Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες να μας απαντήσουν πειστικά γιατί από τέλη 2021 κολλήσαμε στην πιστωτική στασιμότητα στα 110-112 δισ.

Οι ελληνικές τράπεζες να μας απαντήσουν πειστικά γιατί από τέλη 2021 κολλήσαμε στην πιστωτική στασιμότητα στα 110-112 δισ.
Πως περιμένουν οι διοικήσεις των τραπεζών να ανέβουν οι μετοχές τους εν μέσω πιστωτικής στασιμότητας; - Όχι οι ελληνικές τράπεζες με αυτά τα δεδομένα είναι ακριβές, κάποιες ακριβότερες και κάποια ανήκει στον κόσμο της στρατόσφαιρας ως φούσκα.
Δεκέμβριος 2021 τα συνολικά υπόλοιπα δανείων στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα ήταν 110 δισεκ. ευρώ.
Νοέμβριος 2023 δηλαδή δύο χρόνια μετά τα συνολικά υπόλοιπα δανείων στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε 112 δισεκ. ευρώ.
Πρόκειται για μια ακραία πιστωτική στασιμότητα εν μέσω υποτιθέμενης ανάπτυξης της οικονομίας, εν μέσω καλύτερων προοπτικών για την οικονομία εν μέσω καλύτερων συνθηκών για τα δάνεια άπαξ και τα NPEs έχουν μειωθεί στο 4%...

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Έχουν περάσει 6 τρίμηνα και στην Ελλάδα συντελείται ένα ιδιότυπο φαινόμενο της πιστωτικής στασιμότητας…
Εάν πάμε πιο πίσω π.χ. 2021 ή 2020 λόγω της μείωσης των NPEs μιλάμε για επιθετική πιστωτική συρρίκνωση αφού οι τιτλοποιήσεις αφαιρούσαν επιθετικά από τα υπόλοιπα δανείων…
Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν κάνουν το εξής κόλπο που αποδίδει και προσφέρεται για επικοινωνιακά τεχνάσματα…

1)Στην εποχή των υψηλών NPEs οι τράπεζες κατέγραφαν τόκους από τα NPEs δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ωσάν να εισπράττονταν κανονικά διαμορφώνοντας μια πλασματική βάση εντόκων εσόδων.

2)Άπαξ και τα NPEs μειώθηκαν λόγω του Ηρακλή και των 17 δισεκ. παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων ήρθε η ΕΚΤ και προσέφερε ένα τεράστιο δώρο.
Οι ελληνικές και οι γενικώς οι μεσογειακές τράπεζες κατά βάση χορηγούν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες εάν έχουν ένα δάνειο με επιτόκιο 3% προσθέτουν και το Euribor 3 μηνών στο 3,92% και έτσι προκύπτει επιτόκιο ή κόστος για τον δανειολήπτη 7%.
Αυτό το 3,92% είναι καθαρό κέρδος για τις τράπεζες…
Με αυτόν τον μηχανισμό και εν μέσω στασιμότητας στα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες είδαν να εκτινάσσονται τα έντοκα τους έσοδα από 5 σε 8,45 δισεκ. ευρώ μαζί με τα 35 δισεκ. έκθεση σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Πλασματική, εικονική πραγματικότητα η κερδοφορία των τραπεζών

Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών δεν είναι πραγματική.
Δεν μπορεί εν μέσω στασιμότητας στα δάνεια να επιτυγχάνουν κέρδη 3,6 δισεκ. ευρώ σε μετά φόρων βάση και αυτό να οφείλεται μόνο στο Euribor 3 μηνών.
Όταν τα δάνεια είναι στάσιμα σημαίνει ότι οι νέες εκταμιεύσεις ισούνται με τις αποπληρωμές δανείων όταν συμβαίνει αυτό έχουμε πιστωτική στασιμότητα.

Οπότε οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πρέπει να μας απαντήσουν ποιο είναι το σχέδιο τους όταν από τον Απρίλιο 2024 ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και μειώνεται το Euribor 3 μηνών;
Να μας πουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδος πως συνεισφέρουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω της πιστωτικής στασιμότητας;
Γιατί ενώ υπερπροβάλλουν την πιστωτική επέκταση τα υπόλοιπα δανείων είναι στάσιμα;
Το επιχείρημα ότι οι μεγάλοι πελάτες αποπληρώνουν δάνεια εκατομμυρίων και έτσι δεν φαίνεται το αποτέλεσμα της πιστωτικής επέκτασης είναι χιλιοειπωμένο.

Πως περιμένουν οι διοικήσεις των τραπεζών να ανέβουν οι μετοχές τους εν μέσω πιστωτικής στασιμότητας;

Όχι οι ελληνικές τράπεζες με αυτά τα δεδομένα είναι ακριβές, κάποιες ακριβότερες και κάποια ανήκει στον κόσμο της στρατόσφαιρας ως φούσκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης