Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιους φέρνει ως cornerstone investors η Goldman Sachs στην Εθνική Τράπεζα; - Ασαφές εάν θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών 13/11

Ποιους φέρνει ως cornerstone investors η Goldman Sachs στην Εθνική Τράπεζα; - Ασαφές εάν θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών 13/11
Τι αναφέρει το ΤΧΣ γι’ αυτούς - Άγνωστη η ημέρα εκκίνησης του βιβλίου
Σχετικά Άρθρα
Το εγχείρημα της πώλησης του 20% των μετοχών της Εθνικής Tράπεζας εν μέσω δύο πολέμων και συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκτός από μια επιτυχή συναλλαγή στη χειρότερη συγκυρία, σημαίνει ότι θα εισέλθει στο χρηματιστήριο κεφάλαια περίπου 1 δισ. ευρώ όταν ο καθημερινός τζίρος μετά βίας φθάνει τα 80 εκατ. ευρώ.
Και όπως θα δούμε, σημασία για τους υφιστάμενους ξένους επενδυτές έχει εάν θα εισέλθουν νέοι «παίκτες» στην ελληνική αγορά.
Τα φρέσκα κεφάλαια ξένων και Ελλήνων επενδυτών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ρηχή ελληνική αγορά, δεδομένης της δυσμενούς συγκυρίας χαρακτηρίζονται από ξένο επενδυτή στην Ελλάδα «ως το παιχνίδι των μικρών παιδιών με τις “μουσικές καρέκλες”, όπου όταν σταματάει η μουσική τα παιδιά πρέπει να καθίσουν σε λιγότερες καρέκλες».
Στο τέλος, όμως, της πώλησης από το ΤΧΣ, στην Εθνική οι επενδυτές, οι οποίοι θα «καθίσουν» στο 15% των μετοχών θα βρίσκονται σε μια τράπεζα με 72 δισ. ενεργητικό, καταθέσεις 55,6 δισ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 7 δισ. ευρώ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 17%, μια ελκυστική απόδοση για τα επόμενα χρόνια, ειδικά όταν θα έχουν εξαλειφθεί μέρη της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Πώς σταμάτησε τις πωλήσεις η Goldman Sachs στην ΕΤΕ

Για να πετύχει, όμως, η πώληση σε αυτήν τη δυσμενή συγκυρία και να σταματήσουν οι μεγάλοι πωλητές της προηγούμενης περιόδου σημειώθηκε η διαρροή από τους συμβούλους (Goldman Sachs κ. Χάρης Ηλιάδης) ότι στη διαδικασία πώλησης μετοχών θα έχουν προτιμησιακό δικαίωμα οι υφιστάμενοι μέτοχοι.
Όπως ήδη έχει επικοινωνηθεί από το 20% της πώλησης, το 15% θα αφορά ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, ενώ ένα 5% θα δοθεί σε επενδυτές της λιανικής.
Αφού σταμάτησαν, λοιπόν, οι έντονες πωλήσεις το δεύτερο και σημαντικότερο θέμα που είχαν να λύσουν οι σύμβουλοι της τράπεζας είναι η συμμετοχή cornerstone investors, δηλαδή γνωστών θεσμικών επενδυτών οι οποίοι με την συμμετοχή τους εμπνέουν εμπιστοσύνη και κυρίως μπορούν να παρακινήσουν άλλους επενδυτές να συμμετάσχουν.
Ο επικεφαλής της Goldman Sachs στην Ελλάδα κ. Χ. Ηλιάδης στην Τράπεζα Πειραιώς, ως cornerstone investors είχε τους κ. J. Paulson, κ. T. Mυστακίδη και Heliκon Fund ενώ στη ΔΕΗ μοναδικός cornerstone investor ήταν το CVC Fund.
Αυτό το θέμα της συμμετοχής των Cornerstone investors επενδυτών αποτελεί προσώρας ένα επτασφράγιστο μυστικό τόσο για την Goldman Sachs - Μorgan Stanley συμβούλους της Εθνικής, όσο και τις μεγάλες χρηματιστηριακές στην Ελλάδα.
Μέχρι τώρα, υπάρχει η αόριστη συμμετοχή ισχυρών εφοπλιστών ή family offices.
Η ποιότητα, όμως, των κεφαλαίων τα οποία θα αποκτήσουν το 15% έχει σημασία για την συνέχεια καθώς οι υφιστάμενοι ξένοι επενδυτές αναμένουν τους νέους «παίκτες» και μακροπρόθεσμα κεφάλαια προκειμένου να διαθέσουν τις δικές τους μετοχές τους, όχι απαραίτητα μόνο στην Εθνική Τράπεζα.
Στους υφιστάμενους μετόχους της Εθνικής υπάρχουν μέτοχοι οι οποίοι ανταποκρίνονται στην στρατηγική αποπεπένδυσης του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, υπάρχoυν τα αμοιβαία κεφάλαια μεγάλων αμερικανικών οίκων, όπως το Capital Group, Fidelity, Vanguard, Blackrock και το Νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Norges Bank.
Σε ό,τι αφορά επίσης τον ακριβή χρόνο της πώλησης, σύμφωνα με έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές δεν είναι βέβαιο ότι η διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες με την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί απρόοπτο γεγονός που θα προκαλέσει ένα απότομο γύρισμα στις διεθνείς αγορές.

Ποιους προκρίνει το ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σύμβουλο την JP Morgan (κ. Στ. Παπαδόπουλος) στην στρατηγική αποεπένδυσης του, αναφέρει «Κατ’ αρχήν, το Ταμείο ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά πακέτα των μετοχών του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές (π.χ. μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ήδη ιστορικό επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οικογενειακά γραφεία) χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλους επενδυτές εκτός του τραπεζικού τομέα με σημαντική τεχνογνωσία που θεωρείται ότι θα ενισχύσουν την ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».
Εκτός, δηλαδή, από τους προαναφερόμενους επενδυτές (μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια), μέτοχοι μπορεί να είναι κάλλιστα και τεχνολογικές εταιρείες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης