Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχεδόν στα μαλακά έπεσαν οι τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόστιμα 41,7 εκατ. για τις τραπεζικές προμήθειες

Σχεδόν στα μαλακά έπεσαν οι τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόστιμα 41,7 εκατ. για τις τραπεζικές προμήθειες
Σε τι ύψος μειώθηκαν οι χρεώσεις ανά τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Μειωμένα πρόστιμα, ύψους 41,7 εκατ. ευρώ, επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Αttica bank, για την υπόθεση των τραπεζικών προμηθειών του 2019.
Τότε, ελεγκτές της ΕΑ είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στα κτίρια διοικήσεων των τραπεζών και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και συνέλεξαν στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την αλληλογραφία στελεχών για περίπου 50 τραπεζικές εργασίες - χρεώσεις.
Ουσιαστικά, οι τράπεζες - προκειμένου να αποφύγουν ακροαματική διαδικασία και μακρά αντιδικία - αποδέχθηκαν συμβιβασμό και εντάχθηκαν στην διαδικασία διευθέτησης διαφορών αποδεχόμενες παράβαση του άρθρου 1 περί ανταλλαγής πληροφοριών (Ν.3959/2011).
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά το αίτημα των τραπεζών για ένταξη στην διαδικασία διευθέτησης, και κατόπιν έκθεσης του εισηγητή κ. Φώτη επέβαλλε μειωμένα πρόστιμα, το συνολικό ύψος των οποίων δεν ξεπερνά το 2,5% των συνολικών εσόδων από προμήθειες.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανά τράπεζα έχουν ως εξής:
Τράπεζα Πειραιώς 12 εκατ. ευρώ,
Εθνική 9,9 εκατ. ευρώ,
Alpha bank 9,1 εκατ. ευρώ,
Eurobank 7,9 εκατ. ευρώ,
Attica bank 143 χιλ. ευρώ και
Ένωση Τραπεζών 1,5 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα της Επιτροπής ξεκίνησε ύστερα α) από αυτεπάγγελτη έρευνα στις αγορές λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, της έκδοσης και αποδοχής καρτών καθώς και στις αγορές διατραπεζικών συστημάτων, υπηρεσιών πληρωμών β) αυτεπάγγελτης έρευνας της ΓΔΑ, κατόπιν καταγγελίας, στις αγορές της παροχής υπηρεσιών πληρωμών, έκδοσης και αποδοχής καρτών, παροχής υπηρεσιών εμπορικού δικτύου συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών και άλλων τερματικών μηχανημάτων, παροχής υπηρεσιών επεξεργασίας των δεδομένων που σχετίζονται με την αποδοχή των καρτών και διατραπεζικών συστημάτων, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν παράβαση των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 περί «Προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», ως ισχύει, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Επιτροπή επέβαλλε στις τράπεζες ως “μέτρο συμπεριφοράς”, την μείωση της προμήθειας η οποία εφαρμόζεται στις συναλλαγές ανάληψης μετρητών με την χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλες τράπεζες. ( ισχύει για ημεδαπούς που χρησιμοποιούν ΑTM άλλης τράπεζας από αυτή που έχουν λογαριασμό και για αλλοδαπούς χρέωση σε κάθε ανάληψη.
Εξετάστηκε δηλαδή, η προμήθεια άμεσης χρέωσης (Direct Access Fee Daf) – και σύμφωνα με τις τράπεζες δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους καθώς χρέωναν από 2-3 ευρώ.

Σε τι ύψος μειώθηκαν οι χρεώσεις ανά τράπεζα

Τελικώς, βάσης της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι προαναφερόμενες τράπεζες υποχρεώθηκαν να μειώσουν τις χρεώσεις ως εξής: Πειραιώς 2 ευρώ από 3 ευρώ, Εθνική 1,90 ευρώ από 2,60 ευρώ, Alpha bank 1,80 ευρώ από 2,5 ευρώ, Eurobank 1,80 ευρώ από 2,5 ευρώ και Attica bank 1,5 από 2 ευρώ.
Επίσης, η Ολομέλεια της ΕΑ αποδέχθηκε την πρόταση της ΕΕΤ για εφαρμογή, εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της Απόφασης Διευθέτησης, εσωτερικού προγράμματος συμμόρφωσης σ ότι αφορά την πολιτική ελεύθερου ανταγωνισμού.

Οι παραβάσεις - Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό, της απόφασης της Επιτροπής, από τις αρχές του 2018 έως σήμερα, με “ενιαία και διαρκή παράβαση”, οι πέντε εμπλεκόμενες τράπεζες εφάρμοσαν εναρμονισμένη πρακτική (ανταλλαγή πληροφοριών) κατά την μετάπτωση σε νέο μοντέλο τιμολόγησης (υιοθέτηση της άμεσης χρέωσης DAF), για τις προαναφερόμενες χρεώσεις.
Επίσης, οι τράπεζες αντάλλαξαν πληροφορίες - η οποία συνιστά εναρμονισμένη πρακτική - με αντικείμενο την ενδεχόμενη εισαγωγή χρεώσεων σε τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες, που σχετίζονται με έκδοση και αποδοχή καρτών πληρωμών, λογαριασμούς πληρωμών, συναλλαγές ταμείου, δάνεια και λοιπές συναλλαγές.
Επιπλέον, οι τράπεζες “ παρεμπόδισαν την εισδοχή της (Viva υπηρεσίες Πληρωμών - VIVA wallet) στο σύστημα πληρωμών Dias credit transfer από τις αρχές, μέχρι τα μέσα του 2018 ενω αρνήθηκαν την εισδοχή της προαναφερόμενης εταιρείας στην Ένωση Τραπεζών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης