Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Watsa (Fairfax) δηλώνει ότι θα αρχίσει να σκέπτεται πωλήσεις στην Eurobank στα 3 ευρώ ή όταν θα κερδίζει 2,5 δισεκ.

Ο Watsa (Fairfax) δηλώνει ότι θα αρχίσει να σκέπτεται πωλήσεις στην Eurobank στα 3 ευρώ ή όταν θα κερδίζει 2,5 δισεκ.
Οι υπεραξίες του Fairfax από την Ελλάδα ξεπερνούν ήδη τα 2,2 δισεκ.
Ο Watsa o επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax που είναι μέτοχος με 33% στην Eurobank έχει δηλώσει ανεπίσημα ότι βλέπει την μετοχή της Eurobank... στα 2,5 με 3 ευρώ από 1,64 ευρώ την τρέχουσα περίοδο…
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιστορικό κόστος κτήσης των μετοχών της Eurobank είναι 2,52 ευρώ αλλά το αναπροσαρμοσμένο κόστος κτήσης μετά την ενσωμάτωση της Grivalia είναι στα 0,96 ευρώ.
Το Fairfax είναι ένας δηλωμένος μακροπρόθεσμος επενδυτής, που στάθηκε δίπλα στην Eurobank ακόμη και στην σκοτεινή περίοδο όπου υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για την τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο η διοίκηση Καραβία - Ιωάννου κατάφερε εν μέσω Συμπληγάδων να ξεπεράσει τα εμπόδια και η Eurobank να καταστεί η τράπεζα με την υψηλότερη κερδοφορία και την υψηλότερη αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η επιτυχία αυτή, επισκίασε και το μεγάλο deal του Χρυσικού στα ακίνητα με το Fairfax.

Οι υπεραξίες από την Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,2 δισεκ.

Φθάνοντας στο σήμερα το Fairfax κατέχει το 33% της Eurobank, κατέχει mezzanine ομόλογα, κατέχει κρατικά ομόλογα, στρατηγικό ποσοστό στην Eurolife, στον Μυτιληναίο κ.α.
Το Fairfax είναι ένας δηλωμένος μακροπρόθεσμος επενδυτής και κερδισμένος επενδυτής από την Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι από την Ελλάδα οι υπεραξίες που αποκομίζει είναι 2,2 δισεκ.
Ωστόσο μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις του Fairfax είναι πλέον η Eurobank αφού από 1,18 δισεκ. που έχει επενδύσει – αρχική επένδυση 942 δισεκ ευρώ και ιστορικό κόστος κτήσης 2,52 ευρώ – η αποτίμηση του 33% των μετοχών ή 1,226 δισεκ. μετοχές που κατέχει αποτιμάται στα 2 δισεκ. δηλαδή κέρδος 780 εκατ ευρώ.
Όπως τονίσαμε το Fairfax είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, για το ορατό μέλλον δεν σχεδιάζει πωλήσεις αλλά όπως έχει δηλώσει ο Watsa θα έβλεπε την μετοχή… της Eurobank στα 2,5 με 3 ευρώ τα επόμενα χρόνια….
Όποτε φθάσει λοιπόν στα 3 ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου της Fairfax στην Eurobank θα αξίζει 3,5 με 3,7 δισεκ. ευρώ οπότε θα μιλάμε για κέρδος 2,5 δισεκ. πλέον των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί…

Εάν η Eurobank φθάσει στα 3 ευρώ π.χ. προς τα τέλη του 2025 με την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International θα αξίζει στο χρηματιστήριο 11 δισεκ. από 6,1 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου… οπότε τότε το Fairfax θα αρχίσει να σκέπτεται να πωλήσει ένα ποσοστό π.χ. το 33% να μειωθεί στο 20% αλλά και πάλι να διατηρήσει ένα στρατηγικό ποσοστό.
Οπότε πωλήσεις του Fairfax βλέπουμε όταν το ελληνικό χρηματιστήριο αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά.

Τι μέρισμα θα διανείμει η Eurobank στην χρήση 2023 και χρήση 2024;

Για την χρήση 2023 θα διανείμει 0,10 ευρώ ανά μετοχή που μόνο για το Fairfax σημαίνει 122 εκατ ευρώ και για την χρήση 2024 σημαίνει διανομή του 30% των κερδών δηλαδή περίπου 0,12 ευρώ ανά μετοχή…

Πότε θα ακυρώσει το 1,4% των ιδίων μετοχών η Eurobank;

Με βάση ενδείξεις μέσα με τέλη Ιανουαρίου 2024 θα ακυρώσει το 1,4% των ιδίων μετοχών που απέκτησε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν σχεδιάζει άλλη επαναγορά εντός του 2024 αφού θα εστιάσει στην δημόσια πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου για την οποία εκτιμάται ότι θα έχει επενδύσει συνολικά 650 με 680 εκατ και θα προσδοκάει κέρδη 300 εκατ ετησίως…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης