Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,375% - Προσφορές πάνω από 1,6 δισ.

Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,375% - Προσφορές πάνω από 1,6 δισ.
To ενδιαφέρον ξένων funds για τις μετοχές είναι αυξημένο δίχως να υπάρχει ανάγκη για στρατηγικό επενδυτή
(upd) Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ άντλησε η Τράπεζα Πειραιώς από το 10τές ομόλογο, κατηγορίας Τier 2, με το επιτόκιο να υποχωρεί τελικά στο 7,375%.
Ο αρχικός στόχος ήταν η 400 εκατ. ευρώ και επιτόκιο κοντά στο 7,5%.
Ταυτόχρονα, με την εντολή της έκδοσης του νέου ομολόγου σε έξι επενδυτικές τράπεζες, η Πειραιώς πραγματοποιεί προσφορά επαναγοράς για τα εκκρεμή ομόλογα της έκδοσης λήξεως 2029, ύψους 400 εκατ. ευρώ κατηγορίας Τier που έφερε ακριβότερο κουπόνι 9,75%.
Σε μια περίοδο πτώσης των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων ύστερα από τις αναβαθμίσεις, η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να μειώσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων και να “τεστάρει” την αγορά με έκδοση του νέου ομολόγου εν όψει της διάθεσης των μετοχών (27% ή χαμηλότερα από το ΤΧΣ ).
Όπως έχει ήδη αναφέρει η διοίκηση τα Χριστούγεννα, το ενδιαφέρον ξένων funds για τις μετοχές είναι αυξημένο δίχως να υπάρχει ανάγκη για στρατηγικό επενδυτή.
Υπενθυμίζεται ότι, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης των μετοχών αφού προηγουμένως η διοίκηση της τράπεζας σε παρουσιάσεις θα έχει δώσει καθοδήγηση για κέρδη 1 δις. ευρώ για τις επόμενες χρήσεις.

Τι αξιολόγηση έλαβε το ομόλογο

Οι επενδυτικές τράπεζες – ανάδοχοι της έκδοσης Barclays, BNP Paribas, Bank of America, Goldman sachs, Nomura και UBS πραγματοποιούσαν παρουσιάσεις από το απόγευμα της Δευτέρας πρός ξένους επενδυτές για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, κατηγορίας Suboridinated Tier 2 με δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία.
Η Fitch όρισε την αξιολόγηση του ομολόγου σε Β σημειώνοντας ότι, η χρηματοδότηση του ομίλου με βάση τις καταθέσεις παραμένει ισχυρό στοιχείο αξιολόγησης.
Επίσης, η Fitch σημειώνει την πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αν και με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Από την πλευρά της, η Moοdy’s αναμενόταν να δώσει αξιολόγηση Β1, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως προαναφέρθηκε, με την νέα έκδοση η Πειραιώς αντικαθιστά το παλαιότερο ομόλογο, ύψους επίσης 400 εκατ. ευρώ με ακριβό κουπόνι 9,75%.
Τα εκκρεμή ομόλογα της έκδοσης έληγαν τον Ιούνιο του 2029 και έφεραν δικαίωμα ανάκλησης στις 26 Ιουνίου 2024. Η προθεσμία για την επαναγορά των τίτλων λήγει στις 15 Ιανουαρίου και η τιμή προσφοράς είναι στο 102% της ονομαστικής αξίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης