Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters: Τις επόμενες εβδομάδες η πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Reuters: Τις επόμενες εβδομάδες η πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Τον προηγούμενο μήνα το ΤΧΣ πούλησε μερίδιο 1,4% της Eurobank...
Ορίζοντα εβδομάδων έχει η πώληση του ποσοστού 20% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
'Οπως επισημαίνει ο δημοσιογραφικός οργανισμός, το ΤΧΣ, έχοντας διαθέσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ (53 δισεκατομμύρια δολάρια) για να στηρίξει τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης με αντάλλαγμα για μετοχές, αποφάσισε το 2023 να δρομολογήσει τη διαδικασία για την πώληση των μετοχών που διατηρεί στην κατοχή του.
Υπενθυμίζεται τον Σεπτέμβριο το Ταμείο πούλησε ποστοστό 1,4% της Eurobank πίσω στην τράπεζα ενώ εκκίνησε διαγωνιστική διαδικασία προσκαλώντας επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για το 9,4% που κατέχει Alpha Bank, την οποία θέλει επίσης να εξαγοράσει η UniCredit.
Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα ποσοστό 40,4% στην Εθνική, με χρηματιστηριακή αξία 4,9 δισ. ευρώ και 27% στην Τράπεζα Πειραιώς.
«Η συνεχιζόμενη διαδικασία για την πώληση ποσοστού της Alpha Bank δεν θα καθυστερήσει την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που σχεδιάζεται για τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο Reuters μια από τις πηγές.
Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την Εθνική Τράπεζα.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα προσελκύει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει μετά από τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης που την κράτησαν ζωντανή.
Η S&P Global αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο μήνα.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ισχυρά κέρδη φέτος και ελπίζουν να πληρώσουν μερίσματα το 2024 για πρώτη φορά από το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους της χώρας.
8_54.JPG
Tι αναφέρει το Bankingnews

Το ΤΧΣ αποφασίζει για Εθνική 1 με 3 Νοεμβρίου


Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αποφασίσει μεταξύ 1 με 3 Νοεμβρίου για το εάν θα προχωρήσει το placement της Εθνικής που θα αφορά το 20% των μετοχών (15% σε θεσμικούς και 5% σε μικρομετόχους) μέσα στον Νοέμβριο 2023 ή θα μετατεθεί για 3-4 μήνες λόγω της κακής συγκυρίας…
Ενδιαφέρον υπάρχει από επενδυτές, ωστόσο υπάρχουν αποκλίσεις 30% σε σχέση με τις παραδοχές της Eurobank…με βάση το μοντέλο αποτίμησης....
Σε άλλο ρεπορτάζ του BN με τίτλο "Λάθος μήνυμα η πώληση του 20% της Εθνικής από ΤΧΣ με P/BV στο 0,69 ή discount 30% από Eurobank – Το 5% σε μικρομετόχους" αναλύουμε επακριβώς τις παραδοχές αποτίμησης...
Ήδη η ζημιά στην Eurobank για το ελληνικό δημόσιο είναι 10 δισεκ. και στην Εθνική θα φθάσει τα 7,4 δισεκ…
Δύο ιδιωτικοποιήσεις κόστισαν 17,4 δισεκ. σε ζημία...
Ενώ κατανοούμε το επιχείρημα ότι τα κεφάλαια δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες και οι καταθέτες, η ζημιά είναι ζημιά και καταγράφεται ως υπαρκτό γεγονός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης