Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κάτω από το 15% το ποσοστό της μαύρης λίστας στον Τειρεσία - Διευρύνεται το προϊόντικό χαρτοφυλάκιο από το 2024

Κάτω από το 15% το ποσοστό της μαύρης λίστας στον Τειρεσία - Διευρύνεται το προϊόντικό χαρτοφυλάκιο από το 2024
Με ένα κλίκ από το κινητό οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα μπορούν από το 2024 να λαμβάνουν το πιστωτικό τους προφίλ
Σχετικά Άρθρα
Σε επίπεδα χαμηλότερα του 15% διαμορφώνεται πλέον το ποσοστό των φυσικών νομικών προσώπων που τα στοιχεία τους τηρούνται στον Τειρεσία και κατατάσσονται στους έχοντες δυσμενή στοιχεία που τους καθιστούν μη χρηματοδοτήσιμους σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας κ. Σολομώντα Μπέραχα.

Η κατάσταση είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης η οποία κατά τον κ. Μπεράχα συντέλεσε στο να αυξηθούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που κατέστησαν αφερέγγυοι έναντι των πιστωτών τους.

Η Τειρεσίας πάντως στην προσπάθεια να ενισχύσει την πίστη στις συναλλαγές διευρύνει το προϊόντικό της χαρτοφυλάκιο και από το 2024 δίνει τη δυνατότητα σε κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο να αντλεί μέσω του κινητού του τα στοιχεία που αφορούν στην πιστωτική του κατάσταση και να τα διαθέτει κατά την κρίση του.
Αυτό κατά τη διοίκηση της Τειρεσίας θα διευκολύνει τις συναλλαγές αλλά και τις συμφωνίες με προμηθευτές, συνεργάτες κλπ καθώς δεν θα χρειάζεται κάποιος να προσφεύγει σε κινήσεις ελέγχου του αντισυμβαλλόμενου που μπορεί να είναι και χρονοβόρες και αναποτελεσματικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τειρεσίας AE ιδρύθηκε το 1997 από το σύνολο σχεδόν των Τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα, οι οποίες, εφαρμόζοντας τις διεθνείς πρακτικές των Γραφείων Πίστης, της ανέθεσαν την ανάπτυξη και διαχείριση Αρχείου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς.

Στην πορεία του χρόνου, η Τειρεσίας αναβάθμισε τις υποδομές της και το πληροφοριακό της σύστημα και εμπλούτισε τις πηγές των δεδομένων της με αποτέλεσμα σήμερα να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, τόσο στις τράπεζες και λοιπά χρηματοδοτικά ιδρύματα, όσο και στις επιχειρήσεις.
Αποτελεί το μοναδικό Γραφείο Πίστης στην Ελλάδα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Γραφείων Πίστης ACCIS (www.accis.eu), με περισσότερα από 40 μέλη.
Μέσα από τα αρχεία δεδομένων της Τειρεσίας, διευκολύνεται η αξιολόγηση από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων της πιστοληπτικής δυνατότητας των υφιστάμενων και δυνητικών δανειοληπτών, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου τους και την υποστήριξη της πιστωτικής επέκτασης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επίσης πρόσβαση στα δεδομένα της Τειρεσίας, για την παρακολούθηση της αγοράς και την άσκηση του εποπτικού της ρόλου.

Κάθε ιδιώτης ή επιχείρηση μπορεί να ζητήσει και να λάβει δωρεάν το Credit Report του στην Τειρεσίας.
Μπορεί να το ζητήσει και να το λάβει με email από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση.
Μέσα από αυτό το report ουσιαστικά ο κάθε πολίτης ή επιχείρηση μπορεί να διαπιστώσει τις δυνατότητες δανεισμού του αλλά και τον πιστωτικό κίνδυνο που έχει αναλάβει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης