Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Χατζηδάκης ενθουσιασμένος με τα 3,5 δισ. που πήρε από τις τράπεζες, λησμονώντας τις ζημιές σοκ 40 δισ. που υπέστη το Δημόσιο

Ο Χατζηδάκης ενθουσιασμένος με τα 3,5 δισ. που πήρε από τις τράπεζες, λησμονώντας τις ζημιές σοκ 40 δισ. που υπέστη το Δημόσιο
Πολιτικό θράσος...
Πραγματικά χρειάζεται θράσος προκειμένου να πανηγυρίζεις για το γεγονός πως εισέπραξες 3,5 δισεκ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που επέφερε ζημία σοκ 40 δισεκ. ευρώ - μια ζημιά που θα γραφεί στο βιβλίο Γκίνες.
Και όμως, ο υπουργός επί των Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης το έκανε...
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο ενημέρωσης των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «το Δημόσιο είχε σημαντικό οικονομικό όφελος από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, το οποίο αν συνυπολογιστούν και οι μη συστημικές τράπεζες φθάνει μέχρι στιγμής στα 3,5 δισ. ευρώ.
Σημείωσε επίσης ότι χάρη στην ανακεφαλαιοποίηση διασώθηκαν οι καταθέσεις των Ελλήνων ενώ προστατεύθηκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από μια συνολικότερη κατάρρευση και κρίση».
Στην κριτική της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία δεν θα έπρεπε να γίνει τώρα η αποεπένδυση, αλλά αργότερα ή καθόλου. «Εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο ευρύτερο περιβάλλον», ανέφερε ο υπουργός.
«Πρώτον, διότι τώρα η συγκυρία ήταν ευνοϊκή, καθώς η αποεπένδυση έρχεται ύστερα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη θετική πορεία των περισσότερων βασικών μεγεθών της οικονομίας.
Δεύτερον, διότι έτσι επιστρέφουμε στην κανονικότητα.
Τρίτον, διότι η ίδια η διαδικασία της αποεπένδυσης επιδρά θετικά, όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά συνολικά στην οικονομία.
Και τέταρτον, διότι με τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη διεθνή ρευστότητα, η αγνόηση της θετικής συγκυρίας θα ήταν μια αδικαιολόγητη επιπολαιότητα, ένα ρίσκο το οποίο δεν χρειαζόταν κανένας να αναλάβει».

Ωστόσο, η αλήθεια, την οποία επιμελώς φροντίζουν να μας κρύβουν, είναι διαφορετική.

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ. και πήρε πίσω 1,35 δισ., δηλαδή η ζημιά φθάνει τα 18,33 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών, που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Εθνική 9,38 δισεκ. εκ των οποίων 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια
Καθώς και funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών…
Άθροισμα περίπου 9,38 δισεκ. ευρώ.
Το 22% πουλήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. και το 18% θα πουληθεί 1,26 δισεκ. δηλαδή άθροισμα 2,26 δισεκ. ευρώ
Η ζημιά από την Εθνική τράπεζα 7,12 δισεκ. ευρώ.
Στην Eurobank το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 10 δισεκ. σε κεφάλαια 5,72 δισεκ και σε κάλυψη χρηματοδοτικού κενού άλλα 4,20 δισεκ. ευρώ, αθροιστικά περίπου 10 δισεκ. ευρώ…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πήρε 93,65 εκατ δηλαδή ζημιά περίπου 10 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ επένδυσε τα λιγότερα στην Alpha bank 3,96 δισεκ και πήρε 293,48 εκατ.
Η ζημιά από την Alpha bank ανέρχεται σε 3,96 δισεκ. – 294 εκατ = ζημιά 3,66 δισεκ. ευρώ.

PSI

Ο υπουργός έστρεψε τα βέλη και στο ΚΕΠΕ, που τόλμησε να αμφισβητήσει το PSI, δηλαδή το κούρεμα των ομολόγων που διακρατούσαν οι τράπεζες.
Όπως είπε, «η ανάλυση αυτή βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.
Αγνοεί, δηλαδή, στον υπολογισμό κόστους-οφέλους, το όφελος το οποίο έχει υπάρξει για το Δημόσιο από το PSI.
Το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει στις τράπεζες σχεδόν 60 δισεκατομμύρια από αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε τα μισά.
Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο, πολύ σαφές, πολύ συγκεκριμένο.
Δεν είναι δυνατόν να αγνοείται σε οποιαδήποτε προσέγγιση για το ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.
Και σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Χατζηδάκης λησμόνησε πως το PSI αποσταθεροποίησε τις τράπεζες λόγω των μεγάλων τοποθετήσεων που είχαν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, και τα οποία «αναγκάζονταν» να αγοράσουν.
Θεωρητικά η απομείωση χρέους που επετεύχθη με το PSI ήταν η μεγαλύτερη μείωση εθνικού χρέους, μετά την περίπτωση της Αργεντινής.
Στην πραγματικότητα όμως τα οικονομικά οφέλη ήταν περιορισμένα, καθώς το «κούρεμα» των ομολόγων έθιξε Έλληνες κατόχους: τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιώτες.
Οικονομίες μιας ζωής χάθηκαν...

Θεωρητικά το όφελος από το«κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ανήλθε στα 137,9 δισ. ευρώ, ωστόσο στην πραγματικότητα η καθαρή μείωση ήταν 51,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως από το PSI εξαιρέθηκαν τα ομόλογα που είχε αποκτήσει η ΕΚΤ ενώ οι περισσότεροι ξένοι είχαν φροντίσει να κλείσει τις θέσεις τους.
Επομένως, σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους, το PSI αποδείχθηκε πολύ κακό για το τίποτα.

Υποσημείωση

Κακό bankingnews χαλάς το αφήγημα της επιτυχίας.... είναι ντροπή και αίσχος να γράφεις την αλήθεια... αλλά τι να κάνουμε ας γράψει και κάποιος την αλήθεια...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης