,92 ευρώ, κατά μέσο όρο) επισήμανε ότι ακόμα και σήμερα είναι φθηνή ενώ επιβράβευσε όλους τους managers στις εταιρείες του στην Ελλάδα, σε Εurobank, Grivalia, Εurolife, καθώς και στη συμμετοχή του στη Μυτιληναίος.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης