Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Alpha Βank πήρε έγκριση από τον SSM να διανείμει μέρισμα - Συμπαγές group μετόχων Unicredit – Reggeborgh

H Alpha Βank πήρε έγκριση από τον SSM να διανείμει μέρισμα - Συμπαγές group μετόχων Unicredit – Reggeborgh
Συμφωνία με τον επόπτη για μέρισμα
Στην διανομή μερίσματος για το 2023 θα προχωρήσει και η Alpha bank, καθώς όπως δήλωσε η διοίκηση, έχει επέλθει συμφωνία με τον επόπτη (SSM).
Η ανταμοιβή των μετόχων της Alpha Βank, ύστερα από 16 χρόνια, αναμένεται να προχωρήσει μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τράπεζας και εφόσον καταγράψει το 2023 κέρδη 740 εκατ. ευρώ, θα διανεμηθούν 150 εκατ. ευρώ ή 0,06 ευρώ ανά μετοχή.
Κατά την διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης εκτίμησε ότι, το 2024 δεν θα είναι εύκολη χρονιά ενόσω σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν ανοικτά γεωπολιτικά θέματα, εκλογικές αναμετρήσεις.
Απέναντι σ’ αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, “η Ελλάδα αποτελεί μια όαση” όπως συμπλήρωσε, και αυτό αποτυπώνεται διαρκώς από τους ξένους οίκους και τους αναλυτές στις εκθέσεις τους για τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Προχωρώντας σε μια αναδρομή του έργου που έχει συντελεστεί στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ότι έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα από το 2019, όταν ο δείκτης ΝPE βρισκόταν στο 43% - και σήμερα έχει υποχωρήσει στο 7% μέσω των κινήσεων της τράπεζας και της μεταφοράς της μονάδας των κόκκινων δανείων προς την Cepal.
H τράπεζα έδωσε βαρύτητα στην εταιρική τραπεζική και από το 2022 βρίσκεται σε όλες τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις σε ενέργεια, υποδομές, τουρισμό (ΔΕΔΔΗΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις).
Παράλληλα, η Alpha Βank επενδύει σταθερά κεφάλαια στην ψηφιακή τεχνολογία για να υποστηρίξει το επιχειρηματικό της μοντέλο ενσωματώνοντας διαρκώς νέες υπηρεσίες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Στόχος μετά την αποχώρηση του ΤΧΣ, είναι να λειτουργεί ως ιδιωτική κι αυτό θα επιταχυνθεί δεδομένου ότι οι αποφάσεις θα είναι πιο γρήγορες και δίχως πλέον τα ενδιάμεσα φίλτρα.

Συμπαγές group μετόχων Unicredit – Reggeborgh

Μιλώντας για την πρόσφατη στρατηγική συμμαχία, χαρακτήρισε ως σημαντικό εταίρο την ιταλική τράπεζα UNICREDIT (9% της Alpha Βank) η οποία θα προσδώσει ένα παράθυρο συνεργειών και ευκαιριών για τούς πελάτες της τράπεζας.
Mάλιστα, η ιταλική τράπεζα μαζί με το ολλανδικό group Reggeborgh αποτελούν ένα συμπαγές group μετόχων το οποίο προσδίδει αυτοπεποίθηση στην Alpha Βank.
Στόχος επίσης είναι η τράπεζα θα εκμεταλλευθεί τη συνένωση σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ στη Ρουμανία όπου είχαν επενδυθεί αρχικά 450 εκατ. ευρώ, με το νέο τραπεζικό σχήμα Unicredit – Αlpha Ρουμανίας, στο οποίο η Alpha bank κατέχει το 10%, τα επενδεδυμένα κεφάλαια ανέρχονται πλέον σε 2,5 δισ. ευρώ.
Το επόμενο στοίχημα, το οποίο θα ενισχύσει η τράπεζα, αποτελούν οι χρηματοδοτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων προς Ανατολική Ευρώπη και Ευρώπη.
Η Alpha bank σκοπεύει να αποτελεί ένα εφαλτήριο το οποίο θα ενισχύει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και σε αγορές όπως την Μέση Ανατολή και την Ασία.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης