Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς άλλαξε το κουπόνι του ομολόγου Tier ΙΙ μέσα σε 13 μήνες της Eurobank με όφελος άνω του 4% στο επιτόκιο

Πώς άλλαξε το κουπόνι του ομολόγου Tier ΙΙ μέσα σε 13 μήνες της Eurobank με όφελος άνω του 4% στο επιτόκιο
Παρελθόν τα κουπόνια του 10% σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης
Μέσα σε 13 μήνες από ομόλογο, κατηγορίας Tier II, και για το ίδιο ποσό (300 εκατ. ευρώ ) η Eurobank εξασφάλισε, όχι μόνο σοβαρή υπερκάλυψη, αλλά εμφανίζει όφελος κοντά στο 4%.
Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2022 η Eurobank είχε εκδώσει ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, κατηγορίας Tier II και ύψους 300 εκατ. ευρώ με το κουπόνι στο 10% και απόδοση 10,25%.
Την περασμένη Παρασκευή (19/1), η Eurobank- και χωρίς να προηγηθούν παρουσιάσεις προς ξένους επενδυτές- εξέδωσε ομόλογο της ίδιας κατηγορίας Τier II, ύψους 300 εκατ. ευρώ και η συνολική απόδοση μειώθηκε από 6,875% ( αρχική προσφορά ) σε 6,375% με την συνολική ζήτηση να φθάνει το 1,8 δισ. ευρώ.
Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι ξένες τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, JP Morgan, Morgan Stanley και UBS Investment Bank.
Η έκδοση καλύφθηκε κατά 80% από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τόσο με ευρεία γεωγραφική διασπορά όσο και με ποιοτική σύνθεση καθώς πέραν των διαχειριστών κεφαλαίων εμφανίστηκαν τράπεζες, τράπεζες ιδιωτών καθώς και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Όφελος από το Investment grade – κερδοφορία

Σύμφωνα με πηγές, η διαφορετική αντιμετώπιση των αγορών ομολόγων για την ελληνική τράπεζα, προφανώς και αποδίδεται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα, ωστόσο αντικατοπτρίζει και τον τρόπο με τον οποίο οι αξιολογούν πλέον τον ισολογισμό και την κερδοφορία της τράπεζας.
Επιπλέον, η απόφαση της Εurobank για την έξοδο στις αγορές δεν υπαγορεύθηκε από την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων - καθώς στο 9μηνο ο Δείκτης MREL ήταν 23,6% υπερβαίνοντας τις απαιτήσεις του επόπτη (23,1%). Η έξοδος, όμως, στις αγορές δεν καθορίστηκε από μια ενδεχόμενη κακή εικόνα
των αγορών τους επόμενους μήνες.
Η απόφαση της έκδοσης αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για τις αγορές κεφαλαίων.
Σύμφωνα με αυτή, η τράπεζα θα αντλήσει τα απαιτούμενα ποσά για τις ανάγκες ελάχιστων υποχρεώσεων και μελλοντικά θα ακυρώσει τα 950 εκατ. ευρώ της έκδοσης του ελληνικού Δημοσίου.
Για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα αναμένεται να εκδώσει ομόλογο κατηγορίας senior prefered.
Επειδή, όμως, οι αγορές κεφαλαίων εκ φύσεως είναι ευαίσθητες δημιουργείται ο κατάλληλος χώρος και χρόνος στις εκδόσεις ομολόγων.
Οι επενδυτές δεν πρέπει να βλέπουν μπροστά τους συνεχώς τους ίδιους εκδότες διότι δημιουργούνται κίνδυνοι τιμολόγησης και εκτέλεσης των συναλλαγών.
Επιπρόσθετα η έξοδος δεν πρέπει να συμπίπτει με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης