Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς διανομή μερίσματος του 10% των κερδών του 2023 από την τράπεζα Πειραιώς και το placement του 27% Μάρτιο 2024

Προς διανομή μερίσματος του 10% των κερδών του 2023 από την τράπεζα Πειραιώς και το placement του 27% Μάρτιο 2024
Στόχος της διοίκησης η δημιουργία συνθηκών για την μεγιστοποίηση του οφέλους για το ΤΧΣ με την πώληση του 27%
Σχετικά Άρθρα
Tη διανομή μερίσματος που θα αντιστοιχεί στο 10% των καθαρών κερδών μετά από φόρους του 2023 (70-75 εκατ. ευρώ) προετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό και στις συνδιασκέψεις με τους ξένους επενδυτές η διοίκηση έχει λάβει τις απαιτούμενες προβλέψεις στα προηγούμενα τρίμηνα προκειμένου να είναι έτοιμη να πληρώσει το 10% των κερδών την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη διανομή του μερίσματος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τον επόπτη και υπάρχει αρχική έγκριση, γεγονός που σημαίνει ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας.
Έτσι η διοίκηση της Πειραιώς προτίθεται να προχωρήσει σε μια συμβολική κίνηση ανταμοιβής των μετόχων από τα κέρδη της χρήσης του 2023, τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, η τελική έγκριση του μερίσματος από τον επόπτη αναμένεται να δοθεί πριν από τη Γενική Συνέλευση του καλοκαιριού του 2024.
Η πρόοδος, όμως, της Τράπεζας Πειραιώς αποτυπώνεται στην κεφαλαιοποίηση.
Από το 1,1 δισ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου το 2021 (1,15 ευρώ ) με τον ίδιο αριθμό των μετοχών, η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς τριπλασιάστηκε σε 3,8 δισ. ευρώ (τιμή 3,08 ευρώ) διαθέτοντας ίδια κεφάλαια 5,9 δις. ευρώ και καθαρά κέρδη 577 εκατ. ευρώ για το πρώτο 9μηνο του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και το τέταρτο τρίμηνο η πορεία των μεγεθών εξελίσσεται ικανοποιητικά.
Μετά την επιτυχία των διοικήσεων της Alpha και Εθνικής Τράπεζας με την σχεδόν ταυτόχρονη διάθεση μετοχών του TXΣ, και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη σημασία στην διαχείριση των οικονομικών μεγεθών, με στόχο να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τον μέτοχο.

Η διάθεση του 27% από το ΤΧΣ - Απολύτως εφικτή η πώληση όλου του ποσοστού

Η διάθεση των μετοχών του 27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή την περίοδο καθώς συνήθως τα placements πραγματοποιούνται όταν ολοκληρώνονται τα οικονομικά τρίμηνα (όπως συνέβη με Εθνική – Alpha) γι’ αυτό η διάθεση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί μετά την δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, πιθανότατα στις 29 Φεβρουαρίου, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.
Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Η. Ξηρουχάκης σε χθεσινές του δηλώσεις του επανέλαβε τον σχεδιασμό του Ταμείου για την διάθεση των μετοχών τον Μάρτιο του 2024, αφού λάβει στα τέλη Φεβρουαρίου την εισήγηση του συμβούλου σχετικά με το ποσοστό και την χρονική περίοδο του placement.
Η μοναδική ανησυχία στο ΤΧΣ, αλλά και στην Τράπεζα Πειραιώς είναι μόνο εάν συμβεί κάποια μεγάλη γεωπολιτική εξέλιξη με τα ανοικτά μέτωπα των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Τα placements της Alpha και της Εθνικής Τράπεζας απέδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για την χώρα, την ελληνική οικονομία, και τις ελληνικές τράπεζες, συνεπώς θα ήταν εφικτή η πώληση ακόμη και ολόκληρου του ποσοστού (27%) από το ΤΧΣ ή και η απόκτηση ενός μεγάλου ποσοστού από επενδυτή, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΤΧΣ.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα εντείνει τις προσπάθειες της για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να είναι επιτυχής και η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Περαιτέρω, η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς με την κερδοφορία του 2023 -2024 αναμένει να έχει δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) ανάλογο των ευρωπαϊκών τραπεζών ενώ σε επίπεδο τιμή προς λογιστική αξία υπάρχει δρόμος να διανυθεί καθώς ο σχετικός δείκτης είναι ελκυστικός για τους επενδυτές, ωστόσο η τράπεζα κατά την εκτίμηση της διοίκησης θεωρεί ότι αξίζει την σύγκλιση με ένα δείκτη 0,80, όπως και οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης