Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέλος στα σενάρια για στρατηγικό επενδυτή στην Πειραιώς, το 20% σε ευρεία διασπορά – Η Reggeborgh θέλει να μείνει Ελλάδα

Τέλος στα σενάρια για στρατηγικό επενδυτή στην Πειραιώς, το 20% σε ευρεία διασπορά – Η Reggeborgh θέλει να μείνει Ελλάδα
Κανείς επενδυτής δεν θα πάρει πάνω από 5% και στόχος είναι η μέγιστη διασπορά για να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στην μετοχή της Πειραιώς
Στρατηγικός επενδυτής στην τράπεζα Πειραιώς, δεν θα υπάρξει, είναι απόφαση οριστική. 
Η απόφαση ελήφθη και το 20% τουλάχιστον που θα διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχές Μαρτίου 2024, στόχος είναι να επιτευχθεί ευρεία διασπορά (free float).
Κανείς επενδυτής δεν θα πάρει πάνω από 5% και στόχος είναι η μέγιστη διασπορά για να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στην μετοχή της Πειραιώς.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 27% ή 338 εκατ μετοχές της τράπεζας Πειραιώς και σχεδιάζει να πουλήσει αρχές Μαρτίου 2024 το 20% ή το μέγιστο 27%... ακόμη απόφαση για το τελικό ποσοστό διάθεσης δεν έχει παρθεί.
Το 20% αναλογεί σε 250,4 εκατ μετοχές Χ 4 ευρώ τιμή διάθεσης = 1 δισεκ. ευρώ και με τιμή 4,20 ευρώ = 1,05 δισ
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν η Πειραιώς ακολουθήσει το παράδειγμα της Εθνικής π.χ. η τιμή της μετοχής μετά το placement θα αυξηθεί στα 5 ευρώ.
Στην Εθνική υλοποιήθηκε το placement στα 5,30 ευρώ και η τρέχουσα τιμή ανέρχεται στα 7,24 ευρώ (6 Φεβρουαρίου 2024) άνοδος 35%.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το 27% της τράπεζας Πειραιώς σε σημερινές τιμές (3,86 ευρώ 2 Φεβρουαρίου 2024) αποτιμάται 1,3 δισεκ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς συμμετέχει ο Paulson που κατέχει το 18,62% αλλά και το Helikon με 9,37% ενώ ο Μυστακίδης έχει κάτω από 1% άπαξ και μείωσε την θέση του.
Στα ποσοστά δεν περιλαμβάνονται οι συμμετοχές αυτών των επενδυτών στα mezzanine ομόλογα των τιτλοποιήσεων.

Στα 4 με 4,20 ευρώ η τιμή του placement

Το bankingnews πριν πολλούς μήνες όταν η μετοχή της Πειραιώς ήταν κάτω από τα 2,70 ευρώ είχε αναφέρει ότι το ΤΧΣ θέλει τιμή στα 4 με 4,20 ευρώ
Τα 4 ευρώ σημαίνουν υπερτίμημα 4% από τις τρέχουσες τιμές στα 3,86 ευρώ και επειδή το placement θα πραγματοποιηθεί με discount η μετοχή της Πειραιώς πρέπει να είναι πάνω από τα 4 ευρώ π.χ. 4,3 ή 4,50 ευρώ για να διατεθεί το 20% στα 4 ευρώ που σημαίνει 4 ευρώ Χ 250,4 εκατ μτχ = 1 δισ
Η Eurobank αποτιμήθηκε στα 0,95 PBV αλλά πωλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόλις το 1,4%.
Η Alpha bank αποτιμήθηκε 0,53 P/BV και η Εθνική που είχε και μεγάλη υπερκάλυψη το βιβλίο προσφορών αποτιμήθηκε 0,71 P/BV…
Το ΤΧΣ που κατέχει το 27% θα ήθελε να πωλήσει με χρηματιστηριακή τιμή στα 4 ευρώ που σημαίνει συνολική χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ.
Σε αυτή την περίπτωση εάν υποθέσουμε ότι η τιμή διάθεσης του 20% θα οριστεί κοντά στα 4 ευρώ σημαίνει συνολική αξία 1 δισ.
Τα 5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία για την Πειραιώς δίνουν αποτίμηση P/BV 0,82 - με όρους 9μήνου 2023 - που είναι η υψηλότερη που θα έχει καταγραφεί αφού της Eurobank θεωρείται ειδική περίπτωση.

Η Reggeborgh θέλει να μείνει Ελλάδα

Το Ολλανδικό family office Reggeborgh με στρατηγική θέση στον Ελλάκτωρ και επενδυτική θέση στην Alpha bank με 9% θέλει να μείνει Ελλάδα.
Φαίνεται ότι η Reggeborgh έχει σε κάποιο βαθμό αποκαταστήσει τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ο Ελλάκτωρ απέδωσε ανώτερα του αναμενόμενου ενώ το κέρδος από την επένδυση στην Alpha bank ξεπερνάει το κόστος της επένδυσης, δηλαδή το κέρδος είναι μεγαλύτερο από το αρχικό ποσό επένδυσης.
Η Reggeborgh επίσης στηρίζει τον Βασίλη Ψάλτη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha bank.
Οπότε η Reggeborgh θέλει να μείνει Ελλάδα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης