Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην ζυγαριά της αλήθειας η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών – Με 3 κινήσεις το κράτος πήρε 1,48 δισ. αλλά υπέστη ζημιά σοκ 22 δισ

Στην ζυγαριά της αλήθειας η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών – Με 3 κινήσεις το κράτος πήρε 1,48 δισ. αλλά υπέστη ζημιά σοκ 22 δισ
Εάν δεν υπήρχε το παρελθόν όλοι θα λέγαμε επιτυχία… αλλά πάντα υπάρχει το παρελθόν – και το BN – να θυμίζει ότι τα επενδεδυμένα κεφάλαια ήταν πολλαπλάσια των κεφαλαίων που πήρε το ελληνικό δημόσιο… ήταν 23,4 δισεκ. περίπου και πήρε 1,48 δισεκ. ζημιά 22 δισεκ. ευρώ…
Στην ανθρώπινη φύση σχεδόν πάντα κυριαρχεί η αντίληψη ότι πρέπει να λησμονούμε γρήγορα τα αρνητικά και να κρατάμε τα θετικά…
Ωστόσο στην δημοσιογραφική αντίληψη πάντα θα υπάρχει το bankingnews (BN) που θα θυμίζει και την άλλη πλευρά του νομίσματος…
Μέχρι τώρα σημειώθηκαν 3 ιδιωτικοποιήσεις… της Eurobank που ήταν τυπική αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατείχε μόλις 1,4%, της Alpha bank με το 8,97% και σίγουρα λόγω της προβολής θα γνωρίζετε ότι ήρθε στην Ελλάδα η UniCredit μια Ιταλική τράπεζα με 855 δισεκ ενεργητικό και πουλήθηκε και το 22% της Εθνικής τράπεζας ή 201,2 εκατ μετοχές με τιμή 5,44 ευρώ ή 1,1 δισ ευρώ…
Θα πουν πολλοί – οι μη μυημένοι – το ελληνικό δημόσιο πούλησε 3 τράπεζες – στην Εθνική ακόμη κατέχει 18,39% - και πήρε 1,48 δισεκ.
Πρωτίστως πρέπει να ξεχωρίσουμε από την ανάλυση μας… την σημερινή διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τον Ηλία Ξηρουχάκη και τις σημερινές διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Κανείς δεν ήταν στην διοίκηση το 2011 με 2012 στην σκοτεινή περίοδο της καταστροφής, του επαπειλούμενου Grexit και του haircut στα ομόλογα του PSI+ ενός haircut που είχε αντίκτυπο μόλις 106 δισεκ. παρ΄ ότι αφορούσε το 72% του δημοσίου χρέους…
Για το χάος αυτό η Ελλάδα φορτώθηκε 3 μνημόνια και θα πληρώσει σε σημερινές τιμές 235 δισεκ. ευρώ.
Ο Ξηρουχάκης ως διοίκηση του ΤΧΣ πήρε μια εντολή να αποεπενδύσει από τις τράπεζες και προσπαθεί να το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με βάση τις σημερινές παραδοχές…
Εάν δεν υπήρχε το παρελθόν όλοι θα λέγαμε επιτυχία… αλλά πάντα υπάρχει το παρελθόν – και το BN – να θυμίζει ότι τα επενδεδυμένα κεφάλαια ήταν πολλαπλάσια των κεφαλαίων που πήρε το ελληνικό δημόσιο… ήταν 23,4 δισεκ. περίπου και πήρε 1,38 δισεκ. ζημιά 22 δισεκ. ευρώ…

Στην Eurobank το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 10 δισεκ. σε κεφάλαια 5,72 δισεκ και σε κάλυψη χρηματοδοτικού κενού άλλα 4,20 δισεκ. ευρώ, αθροιστικά περίπου 10 δισεκ. ευρώ…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πήρε 93,65 εκατ δηλαδή ζημιά περίπου 10 δισεκ. ευρώ.

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Alpha bank 3,96 δισεκ και πήρε 293,48 εκατ.
Η ζημιά από την Alpha bank ανέρχεται σε 3,96 δισεκ. – 294 εκατ = 3,66 δισεκ. ευρώ.

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Εθνική 9,38 δισεκ. εκ των οποίων 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια
Καθώς και funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών…
Άθροισμα περίπου 9,38 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ κατέχει πλέον το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 2,1 δισεκ. (τιμές 14/11/2023)
Η ζημία από την Εθνική τράπεζα είναι 7,2 δισεκ. ευρώ περίπου σε σημερινές τιμές...
Το 22% ή 201,2 εκατ μετοχές με τιμή 5,44 ευρώ ή 1,1 δισ ευρώ… και απομένει ένα ακόμη 18,39% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Απαντώντας στα ερωτήματα

Ερώτηση
Οι ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2011 με 2012 είχαν 45 δισεκ. έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και λόγω του κουρέματος υπέστησαν καταστροφή… και χρειάστηκαν μαζική ανακεφαλαιοποίηση το 2012…
Απάντηση
Ναι είναι αλήθεια και για τον λόγο αυτό συμμετείχαν στην διάσωση της Ελλάδος…
Υπέστησαν ζημιά σχεδόν 30 δισεκ. οπότε το κράτος έπρεπε να τις ανακεφαλαιοποιήσει.
Αυτό συνέβη αλλά το έγκλημα δεν έχει να κάνει με τις τράπεζες αλλά με τον τρόπο με τον οποίο το κράτος πραγματοποίησε τις ανακεφαλαιοποιήσεις…

Ερώτηση
Οι τράπεζες υπέστησαν ζημιά και από τα διαφυγόντα έσοδα από τα ομόλογα.
Το κράτος δεν έπρεπε να τα αναπληρώσει;
Απάντηση
Οι τράπεζες έχασαν έσοδα υπολογίζονται σε πάνω από 16 δισεκ. στα πέτρινα χρόνια της σκοτεινής περιόδου της Ελλάδος αλλά οι τράπεζες την περίοδο της ακμής… δεν δημιούργησαν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας…

Ερώτηση
Για τα 106 δισεκ. NPEs ευθύνεται η κατάρρευση της οικονομίας ή υπάρχει και συνυπευθυνότητα των τραπεζών;
Απάντηση
Προφανώς σε μια καταρρέουσα οικονομία και με την ανεργία σε έκρηξη τα NPEs εκτινάσσονται… αλλά εδώ ο Μπόμπολας μας αποκάλυψε ότι έπαιρνε δάνεια με αέρα… ή επίσης μάθαμε ότι αποτιμήθηκαν το επεισόδιο τα Στρουμφάκια στην Ταινιοθήκη του τότε Mega 1,34 εκατ ευρώ το επεισόδιο…
Προφανώς και οι τράπεζες είχαν μερίδιο στα 106 δισεκ. NPEs…

Ερώτηση
Το κράτος βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες;
Απάντηση
Η απάντηση θα σας σοκάρει...

Νόμος Αλογοσκούφη 8 δισεκ.
για τις ελληνικές τράπεζες

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (3 ανακεφαλαιοποιήσεις funding gap κάλυψη χρηματοδοτικού κενού τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες, Cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές) 54 δισεκ. ευρώ

DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 18 δισεκ. που μειώνεται λόγω της κερδοφορίας των τραπεζών - Το DTC είναι φορολογική απαίτηση των τραπεζών -

Ηρακλής για τα NPEs παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις 17,6 δισεκ. (οι τράπεζες χωρίς τον Ηρακλή θα είχαν διενεργήσει ακόμη 5-6 δισεκ. πρόσθετες προβλέψεις δηλαδή πρόσθετες ζημιές)

Στήριξη τραπεζών όπως Titlos Εθνικής, swaps ομολόγων με τράπεζες και άλλες παρεμβάσεις 4,5 δισεκ. ευρώ

Άθροισμα 102 δισεκ. ευρώ….

Συμπέρασμα

Πάντα θα υπάρχει το bankingnews να θυμίζει την αλήθεια… οι ελληνικές τράπεζες καταστράφηκαν από το PSI+ αλλά έλαβαν συνολικά 102 δισεκ. βοήθεια από το κράτος με διάφορες μορφές και δεν συνυπολογίζουμε άλλα πράγματα που θα τρομάξουν και οι τραπεζίτες ότι γνωρίζουμε και δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας...
Να θυμάστε η αλήθεια έχει πάντα δύο όψεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης