Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας: Η απώλεια αγοραστικής δύναμης έχει αποκατασταθεί - Μικρή επίπτωση στα τραπεζικά κέρδη από τη μείωση επιτοκίων

Στουρνάρας: Η απώλεια αγοραστικής δύναμης έχει αποκατασταθεί - Μικρή επίπτωση στα τραπεζικά κέρδη από τη μείωση επιτοκίων
Όμως, πρόσθεσε ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εισοδήματος
H απώλεια αγοραστικής δύναμης του μέσου Ελληνα εργαζόμενου λόγω του πληθωρισμού έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά».
Όπως είπε, ο κ. Στουρνάρας, έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 14% από το 2021, ενώ οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 11,4% το ίδιο διάστημα και ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί αθροιστικά κατά περίπου 30% από το 2019. Επιπρόσθετα, είπε, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σημαντικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων των ευάλωτων νοικοκυριών.
Όμως, πρόσθεσε, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εισοδήματος. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, το 2024 υλοποιούνται σημαντικές αποφάσεις πολιτικής, που ενισχύουν τα εισοδήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. «Ειδικότερα, αυξήθηκαν τα επιδόματα και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ προβλέπεται άρση του «παγώματος» των τριετιών στους μισθωτούς, καθώς και νέα άνοδος στον κατώτατο μισθό».
«Η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το γενικό επίπεδο τιμών θα υποχωρήσει. Παρ' όλα αυτά, σε κάποια προϊόντα, όπως καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές έχουν πράγματι υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του 2022. Γενικά, όμως, οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις κρατούν τις τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων στις διεθνείς αγορές σε υψηλά επίπεδα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Επιτόκια και «κόκκινα» δάνεια

Για τα επιτόκια της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι δύσκολο να λεχθεί πότε ακριβώς θα μειωθούν. «Εκτιμώ ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διατηρηθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για κάποια χρονική περίοδο, που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια», δήλωσε.
Οι ελληνικές τράπεζες, σημείωσε, είχαν ρεκόρ κερδών το 2023, «κυρίως από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και τη μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου», ενώ η ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων αναμένεται να έχει σχετικά μικρή επίπτωση στην κερδοφορία τους «καθώς ταυτόχρονα με την ανατιμολόγηση ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού αναμένεται να μειωθεί και το κόστος χρηματοδότησης».
Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά λύσει το πρόβλημα με τον μέσο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται σε 7,9% με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
«Θα έλεγα ότι οι τράπεζες έχουν να διανύσουν τα τελευταία μέτρα μίας μακράς πορείας, προκειμένου να φθάσουν στον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε σχέση με τους δείκτες ποιότητας ενεργητικού», πρόσθεσε.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους (περίπου 70 δισ.) βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επισημάνει ότι η αξιοποίηση του αδρανούς παραγωγικού δυναμικού και η επανένταξη των βιώσιμων πιστούχων στην οικονομία είναι μια σημαντική πρόκληση και ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης ως προς αυτό είναι κομβικός», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ταχύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5%, ενώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος (Δεκέμβριος 2023), το ΑΕΠ της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,8%.
«Συνεπώς, όπως και το 2023, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, ενισχύοντας τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης