Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκτός της λίστας συστημικών τραπεζών η UniCredit, λίγες ημέρες μετά το deal με την Alpha Bank

Εκτός της λίστας συστημικών τραπεζών η UniCredit, λίγες ημέρες μετά το deal με την Alpha Bank
Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται λίγες ημέρες μετά την επένδυση της ιταλικής τράπεζας στην Alpha Bank
Σχετικά Άρθρα

Εκτός της λίστας των παγκόσμιων συστημικών τραπεζών βρίσκεται πλέον η ιταλική τράπεζα Unicredit.
Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται λίγες ημέρες μετά την επένδυση της ιταλικής τράπεζας στην Alpha Bank.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - FSB ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αφαίρεσε την ιταλική UniCredit από τον κατάλογο των παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών και πρόσθεσε την κινεζική Bank of Communications.
Το συμβούλιο αφαίρεσε επίσης την Credit Suisse μετά την εξαγορά της από την UBS, σύμφωνα με το Reuters.
Η UniCredit ελέγχει το 9,6159% της Alpha banκ,  αγοράζοντας 226,137 εκατ μετοχές, καταβάλλοντας 314,3 εκατ με τιμή ανά μετοχή 1,39 ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η UniCredit S.p.A. ήταν η μοναδική συστημικά σημαντική τράπεζα της Ιταλίας
(σύμφωνα με τον κατάλογο που παρείχε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2022) και η 34η μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση το ενεργητικό της.

Η λίστα των παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών από το FSB

banks.JPG
Τα κριτήρια

Οι αρχές του FSB εφαρμόζουν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

Υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας: Οι συστημικά σημαντικές τράπεζες - G-SIB κατατάσσονται σε κατηγορίες που αντιστοιχούν σε υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τα οποία απαιτείται να τηρούν από τις εθνικές αρχές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Σε σύγκριση με τον κατάλογο που δημοσιεύθηκε το 2022, τρεις τράπεζες έχουν μετακινηθεί σε υψηλότερο κάδο: Η Agricultural Bank of China, η China Construction Bank και η UBS.
Συνολική ικανότητα απορρόφησης ζημιών (TLAC): Οι G-SIB απαιτείται να πληρούν το πρότυπο TLAC, παράλληλα με τις κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις που ορίζονται στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ.
Επιλυσιμότητα: Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν σχεδιασμό εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου και τακτικές αξιολογήσεις της δυνατότητας εξυγίανσης. Η δυνατότητα εξυγίανσης κάθε G-SIB εξετάζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης της δυνατότητας εξυγίανσης (RAP) του FSB από ανώτερες ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο των ομάδων διαχείρισης κρίσεων των επιχειρήσεων.
Υψηλότερες εποπτικές προσδοκίες: Αυτές περιλαμβάνουν εποπτικές προσδοκίες για τις λειτουργίες διαχείρισης κινδύνου, τις δυνατότητες συγκέντρωσης δεδομένων κινδύνου, τη διακυβέρνηση κινδύνου και τους εσωτερικούς ελέγχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης