Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι έδειξαν οι ισολογισμοί σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Αlpha Bank - Η προοπτική διανομής κερδών

Τι έδειξαν οι ισολογισμοί σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Αlpha Bank - Η προοπτική διανομής κερδών
Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα και οι τέσσερις τράπεζες θα επιστρέψουν για πρώτη φορά κέρδη στους μετόχους τους
Τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, και τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα 2,1 δισ. ευρώ εμφάνισε η Eurobank, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, ενώ απομένουν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας.
Η τάση, όμως, στην άνοδο των καθαρών δανείων επιβεβαιώνει τους τραπεζίτες, οι οποίοι ανέμεναν τα συνολικά καθαρά δάνεια (συν την Εθνική Τράπεζα) να διαμορφωθούν πιθανώς σε 6-6,1 δισ. ευρώ, παρά τις περσινές υψηλές αποπληρωμές λόγω της ανόδου των επιτοκίων.
Με αυτό ως δεδομένο θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί βάσιμα ότι πρόκειται για έναν μικρό «άθλο» όλων των τραπεζών σε ένα δύσκολο περιβάλλον.
Συγκεντρώνοντας τα βασικά αποτελέσματα από τις τρεις τράπεζες αλλά και από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των νέων στόχων των επιχειρηματικών πλάνων, επιβεβαιώνεται ως έναν βαθμό το πρόσφατο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Τόσο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους όσο και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ελκυστικά και ανταγωνιστικά, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες για τα κέρδη τους εκμεταλλεύονται την υστέρηση μεταφοράς της αύξησης επιτοκίων στις καταθέσεις, ωστόσο η πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η παραγωγή κεφαλαίου δημιουργούν τις βάσεις για να συνεχιστεί η υψηλή κερδοφορία.
Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, οι Τράπεζες Πειραιώς, Alpha bank, Eurobank κατέγραψαν άνοδο πάνω από 40% στα επιτοκιακά έσοδα.
Παράλληλα, διατηρούν τον πυρήνα των καταθέσεων και ταυτόχρονα αυξάνουν τα ενήμερα δάνεια διατηρώντας μικρές επισφάλειες, ξεπερνώντας ακόμα και συνθήκες ολικής καταστροφής (λ.χ. Θεσσαλία).
Πιο συγκεκριμένα, Eurobank και Πειραιώς εμφανίζουν δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 3,5% ενώ η Alpha bank θα μειώσει σύντομα την διαφορά καθώς τα επόμενα τρίμηνα αναμένει πτώση στο 5%.
Ισχυρή άνοδο, παρουσιάζουν συνολικά οι τράπεζες στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενώ ύστερα από την αναβάθμιση όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζονται θετικά από τις αγορές κεφαλαίων και ξεπερνούν με ευκολία τις απαιτήσεις του επόπτη.
Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα και οι τέσσερις τράπεζες θα επιστρέψουν για πρώτη φορά κέρδη στους μετόχους τους, ενώ η Εθνική προγραμματίζει και επαναγορά μετοχών.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Eurobank, ο ρυθμός της ανόδου της πιστωτικής επέκτασης παραμένει το πλεονέκτημα καθώς στην αγορά διεκδικεί τις μεγαλύτερες χορηγήσεις και επικεντρώνεται στα πράσινα δάνεια (20%) των συνολικών.
Μεγάλο μερίδιο στην εταιρική τραπεζική διατηρούν η Alpha bank και Πειραιώς με την τελευταία επίσης να επικεντρώνεται σε πράσινα δάνεια και τις χορηγήσεις υψηλής απόδοσης.
Στο τελικό αποτέλεσμα, η Alpha bank σημείωσε τη διαφορά καταγράφοντας αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank διατήρησαν το μεγάλο πυρήνα της κερδοφορίας.
Πλεονέκτημα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η υψηλή καταθετική βάση (59,6 δισ. ευρώ) και μένει να δούμε την πορεία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παραδοσιακά συγκεντρώνει υψηλό ποσό καταθέσεων.
Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα και οι τέσσερις τράπεζες έχουν εξασφαλίσει την συμφωνία του επόπτη θα επιστρέψουν για πρώτη φορά μερίσματα στους μετόχους τους, ενώ η Εθνική προγραμματίζει και επαναγορά μετοχών.
Η Eurobank αναμένει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15% το 2024 τη διανομή του 50% των κερδών το 2026, η Πειραιώς το 50% των κερδών από το 2025 και η Alpha bank θα διανείμει περισσότερα από 1 δισ. την τριετία 2024 -2026.

Capture_129.JPG
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης