Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Επενδύει σε μετρητά στην Κύπρο άνω των 800 εκατ. ευρώ με το βλέμμα σε Ινδία και Μέση Ανατολή

Eurobank: Επενδύει σε μετρητά στην Κύπρο άνω των 800 εκατ. ευρώ με το βλέμμα σε Ινδία και Μέση Ανατολή

Η ρευστότητα της Ελληνικής θα χρηματοδοτήσει έργα στο νησί 

Σχετικά Άρθρα
Πάνω από 800 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί η επένδυση της Eurobank στην Κύπρο για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας η οποία είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε σε μετρητά όπως δήλωσε σε τρίωρη συνάντηση με ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.
Ο επικεφαλής της Eurobank εξήγησε ότι, η Κύπρος αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που εδράζεται σε μια θετική γεωπολιτική προδιάθεση.
Η Eurobank επιδιώκει συνεργασία με τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας και από την άλλη πλευρά οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θέλουν να αναπτύξουν αυτή την προοπτική, όπως διεφάνη και στην επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα.
Ο κ. Καραβίας διευκρίνισε ότι, η τράπεζα αποτελεί έναν Ελληνο-Kυπριακό όμιλο και επανέλαβε όσα είχε αναφέρει κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την χρήση του 2023. Ότι η ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας δεν θα εξέλθει εκτός Κύπρου για άλλα τμήματα του ομίλου
αλλά θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και για χρηματοδότηση κάποιων διεθνών έργων, τα οποία σχετίζονται με την Κύπρο.
Ειδικότερα υπογράμμισε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, αξίας 1,9 δις ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά «η Eurobank Κύπρου φιλοδοξεί να παίξει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση αυτού του έργου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο για την κυπριακή οικονομία». Επίσης, η Eurobank Κύπρου σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα στον χώρο των ακινήτων και του τουρισμού.
Η διάκριση μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της Eurobank Kύπρου θα υπάρχει προς το παρόν καθώς θα συνεχίσουν να ξεχωριστά την λειτουργία τους μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για την τελική συγχώνευση τους.

Γιατί πραγματοποιήθηκε η εξαγορά – Με την Κύπρο το 50% των κερδών από το εξωτερικό

Αναφερόμενος στους λόγους εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας εξήγησε ότι, η τελευταία διαθέτει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην λιανική τραπεζική στην Κύπρο, έχει ισχυρά κεφάλαια, έχει πολύ καλή ρευστότητα, και λειτουργεί μ ένα επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο είναι απολύτως συμπληρωματικό με την Eurobank Κύπρου- η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της εταιρικής τραπεζικής του private banking και του treasury.
Kαι η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας αποτελεί τον βασικό μοχλό για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Eurobank, που αποσκοπεί μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από το εξωτερικό.
Η Eurobank, όμως, θα επιτύχει τον στόχο από το 2024. Tα οργανικά λειτουργικά κέρδη του ομίλου αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,5 δισ. ευρω ενώ η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων βάσει των προσαρμοσμένων κερδών, θα ανέλθει στο 15%.
Πέρυσι οι δραστηριότητες από το εξωτερικό ( Κύπρος, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Αγγλία ) συνεισέφεραν το 37% των κερδών του ομίλου.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 468 εκατ. ευρώ από 211 εκατ. ευρώ το 2022. Με τις εξαγορές σε Κύπρο και Βουλγαρία, οι εκτιμήσεις είναι ότι, η μισή κερδοφορία θα προέρχεται από το εξωτερικό.
Όσα ανέφερε η διοίκηση της Eurobank για το επιχειρηματικό πλάνο ( 50% των κερδών ) δεν συμπεριλαμβάνουν τις συνέργειες μεταξύ που θα αναπτυχθούν μεταξύ των δυο τραπεζών στην Κύπρο.
Επιπρόσθετα, όπως προαναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε ότι “η στρατηγική του ομίλου είναι η Κύπρος να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη των εργασιών και τη συνεργασία της Eurobank με τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας, που είναι οικονομίες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες αναμένουμε να έχουν πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Εξήγησε ότι η στρατηγική επιλογή της Κύπρου στηρίζεται σε μια «θετική γεωπολιτική προδιάθεση σε αυτή την κατεύθυνση», καθώς και η Κυβέρνηση της Ελλάδας και η Κυβέρνηση στην Κύπρο επιθυμούν να αναπτύξουν την προοπτική, κάτι που διεφάνη και στην επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα.
Ήδη η Eurobank έχει αποκτήσει το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, ένα μερίδιο που αναμένεται να λάβει την έγκριση των εποπτικών εγκρίσεων (ΕΚΤ, ΚΤΚ και Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών). Μετά τις εγκρίσεις αυτές, η Eurobank, βάσει του περί Δημοσίων Προσφορών Νόμου, αναμένεται να υποβάλει δημόσια προσφορά κατά το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 για απόκτηση του συνόλου των υπόλοιπων μετοχών.

Τι δήλωσαν οι κ.κ Στ. Iωάννου – Μιχ. Λούης

Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank κ Στ. Ιωάννου : Συνώνυμη της εξωστρέφειας η τράπεζα

“Αναπτύσσοντας ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, με διαφανείς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και ισχυρή κεφαλαιακή βάση και επάρκεια, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η ανθρώπινη και πελατοκεντρική προσέγγιση, η Eurobank αποτελεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή τράπεζα, συνώνυμο της δυναμικής ανάπτυξης. Αποτελεί, δε, την μοναδική συστημική ελληνική τράπεζα με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και την πρώτη που προχώρησε στην αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποδεικνύοντας ότι η ανθεκτική αναπτυξιακή της προοπτική έχει χτιστεί σε γερά θεμέλια.
Η ισχυρή παρουσία της Eurobank στις αγορές της περιοχής μας, συμβάλει κατά 37% περίπου στην κερδοφορία του 2023, και προκύπτει ως αποτέλεσμα της διορατικής στρατηγικής που μεθοδικά υλοποιεί η Τράπεζα με απώτερο στόχο την ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου. Έρχεται ως συνέπεια και της διαρκούς βελτίωσης των ψηφιακών και τεχνολογικών υποδομών της, δεδομένων των επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής που ξεπερνούν τα €200 εκατ. τα τελευταία 3 χρόνια.
Συνώνυμη της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, η Eurobank υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας της στις κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση της παρουσίας του Ομίλου σε Βουλγαρία και Κύπρο, με την τελευταία να αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία”

Μιχάλης Λούης – Ceo Εurobank Κύπρου: Τράπεζα πρώτης επιλογής

“H Eurobank Κύπρου άρχισε τις εργασίες της στην κυπριακή αγορά το 2007 και σήμερα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού. Διακρίνεται για την αξιοπιστία, την πελατοκεντρική προσέγγιση, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και το καλά καταρτισμένο, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές μας, καθώς προσφέρουμε εξειδικευμένες λύσεις, βασισμένες στις ανάγκες των πελατών μας. Δραστηριοποιούμαστε σε πέντε βασικούς πυλώνες εργασιών και συγκεκριμένα, Corporate Banking, Wealth Management, International Business Banking, Global Markets και Affluent Banking.
Στόχος μας είναι να παραμείνουμε τράπεζα πρώτης επιλογής στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε και να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 αναδεικνύουν τη δυναμική μας, καθώς καταγράφεται αυξημένη κερδοφορία, ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια και καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου. Στην Eurobank Κύπρου είμαστε περήφανοι για την πετυχημένη πορεία μας, γεγονός που μας επιτρέπει να ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.
Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την κυπριακή οικονομία να ενισχύουμε το επιχειρείν, την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και να ενδυναμώσουμε τη θέση της Κύπρου σαν ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και να υποστηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που καθιστούν την κοινωνία μας πιο προοδευτική και ανθρώπινη.”

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης