Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα εξέλιξη - Μετά από 8 χρόνια, επιστρέφει στο ελληνικό Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου

Νέα εξέλιξη - Μετά από 8 χρόνια, επιστρέφει στο ελληνικό Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, στελέχη της Τράπεζας Κύπρου κατά την διάρκεια των roadshows της EΧΑΕ στο Λονδίνο και της JP Morgan στη Νέα Υόρκη ενημέρωσαν ανεπίσημα στελέχη της ΕΧΑΕ για το ενδιαφέρον της επιστροφής
Μετά από οκτώ χρόνια, η Τράπεζα Κύπρου, επιστρέφει στην Ελλάδα και δεν αποκλείει και επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, στελέχη της Τράπεζας Κύπρου κατά την διάρκεια των roadshows της EΧΑΕ στο Λονδίνο και της JP Morgan στη Νέα Υόρκη ενημέρωσαν ανεπίσημα στελέχη της ΕΧΑΕ για το ενδιαφέρον της επιστροφής της Τράπεζας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η κυπριακή τράπεζα είχε αποσύρει τις μετοχές της από το ΧΑ το 2016.
Ένα χρόνο μετά, και με στόχο να διευρύνει την βάση των διεθνών επενδυτών της η Τράπεζα Κύπρου είχε εισάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στην κατηγορία standard, εκτός από την πρωτογενή διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο Κύπρου.
Δυο ημέρες πριν, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι, εξετάζει την εισαγωγή των μετοχών της στην Λεωφόρο Αθηνών και μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Π. Νικολάου συμπλήρωσε πως η εισαγωγή των μετοχών είναι κάτι που θα επαναξιολογηθεί ενώ “για να υπάρξει μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος”. Προφανώς, η εισαγωγή θα συνδυαστεί και με επαναδραστηριοποίηση στην Ελλάδα.

Δεν έχουν απευθυνθεί στην ΤτΕ

Επισήμως, όπως προαναφέρθηκε, η διοίκηση της κυπριακής Τράπεζας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ΕΧΑΕ για την επιστροφή στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι υπεύθυνοι της κυπριακή τράπεζας, όμως, δεν έχουν προχωρήσει σε συναντήσεις ούτε με τον επόπτη δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, μετά την απορρόφηση του ελληνικού τμήματος της Κύπρου από την Τράπεζα Πειραιώς, η Τράπεζα Κύπρου λειτουργεί ως υποκατάστημα ξένης τράπεζας – με κοινοτικό διαβατήριο.
Μάλιστα, πέρυσι η Τράπεζα είχε αναρτήσει τα στοιχεία της στο Γενικό εμπορικό μητρώο, ως υποκατάστημα αλλοδαπής τράπεζας.
Προφανώς, η επανεμφάνιση των στελεχών της στις παρουσιάσεις της ΕΧΑΕ δεν έχει σχετίζεται μόνο με τους ξένους επενδυτές δεδομένου η μετοχική σύνθεση της απαρτίζεται κυρίως από αγγλικά και αμερικανικά funds.
Στο χρηματιστήριο, όμως, του Λονδίνου, η μετοχή της τράπεζας δεν εμφανίζει την υψηλή ρευστότητα την οποία στόχευε εξαρχής.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2023, η Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε τρεις προτάσεις εξαγοράς έως 1,51 ευρώ από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone star. Έκτοτε, η τράπεζα βελτίωσε την κεφαλαιοποίηση της και σήμερα διαθέτει κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ ( τιμή μετοχής 3,51 ευρώ ) ή 1,3 δις. λίρες. ( τιμή 3,04 λίρες )
Το 2023, η Τράπεζα Κύπρου αύξησε θεαματικά τα κέρδη της 487 εκατ. ευρώ έναντι 57 εκατ. ευρώ του 2022. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια της ανέρχονται σε 9,8 δις. ευρώ και οι καταθέσεις σε 19,6 δισ. ευρώ ενώ διαθέτει υψηλή ρευστότητα 9,8 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
H ενσώματη λογιστική αξία ανέρχεται σε 4,93 ευρώ ανά μετοχή ενώ η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 24,8%. Σ ότι φορά την μερισματική πολιτική, η πρόβλεψη για συντηρητικά σταδιακή αύξηση του ποσοστού (pay-out ratio) μεταξύ 30-50% διατηρείται.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης