Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με μοντέλο Εθνικής η πώληση του 27% της Πειραιώς στα 4 ευρώ και P/BV στο 0,80 – Το 22% σε διασπορά σε πλήθος ξένων θεσμικών

Με μοντέλο Εθνικής η πώληση του 27% της Πειραιώς στα 4 ευρώ και P/BV στο 0,80 – Το 22% σε διασπορά σε πλήθος ξένων θεσμικών
Θεωρούμε ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς με όρους P/BV θα είναι καλύτερο σε σχέση με την Εθνική και Alpha bank
Το μοντέλο πώλησης του 27% της τράπεζας Πειραιώς ή 338 εκατ μετοχές, θα είναι πανομοιότυπο με το μοντέλο πώλησης του 22% της Εθνικής τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Θα πωληθεί το 27% της Πειραιώς στην τιμή των 4 ευρώ με το 22% να διατίθεται σε ευρεία διασπορά και το 5% σε μικρομετόχους.
Τα 4 ευρώ σημαίνουν υπερτίμημα 25% από τις τρέχουσες τιμές στα 3,20 ευρώ και επειδή το placement θα πραγματοποιηθεί με discount η μετοχή της Πειραιώς πρέπει να είναι πάνω από τα 4 ευρώ για να διατεθεί το 27% στα 4 ευρώ που σημαίνει 4 ευρώ Χ 338 εκατ μτχ = 1,35 δισ
Οι αναφορές περί έλευσης της Intesa San Paolo είναι ανούσιες φαντασιώσεις.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η παρουσία της UniCredit στην Ελλάδα επιτέλεσε μόνο ένα επικοινωνιακό στόχο να καταδείξει ότι έρχονται οι ξένοι επενδυτές και είναι επενδύσιμη η οικονομία…
Το 27% της Πειραιώς πρέπει να πωληθεί με ευρεία διασπορά αφού στόχος είναι να αυξηθεί το free float δηλαδή η διασπορά μετοχών.
Η Πειραιώς δεν έχει ανάγκη από στρατηγικό επενδυτή και δεν θα υπάρξει τέτοιο σενάριο.

Η ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς μπορεί να μεταφέρθηκε για τον Μάρτιο 2024… αλλά έχοντας την πρόσφατη εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις σε Alpha bank και Εθνική τράπεζα… θα αποτελέσει την πιο ολοκληρωμένη διαδικασία μεταξύ όλων των τραπεζών και θα πραγματοποιηθεί στην καλύτερη αποτίμηση.
Η Eurobank αποτιμήθηκε στα 0,95 PBV αλλά πωλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόλις το 1,4%.
Η Alpha bank αποτιμήθηκε 0,53 P/BV και η Εθνική που είχε και μεγάλη υπερκάλυψη το βιβλίο προσφορών αποτιμήθηκε 0,71 P/BV…

Ας δούμε λίγο ορισμένα δεδομένα

1)Η Πειραιώς θα κλείσει με κέρδη 780 εκατ και 6,1 δισεκ. κεφάλαια το 2023, τα οποία και θα ανακοινώσει τον Μάρτιο 2024 πριν την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 27%.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 27% της Πειραιώς ή 338 εκατ μετοχές.... με μετοχή 23/11/2023 στα 3,15 ευρώ και συνολική αξία 1,06 δισεκ. ευρώ.

2)Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο πωλητής του 27% θα ήθελε να πωλήσει με χρηματιστηριακή τιμή στα 4 ευρώ που σημαίνει συνολική χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ.
Σε αυτή την περίπτωση εάν υποθέσουμε ότι η τιμή διάθεσης του 27% θα οριστεί κοντά στα 4 ευρώ σημαίνει συνολική αξία 1,35 δισεκ. ευρώ
Τα 1,35 δισεκ. θα είναι τα περισσότερα που έχει συγκεντρώσει έως σήμερα το ελληνικό δημόσιο.
Τα 5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία δίνουν αποτίμηση P/BV 0,82 που είναι η υψηλότερη που θα έχει καταγραφεί αφού της Eurobank θεωρείται ειδική περίπτωση.
Ωστόσο στο βασικό σενάριο – όπως και στην Εθνική – θα υπάρξει ένα discount που θα καθοριστεί με βάση κυρίως τις τότε χρηματιστηριακές συνθήκες.

3)Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς θα είναι σχεδόν παρόμοιο με της Εθνικής τράπεζας, θα διατεθεί ένα ποσοστό 5% σε μικρομετόχους και 22% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές σε ευρεία διασπορά.

4)Στην περίπτωση της Πειραιώς έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του Paulson με 18,62%, κατέχει και το 18,62% των mezzanine ομολόγων του Sunrise καθώς και το Helikon που κατέχει το 9,37% της τράπεζας.
Ο Μυστακίδης κατείχε το 2,9% των μετοχών αλλά φαίνεται ότι έχει πουλήσει μέρος των μετοχών του.
Θεωρούμε ότι κανείς από αυτούς τους επενδυτές δεν θα πωλήσει έως τότε καθώς η εμπειρία της Εθνικής μας έδειξε ότι η μετοχή μετά το placement διαπραγματεύεται υψηλότερα της τιμής διάθεσης π.χ. στην Εθνική 18%...
Θεωρούμε ότι το Helikon θα πουλήσει πρώτο αλλά δεν θα ακολουθήσει την στρατηγική αποεπένδυσης που θα ακολουθήσει στις άλλες τράπεζες… από την Πειραιώς θα φύγει τελευταίο…
Εάν το Helikon ξεκινήσει μέσα στο α΄ τρίμηνο 2024 να πουλάει τις επενδυτικές του θέσεις του, στην Πειραιώς μπορεί να φύγει τέλη 2024 και σίγουρα τελευταίο...
Θα προηγηθεί π.χ. η Eurobank 5,08% και σε βάθος χρόνου η Πειραιώς και προφανώς δεν θα υπάρχει κανένας συγχρονισμός με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το Helikon θα φύγει με τεράστια κέρδη εάν αναλογιστούμε τις τιμές κτήσης.

5)Ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς - ο οποίος τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου στα κέρδη, κεφάλαια και NPEs - γνωρίζει πολύ καλά την επενδυτική τραπεζική και γνωρίζει πολύ καλά πώς να ικανοποιήσει τον βασικό μέτοχο, την κυβέρνηση και την αγορά.
Είχε καλό παρελθόν στην Eurobank και καλή απόδοση στην Πειραιώς.... οπότε θεωρούμε ότι η Πειραιώς θα είναι στο επίκεντρο τους προσεχείς μήνες...

6)Θυμίζουμε ότι το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank 473 εκατ ή Κυπριακές τράπεζες…
Από τα 19,68 δισεκ. ουσιαστικά θα πάρει πίσω 1,35 δισεκ. ζημιά δηλαδή 18,3 δισεκ.

Συμπέρασμα

Θεωρούμε ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς με όρους P/BV θα είναι καλύτερο σε σχέση με την Εθνική και Alpha bank… οπότε η διοίκηση της Πειραιώς θα πιστωθεί ότι ενώ η Πειραιώς είχε ένα ένδοξο παρελθόν, που μετατράπηκε σε σκοτεινό… δεν βγήκε απλά στο φως αλλά θα βρεθεί στο επίκεντρο ως η πιο καλή ιδιωτικοποίηση βάση αποτίμησης... τηρουμένων πάντα των παραμέτρων…
Η Πειραιώς πήρε σχεδόν 10 δισεκ. κεφάλαια από το κράτος – χωρίς να αναφέρουμε το funding gap την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των υπό συγχώνευση καλών τραπεζών που εξαγοράστηκαν.
Ο Μεγάλου όμως θα έχει να πει στο ΤΧΣ και στην αγορά ότι πέτυχε την καλύτερη δυνατή αποτίμηση και αυτό το θεωρούμε περίπου δεδομένο ότι θα επιτευχθεί…
Η Πειραιώς θα αποτελέσει το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης… τελευταία αλλά και η πιο τυχερή και σίγουρα με την καλύτερη αποτίμηση με όρους P/BV ως προς το τίμημα που θα πάρει ο πωλητής δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης