Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Εξωστρεφή βήματα σε Ασία και Μέση Ανατολή με άνοιγμα 4 γραφείων αντιπροσωπείας

Eurobank: Εξωστρεφή βήματα σε Ασία και Μέση Ανατολή με άνοιγμα 4 γραφείων αντιπροσωπείας
Πώς η Eurobank Κύπρου θα λειτουργήσει ως κέντρο υποδoχής επιχειρήσεων από Ινδία και εύπορων ιδιωτών από χώρες της Μέσης Ανατολή
Αναμένοντας τις εγκρίσεις για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, η Εurobank, πραγματοποιεί το δεύτερο σκέλος της επέκτασης της στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζει το άνοιγμα τεσσάρων γραφείων αντιπροσωπείας σε Βομβάη (Ινδία), Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Τζέντα (Σαουδική Αραβία ) και Τελ Αβίβ (Ισραήλ).
Η Ινδία μια ανεπτυγμένη οικονομία είναι η χώρα καταγωγής του βασικού μετόχου της Eurobank (Prem Watsa) του οποίου η εμπιστοσύνη στήν Ελλάδα και τα στελέχη της σε δύσκολους καιρούς κρίσης, επιβραβεύεται σήμερα με συγκεκριμένα βήματα επέκτασης όταν το 2024 το 40% των κερδών της Eurobank θα προέλθει από το εξωτερικό.
Μέλη της διοίκησης της Eurobank ταξίδεψαν στις αρχές του χρόνου στην Ινδία, και έλαβαν την απόφαση για την δημιουργία γραφείου αντιπροσωπείας καθώς η ταχύτατη ανάπτυξη σε μια χώρα με πληθυσμό άνω του 1,4 δισ. ανθρώπων δημιουργεί ευκαιρίες για υπηρεσίες τόσο στον τομέα των επιχειρήσεων, όσο και στό τομέα wealth management καθώς oι εύποροι ιδιώτες υπολογίζονται σε 2 εκατ. περίπου ενώ οι Ultra High Net Individuals με εισοδήματα άνω των 1,5 εκατ. δολαρίων αυξάνονται ραγδαία λόγω της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Eurobank Κύπρου λειτουργεί ως κέντρο υποδοχής επιχειρήσεων και ιδιωτών διαθέτοντας δυο βασικά πλεονεκτήματα:
Η Μεγαλόνησος ως πρώην αποικία της πάλι πότε αυτοκρατορίας εφαρμόζει το αγγλικό δίκαιο, και προσφέρει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς δημιουργώντας, από την πρώτη ημέρα, εμπιστοσύνη για τις ινδικές επιχειρήσεις.
Οι τελευταίες αναζητούν μια πύλη εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές για την επέκταση τους και σύμφωνα με τα στοιχεία η ζήτηση είναι υψηλή για υπηρεσίες σε διάφορους τομείς (τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία)
Συνεπώς, η επιλογή της Κύπρου αποτελεί την “γέφυρα” που θα ενισχύσει πολλαπλώς στην εξάπλωση τους.
Το ίδιο βοηθητική, όμως, είναι η Κύπρος ως hub για τις υπηρεσίες wealth management από τις χώρες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. ΚΛ
Μέχρι το καλοκαίρι η Eurobank, αναμένεται να προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση για την Ελληνική Τράπεζα ενω πιθανότατα θα ακολουθήσει συγχώνευση με την Eurobank Κύπρου δημιουργώντας ένα τραπεζικό ίδρυμα ικανό κεφαλαιακά να ανταποκριθεί στις ανάγκες επιχειρήσεων και  ιδιωτών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η πιστωτική επέκταση στο 6,5%... άθλος για τις ελληνικές τράπεζες το 2023

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία από τραπεζικές πηγές οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν πέρυσι ένα ... άθλο διότι σε μια χρονιά όπου οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έσπευσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους λόγω των υψηλών επιτοκίων, η πιστωτική επέκταση αυξήθηκε με ρυθμούς 6,5% ( 4 δισ. ευρώ), ένα στοιχείο το οποίο θα αποτυπωθεί στούς ισολογισμούς και επικοινωνήθηκε αρμοδίως στις πρόσφατες επαφές με ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη στην εκδήλωση της JP Morgan.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπισαν διαδοχικές αποπληρωμές παλαιότερων δανείων κυρίως από επιχειρήσεις με υψηλή ρευστότητα (εταιρείες λιανικής, ναυτιλία, τουρισμός κα ).
Το μεγαλύτερο μέρος της πιστωτικής επέκτασης σήκωσαν τα corporate τμήματα των τραπεζών, ενώ αντίθετα η λιανική τραπεζική και τα στεγαστικά δάνεια εμφανίζουν
σημαντική υποχώρηση λόγω της χαμηλής ζήτησης και των υψηλών επιτοκίων – και παρά την τακτική “παγώματος” των επιτοκίων απ΄ όλες τις τράπεζες. Για το 2024, το πρώτο τρίμηνο αναμένεται παραδοσιακά χαμηλότερο σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης η οποία σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την ολοκλήρωση μεγάλων συμβάσεων παραχωρήσεων, αλλά και στην έναρξη μεγάλων ιδιωτικών έργων κυρίως σε ενέργεια, τουρισμό και μεταποίηση.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης