Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται συγχωνεύσεις στις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων - Πώληση ενήμερων χορηγήσεων σε funds

Έρχονται συγχωνεύσεις στις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων - Πώληση ενήμερων χορηγήσεων σε funds
Για το άνοιγμα της αγοράς, αναμένεται να επιχειρηθεί μια πώληση πρός τα funds και τα τελευταία θα μεταπωλήσουν στην συνέχεια πρός τις τράπεζες τα δάνεια τα οποία έχουν εξυγιανθεί
Την πώληση πακέτου θεραπευμένων “πράσινων” δανείων σε funds προκειμένου να ανοίξει η αγορά αναμένουν πηγές των εταιρειών διαχείρισης.
Όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα 9μηνου, με εξαιρέσεις τις Εurobank και Eθνική η πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σχεδόν στάσιμη λόγω και των υψηλών αποπληρωμών. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν τις πιέσεις της εκτέλεσης των επιχειρηματικών σχεδίων, των τιτλοποιήσεων, αλλά και της ανάληψης ευθυνών από την πολιτεία.
Με οριακή λοιπόν την πιστωτική επέκταση, οι τράπεζες για να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο δανείων τους θα επιδιώξουν να αποκτήσουν θεραπευμένα δάνεια ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος εταιρείας διαχείρισης “ θα πραγματοποιηθεί συναλλαγή για να ανοίξει η σχετική αγορά πρώτα σε funds και στην συνέχεια στις τράπεζες. Εκτιμούμε ότι, οι μεγαλύτερες συναλλαγές θα ξεκινήσουν το 2025”.
Άλλωστε, ο επόπτης SSM απαιτεί αυστηρές διαδικασίες καθώς ζητά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να παραμένουν “πράσινα” επι μια τριετία, ενώ όπως είναι γνωστό οι τράπεζες απαγορεύεται να αποκτήσουν τα δικά τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Για το άνοιγμα της αγοράς, αναμένεται να επιχειρηθεί μια πώληση πρός τα funds και τα τελευταία θα μεταπωλήσουν στην συνέχεια πρός τις τράπεζες τα δάνεια τα οποία έχουν εξυγιανθεί.
Εν τω μεταξύ, σε δυο μήνες περίπου εκτιμάται πως θα σχηματοποιηθεί το πρώτο βήμα χρηματοδότησης κόκκινων δανείων από εταιρεία διαχείρισης μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ για τη νέα αγοράς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το Fortress και την Hellenic Finance.

Συγχωνεύσεις εταιρειών διαχείρισης: Προς μια αγορά 5 – 6 εταιρειών

Εν τω μεταξύ, η ελληνική αγορά των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, εκ των πραγμάτων, οδεύει προς συγχωνεύσεις λόγω των υψηλών επενδύσεων που απαιτούνται (ηλεκτρονικές υποδομές).
Ενδεικτικό της δύσκολης διαχείρισης είναι το γεγονός ότι προ κρίσης λειτουργούσαν 17-20 τράπεζες και με τις εξαγορές υπήρχε συνεχής μετάπτωση των δανείων, ενώ η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαχείρισης των δανείων απαίτησε τουλάχιστον 5 χρόνια μόνο σε μια εταιρεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, ο κλάδος στην χώρα μας έχει περιθώριο για 5-6 εταιρίες, δεδομένου ότι υπάρχουν και τρείς μεγάλοι επενδυτές οι οποίοι αποκτούν τα κόκκινα δάνεια.
Μια ανάλογη συγκέντρωση είχε προχωρήσει σε Ισπανία και Ιταλία καθώς στην πρώτη λειτουργούσαν 15 εταιρείες servicers στη κορύφωση της κρίσης ακινήτων ενώ τώρα υφίστανται 7-8 και σήμερα έχουν βγεί πρός πώληση τρείς εταιρείες.
Στην χώρα μας, οι τρείς εταιρείες μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης Do value, Ιntrun και Cepal κατέχουν μερίδιο αγοράς 83% στα ΝPES ενώ οι υπόλοιπες 23 κατέχουν μερίδια λιγότερο από 1% με μηδαμινή έως ελάχιστη δραστηριότητα, ενώ στην αγορά έχουν εισέλθει και εισηγμένες εταιρείες.
Το πρώτο εξάμηνο, με αξία NPEs 89,4 δις. ευρώ το ενεργητικό των εταιρειών ανήλθε σε 1,1 δις. ευρώ και τα κέρδη σε 78 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των αμοιβών και των εξόδων ανήλθε στο 45% του τζίρου. ( Τράπεζα της Ελλάδος ενδιάμεση έκθεση Νοέμβριος ).
Ύστερα και από τις νέες απαιτήσεις για τους Servicers, οι οποίες θα προκαλέσουν υψηλά κόστη αναμένεται θα ξεκινήσει ένας κύκλος συγκέντρωσης και δεν αποκλείεται να προχωρήσει και η πώληση μιας εταιρείας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης