Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έργα και ημέρες του Σπύρου Παντελιά στην Τράπεζα της Ελλάδος - Θα μείνουν ατιμώρητα τα όσα έπραξε;

Έργα και ημέρες του Σπύρου Παντελιά στην Τράπεζα της Ελλάδος - Θα μείνουν ατιμώρητα τα όσα έπραξε;
Ο Σπύρος Παντελιάς πραγματικά αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση
Σχετικά Άρθρα
Αφού τα έκανε θάλασσα με τα κόκκινα δάνεια έχοντας της ευθύνη της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον αναβάθμισαν το 2021 αλλά δεν πρόλαβε καλά καλά να κλείσει διετία στη θέση του Γενικού Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης στην Τράπεζα της Ελλάδος απομακρύνθηκε από το Διοικητή κο Γιάννη Στουρνάρα.
Ο λόγος για τον κ. Σπύρο Παντελιά ο οποίος αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες περιπτώσεις στελέχους του Τραπεζικού Τομέα που έχοντας βαρύ παρελθόν αναρριχήθηκε στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της ΤτΕ κάνοντας άνω κάτω το τραπεζικό σύστημα και εκθέτοντας πολλαπλώς το διοικητή της ΤτΕ κο Γιάννη Στουρνάρα.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν ο εξ απορρήτων συνεργάτης του γεγονός που δείχνει και την βαρύτητα των πράξεων που οδήγησαν το διοικητή που δεν δρα εν θερμώ να τον καρατομήσει εν μια νυκτί.

Ο Σπύρος Παντελιάς πραγματικά αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς μαζί τον έτερο νυν Γενικό Διευθυντή Γιώργο Πάσχα ενώ είχαν σκελετούς από το παρελθόν κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή και να κάνουν άνω κάτω το τραπεζικό σύστημα επί χρόνια.
Και είναι εντυπωσιακό ότι ο Σπύρος Παντελιάς είχε το ρόλο του αρχιεπόπτη των τραπεζών έχοντας στην πλάτη του επί πολλά χρόνια την ποινική δίωξη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μια ποινική δίωξη που ασκήθηκε μετά από έλεγχο των μετέπειτα υφισταμένων του γεγονός που καθιστά τα όσα έγιναν κωμικοτραγικά.
Βέβαια ο κ. Σπύρος Παντελιάς είχε ένα μεγάλο ταλέντο.
Να λέει ναι σε όλα στην τρόικα αλλά και σε στελέχη της ΕΚΤ με αποτέλεσμα να είναι αρεστός και με τον τρόπο αυτό να αποκτά δύναμη που πολλές φορές τον καθιστούσε ανεξέλεγκτο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έδωσε τα ρέστα του ώστε να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας ερχόμενος σε μεγάλη ρήξη με τον Μιχάλη Σάλλα που είχε παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο.
Τελικά κέρδισε και στη συνέχεια υπονόμευσε κάθε τι που επιχείρησε να κάνει ο Μιχάλης Σάλλας με αποκορύφωμα την υπονόμευση της συμφωνίας της Παγκρήτιας με την HSBC πριν αυτή περάσει στον έλεγχο της Thrinvest.

Δεν έμεινε μόνο σε αυτά αλλά φρόντισε να στείλει επιλεκτικά από κοινού με τον Γιώργο Πάσχα τραπεζίτες στα δικαστήρια και για άλλες υποθέσεις όπως παραβίαση των capital controls χωρίς στο τέλος να υπάρξει καμία καταδίκη αλλά να έχουμε πανηγυρικές αθωώσεις γεγονός που πιστοποιεί ότι οι κινήσεις του είχαν ως στόχο να επιφέρουν προσωπικά πλήγματα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση.
Και όλα αυτά ενώ είχε στο παθητικό του την απόλυτα ανεπιτυχή διαχείριση των κόκκινων δανείων από τη θέση του Διευθυντή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατείχε μέχρι το 2021.
Οι εισηγήσεις του σε συμφωνία με χαρτογιακάδες των Βρυξελλών κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία χωρίς όμως συνέπειες καθώς ήλθε το σχέδιο Ηρακλής από την κυβέρνησης Μητσοτάκη για να διασώσει την κατάσταση.
Ένα σχέδιο που πολεμούσε με νύχια με δόντια ο Σπύρος Παντελιάς πείθοντας μάλιστα και τον κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Πιθανά να είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του πλην της διευθέτησης των κόκκινων δανείων. Πράγματα που σε ένα βαθμό έλαβαν χώρα και προκαλούν ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις πωλήσεις δανείων και άλλες τακτοποιήσεις.

Ο Σπύρος Παντελιάς είναι ο άνθρωπος που έχει τεράστια ευθύνη για το σκάδναλο και την κατάρρευση της Attica bank στην οποία μάλιστα είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ το 2010 και ήξερε εκ των έσω την κατάσταση.
Η Τράπεζα έφτασε ένα βήμα πριν το λουκέτο παρά τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις και με την εποπτεία Παντελιά να εξαντλείται στο να καρατομήσει τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη επειδή δεν ήταν υπάκουος και αντιδικούσε με τον τραπεζικό φωστήρα που κατέστρεψε την τράπεζα Θόδωρο Πανταλάκη.
Ο Σπύρος Παντελιάς ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά τι έγινε με την υπόθεση Καλογρίτσα αλλά την κουκούλωσε και άφησε να υπάρχουν σκελετοί στην τράπεζα φτάνοντας να επιβάλει στους ορκωτούς ελεγκτές να μην βλέπουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα κεφάλαια.

Και είναι τυχερός που στο τέλος εμφανίστηκε η Thrivest καθώς το κανόνι θα ηχούσε ακόμα.
Όμως και εκεί φαίνεται ότι πήγε να παίξει το ίδιο παιγνίδι που έπαιξε με το Μιχάλη Σάλλα σε άλλη version μπλοκάροντας την έκδοση fit and proper παρά την αντίθετη και ρητή και εντολή του Γιάννη Στουρνάρα αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε κανένα απολύτως ζήτημα.
Ουσιαστικά αν κάποιος στήσει των παζλ των εξελίξεων διαπιστώνει ότι οι κινήσεις Παντελιά είχαν πάντα ως στόχο να καθιστά ομήρους του τους ανθρώπους που έβαζαν χρήματα στο τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε στις συστημικές τράπεζες το είχε εξασφαλίσει επί αρκετά χρόνια κάνοντας ελέγχους σε όσους δεν συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις του αλλά και τα αιτήματά του.
Αιτήματά του που δεν ήταν ποτέ στο προσκήνιο.

Για παράδειγμα δεν μπορεί κανένας να πιστέψει ότι δεν έβαλε το χέρι του για να προσληφθεί στην Παγκρήτια ο κ. Τάσος Καντεμνίδης ως σύμβουλος στρατηγικής της τράπεζας και ειδικών projects!!!
Και η πρόσληψη έγινε λίγο διάστημα μετά την εξαγορά των μετοχών από την Thrivest και το μεταβατικό διάστημα μέχρι τη λήψη fit and proper.
Και δεν μπορεί να πιστέψει κανένας ότι η πρόσληψη ήταν τυχαία όταν ο κ. Καντεμνίδης δεν είχε σοβαρή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα ήταν προσωπικός φίλος του Σπύρου Παντελιά από το Γυμνάσιο.
Επισημαίνεται πως ένα φυσικό πρόσωπο με το ίδιο όνομα (Αναστάσιος Καντεμνίδης) αναφέρεται στα Panama Papers, ως διευθυντής της εταιρείας Planet S.A. η οποία έχει καταχωρηθεί στα Cayman Islands αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό ελέγχθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης