Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαρίτος (Σωματείο Εργαζομένων Eurobank - Union): Είμαστε αντίθετοι με το φορολογικό χαράτσι των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.)

Χαρίτος (Σωματείο Εργαζομένων Eurobank - Union): Είμαστε αντίθετοι με το φορολογικό χαράτσι των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.)
Ρηξικέλευθες δέσμες προτάσεων για τους οικονομολόγους. Οικονομολόγος της Εργασίας και των Εργασιακών Σχέσεων.
Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 σε συνεργασία των Σωματείων Εργαζομένων στην ALPHA BANK και στην EUROBANK με την Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗ.ΚΙ.Ο.) έγινε παντραπεζική, ενημερωτική συζήτηση στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Συλλόγου Προσωπικού της ALPHA BANK με ομιλητή τον υπογράφοντα που θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές του Ο.Ε.Ε. (10/12/2023) και τον Πρόεδρο του Ο.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνο Κόλλια (ΔΗ.ΚΙ.Ο.).

Όχι στον αφανισμό των Τ.Ε.Α.

Κοινή διαπίστωση και από τους δύο ομιλητές:

«Η διατήρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος των Τ.Ε.Α., για να αναπτυχθεί ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης που θα ε λ α φ ρ ύ ν ε ι το Κράτος από τις επιχορηγήσεις που αναγκάζεται να κάνει στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα φορολογικά κίνητρα είναι η κύρια αιτία σύμπραξης των εργοδοτών στο θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης κι αν καταργηθούν ο θεσμός θα καταρρεύσει»…
Η αλήθεια είναι ότι το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα ο Υφυπουργός κ. Π. Τσακλόγλου, επιχειρούν, να εξισώσουν την φορολογική μεταχείριση των Ομαδικών Αποταμιευτικών Συμβολαίων των Ασφαλιστικών Εταιρειών με την αντίστοιχη των Τ.Ε.Α., μόνο που οι Ασφαλιστικές Εταιρείες κάνουν επιλογή του πελάτη και δεν ασφαλίζουν, όπου διαπιστώνουν αυξημένο κίνδυνο και επιπλέον αυξάνονται κάθε τόσο τα ασφάλιστρα (ιδιαίτερα στα προγράμματα υγείας), με το πρόσχημα του πληθωρισμού που ερμηνεύουν κατά βούληση.
Φυσικά τα Τ.Ε.Α. δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες, αντίθετα λειτουργούν αποκλειστικά με εισφορές και έξοδα λειτουργίας από εργοδότες και εργαζόμενους, χωρίς καμία κρατική συμμετοχή και επιβάρυνση.
Το ερώτημα είναι πώς η Κυβέρνηση παρεμβαίνει και αλλάζει δυσμενώς τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των Τ.Ε.Α. που αποτελούν προαιρετικές, ιδιωτικές συμπράξεις και συμφωνίες κοινωνικών εταίρων με φορολογική επιβάρυνση εκεί που δεν υπήρχε (εισφορές-εφάπαξ), αλλά και με την θέσπιση ανώτατων ορίων εισφορών, χωρίς την πρόγνωση κάποιου κινδύνου βιωσιμότητας!

Προτάσεις αναβάθμισης των Οικονομολόγων

Στην ως άνω συγκέντρωση πρότεινα στην επόμενη Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. που πιστεύω ότι θα έχει και πάλι Πρόεδρο τον συνάδελφο και υποψήφιο με την ΔΗ.ΚΙ.Ο., Κωνσταντίνο Κόλλια τα εξής:
1. Δημιουργία εντός του Ο.Ε.Ε.: Φορέα Απασχόλησης - Οδηγό Συμβουλευτικής - Εύρεσης Εργασίας και Επαγγελματικής Επανακατάρτισης, σε άμεση σύνδεση με τους εργοδοτικούς φορείς.
2. Πίεση για νομοθέτηση της υποχρέωσης Παρέμβασης και Διαβούλευσης των Νομοσχεδίων με περιεχόμενο ευρύτερα Οικονομικό (Φορολογικό, Χρηματοπιστωτικό, Επιχειρηματικό, Εργασιακό).
3. Καθιέρωση της ειδικότητάς - Επαγγελματικά Δικαιώματα: Οικονομολόγος της Εργασίας και Εργασιακών Σχέσεων (Labor and Labor’s Relations Economist). Είναι η ειδικότητα του Οικονομολόγου που μελετά και ερμηνεύει τα οικονομικά δεδομένα στον Τομέα της Εργασίας και των Εργασιακών Σχέσεων. Τα στελέχη π.χ. των HR των μεγάλων επιχειρήσεων και των Τραπεζών που είναι υπεύθυνα για την μισθοδοσία και τις παροχές του Προσωπικού θα πρέπει να έχουν την ως άνω πιστοποίηση.
(Θεωρώ επίσης απαραίτητη την σύμπραξη των Οικονομολόγων της Εργασίας, αλλά και των άλλων ειδικοτήτων – κατά περίπτωση (Λογιστές, Αναλυτές Χρηματοδότησης και Κινδύνων, Αγροτικής Οικονομίας κ.λπ.) με τις Δικηγορικές Εταιρείες, αφού η πλειοψηφία των δικογράφων που χειρίζονται απαιτούν τεκμηρίωση με οικονομικές γνώσεις και επιχειρήματα).
4. Καθιέρωση του μαθήματος Οικονομική της Εργασίας και μάλιστα εκτός της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο σύνολο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το μάθημα αυτό είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ειδίκευση των Οικονομολόγων της Εργασίας και μάλιστα το απαραίτητο εφόδιο για τον προσδιορισμό του εργατικού μισθού και της απασχόλησης.
Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματικότητα της κάθε επιχείρησης εξαρτάται άμεσα από την σωστή οργάνωση της Εργασίας και αυτό είναι έργο των ειδικών που είναι οι Οικονομολόγοι της Εργασίας. Αυτοί μεριμνούν για την αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας με κίνητρα υλικής ή και ηθικής ενθάρρυνσης.
Ο Οικονομολόγος της Εργασίας είναι ειδίκευση που θα έχει πάντα μέλλον, αλλά και απαιτήσεις γνώσεων. Οργάνωση Παραγωγής και Οικονομίας, μέθοδοι και στάδια Προγραμματισμού Εργασίας, τεκμηρίωση για την προσέλκυση κεφαλαίων οικονομικών αποδοχών, καθορισμός αριθμού εργαζομένων και εν γένει Προσωπικού της επιχείρησης, σύμφωνα με το αντικείμενο και το επάγγελμα.
Η ειδικότητα αυτή του Οικονομολόγου είναι μία ειδικότητα δεσπόζουσα και απαραίτητη σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, γιατί επεξεργάζεται και αξιολογεί δεδομένα με την χρήση μεθόδων στατιστικής ανάλυσης, μαθηματικών και προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Για να ερμηνεύσει δε τα αποτελέσματα χρησιμοποιεί αρχές και μεθόδους της οικονομικής θεωρίας.
Θα ήμουν ευτυχής, αν με την στήριξη της νέας Διοίκησης του Ο.Ε.Ε., κατακτούσαμε τον στόχο-προϋπόθεση, κατοχύρωσης της άσκησης επαγγέλματος του Οικονομολόγου της Εργασίας που είναι και η πιστοποίηση στην Οικονομική της Εργασίας με την απαιτούμενη εκπαίδευση να παρέχεται σε όλα τα τμήματα της Πανεπιστημιακής Οικονομικής Επιστήμης, αλλά και στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης