Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρχές Μαρτίου, η πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς - Πιέσεις ξένων για τιμή 3,4 με 3,5 ευρώ

Αρχές Μαρτίου, η πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς - Πιέσεις ξένων για τιμή 3,4 με 3,5 ευρώ
«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές», δήλωσε στο Reuters μια πηγή με γνώση του θέματος
Σχετικά Άρθρα
Έντονο ενδιαφέρον για το placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, που όπως έχει αποκαλύψει και το BN, αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, εκφράζουν ξένοι επενδυτές.
«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές», δήλωσε στο Reuters μια πηγή με γνώση του θέματος.
Η Τράπεζα Πειραιώς, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, έχει χρηματιστηριακή αξία 4,9 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το ελεγχόμενο από το κράτος ΤΧΣ θα μπορούσε να πουλήσει το μερίδιό του για περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Έχοντας διοχετεύσει περίπου 50 δισ. ευρώ στον τομέα, το ΤΧΣ άρχισε να μειώνει τις συμμετοχές του σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες το περασμένο φθινόπωρο.

Υπερκάλυψη 6 με 8 φορές

Το placement για το 27% των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς ή 338 εκατ μετοχές θα υπερκαλυφθεί 6 με 8 φορές δήλωσε στο ΒΝ πηγή προσκείμενη σε μεγάλο επενδυτικό σύμβουλο που εμπλέκεται στη διαδικασία.
Εάν υποθέσουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατέχει το 27% ή 338 εκατ μετοχές της τράπεζας Πειραιώς και σχεδιάζει να πουλήσει αρχές Μαρτίου 2024 τελικά και το 27%... το διαθέσει στα 4 ευρώ αυτό σημαίνει 1,35 δισεκ.
Υπερκάλυψη 6 με 8 φορές σημαίνει προσφορές ύψους 8 δισ με 10,6 δισεκ. ευρώ
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, παρ' ότι δεν έχει αποφασιστεί το τελικό ποσό διάθεσης εντούτοις, η έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί δείχνει ότι μπορεί να πουληθεί και το 27% χωρίς στρατηγικό επενδυτή.
«Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι εντυπωσιακό για την Πειραιώς φθάνει τα επίπεδα της Εθνικής, οπότε ο στόχος είναι να διατεθεί και το 27%» αναφέρει αρμόδια πηγή στο BN (bankingnews)
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει στρατηγικός επενδυτής.
Το 22% θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς σε ευρεία διασπορά και το 5% σε μικρομετόχους.

Σε ποια τιμή;

Το 27% της Πειραιώς αναλογεί σε 338 εκατ μετοχές Χ 4 ευρώ = 1,35 δισεκ. ευρώ.
Η τιμή της Πειραιώς στο χρηματιστήριο ανέρχεται στα 3,9780 ευρώ αλλά για να πραγματοποιηθεί το placement στα 4 ευρώ η μετοχή στο χρηματιστήριο πρέπει να φθάσει στα 4,50 ευρώ.
Οπότε οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες…
Ήδη υπάρχουν πιέσεις να πωληθεί κάτω από τα 4 ευρώ ώστε να πάρουν όλο το upside οι ξένοι επενδυτές… σενάριο που είδαμε και στην Εθνική τράπεζα.
Μια τιμή που αναφέρεται είναι 3,4 με 3,6 ευρώ για το placement της Πειραιώς.
Με τιμή 3,5 ευρώ Χ 338 εκατ μετοχές ισοδυναμεί με 1,18 δισεκ. ευρώ.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν η Πειραιώς ακολουθήσει το παράδειγμα της Εθνικής π.χ. η τιμή της μετοχής μετά το placement θα αυξηθεί στα 5 ευρώ.
Στην Εθνική υλοποιήθηκε το placement στα 5,30 ευρώ και η τρέχουσα τιμή ανέρχεται στα 7,23 ευρώ (19 Φεβρουαρίου 2024) άνοδος 35%.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Με το placement η Πειραιώς θα αυξήσει το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών άρα και την εμπορευσιμότητα.
Επίσης δεν υπάρχει θέμα στρατηγικού επενδυτή, το θέμα Santander απλά δεν υπάρχει…
Το 27% της Πειραιώς θα διατεθεί σε ευρεία διασπορά ενώ ο Paulson θα κρατήσει το 18,62% θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης