Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Το σχέδιο για την Ελληνική Τράπεζα και την Κύπρο ως πύλη εισόδου για επιχειρήσεις από την Ινδία

Eurobank: Το σχέδιο για την Ελληνική Τράπεζα και την Κύπρο ως πύλη εισόδου για επιχειρήσεις από την Ινδία
Εφόσον ενοποιηθούν οι δυο τράπεζες θα δημιουργηθεί μια τράπεζα η οποία, υπό προϋποθέσεις, θα ήταν κατά τι μεγαλύτερη από την Τράπεζα Κύπρου, σε επίπεδο κερδών
Σχετικά Άρθρα

Η Eurobank, αναμένει τις εγκρίσεις των εποπτικών αρχών (το αργότερο έως τον Μάρτιο 2024) μετά την εξαγορά του 55,3% των μετοχών και στην συνέχεια, σύμφωνα με τον Κυπριακό νόμο,  μέσα σε 40 ημέρες υποχρεούται να υποβάλλει Δημόσια Πρόταση.

Το επόμενο βήμα μετά την απόκτηση πλειοψηφίας στην Ελληνική Τράπεζα, είναι η πιθανή ενοποίηση της, με την  Eurobank Kύπρου καθώς η πρώτη λειτουργεί συμπληρωματικά  αφού δραστηριoποιείται στην λιανική τραπεζική ενώ η δεύτερη λειτουργεί στην Wholesale τραπεζική (επιχειρήσεις) δίχως το κόστος των καταστημάτων.
Σύμφωνα με έκθεση της Fitch, εξάλλου, μια πιθανή ενοποίηση θα εξελισσόταν ομαλά, παρά το ρίσκο εκτέλεσης.
Η Eurobank Κύπρου, διαθέτει ενεργητικό 8,2 δισ. ευρώ , κέρδη 144 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 7,1 δισ. ευρώ και δάνεια 7,1 δισ. ευρώ.
H Ελληνική Τράπεζα στο 9μηνο 2023 πραγματοποίησε κέρδη 241 εκατ. ευρώ, διαθέτει καταθέσεις 15,5 δισ. ευρώ και 6,2 δισ. ευρώ χορηγήσεις.  
Εφόσον ενοποιηθούν οι δυο τράπεζες θα δημιουργηθεί μια τράπεζα η οποία, υπό προϋποθέσεις, θα ήταν κατά τι μεγαλύτερη από την Τράπεζα Κύπρου, σε επίπεδο κερδών.           

Το σχέδιο για την πύλη εισόδου για τις εταιρίες της Ινδίας στην Ευρώπη η Κύπρος

Kαι η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας – η οποία αναμένει κέρδη προ φόρων 350 εκατ. ευρώ για το 2023- δεν ενισχύει την μητρική με σημαντικά κέρδη από μια στρατηγική αγορά όπως η Κύπρος.
Tαυτόχρονα, εξυπηρετεί και το σχέδιο επέκτασης της Εurobank προς μεγάλες αγορές ή χρηματοοικονομικά κέντρα (Ινδία – Ντουμπάϊ) καθώς η Κύπρος, σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως κέντρο και πύλη εισόδου των Ινδικών επιχειρήσεων για την Ευρώπη. 

Η Ινδία αποτελεί μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως (5η οικονομία), με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% την τελευταία πενταετία.
Με ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία (πληθυσμός με μεγάλο κομμάτι νέους έως 28 ετών), εκ των πραγμάτων, θα αναζητήσει διέξοδο πρός την Eυρώπη σε επίπεδο επιχειρήσεων. 
Το “μυστικό” πλεονέκτημα της Κύπρου είναι ότι, ως πρώην μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας διαθέτει το ίδιο νομικό και φορολογικό καθεστώς όπως οι χώρες Ινδία, Αγγλία και Ιρλανδία οι οποίες επίσης αποτέλεσαν μέλη της Κοινοπολιτείας.
Μετά το Brexit και για λόγους απόστασης, οι χιλιάδες εταιρείες της Ινδίας δεν έχουν λόγους να επιλέγουν πλέον ως βάση Ιρλανδία ή Αγγλία αλλά την Κύπρο.
Γι αυτό το λόγο, η Eurobank σχεδιάζει για το το 2024 την ίδρυση Γραφείου αντιπροσωπείας στην Ινδία το οποίο θα αποτελέσει και την “γέφυρα” χιλιάδων Ινδικών εταιρειών με την Κύπρο καθώς θα επιδιώξουν επενδύσεις και την είσοδο τους στις αγορές της Ευρώπης.   
Ένα πρώτο παράδειγμα της αναζήτησης εξόδου ήταν το αίτημα της UTI Asset Management - για συνεργασία με την Eurobank - ενός από τους κορυφαίους επενδυτικούς της Ινδίας (Αμοιβαία κεφάλαια).
Προηγήθηκε τετραήμερη παρουσίαση σε στελέχη της Eurobank στην Ινδία και στην συνέχεια ακολούθησε διήμερο roadshow της UTI σε Λευκωσία και Αθήνα για τις επενδυτικές επιλογές στην Ινδία. Και η Eurobank, διαθέτει 
να ευρύ δίκτυο πελατών Private banking, όχι μόνο σε Ελλάδα, αλλά σε Κύπρο, Αγγλία, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία. 


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης