Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Δάνειο για την αγορά κατοικίας που βγαίνει σε πλειστηριασμό δίνει ελληνική τράπεζα

Αποκάλυψη: Δάνειο για την αγορά κατοικίας που βγαίνει σε πλειστηριασμό δίνει ελληνική τράπεζα
Στην αγορά δανείων μπαίνουν και οι servicers με νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη - Έως 30% πιο φθηνά τα σπίτια από πλειστηριασμούς
Σχετικά Άρθρα
«Φρένο» στην άνοδο των τιμών των κατοικιών αναμένεται να πατήσει η αγορά με το νομοσχέδιο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη που έχει ως τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, Ανταγωνισμός, Προστασία των Ευάλωτων» το οποίο θα βγει σε διαβούλευση σήμερα 30 Οκτωβρίου 2023 αργά το βράδυ.
 Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες εκτός τραπεζών να παρέχουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια όπως είναι οι  εταιρείες παροχής πιστώσεων και γνωστές ως servicers που αγόρασαν τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες.
Η νέα υπηρεσία θα αξιοποιηθεί από τους servicers με την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου με τα φυσικά πρόσωπα να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση εκτός των τραπεζών.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη δημιουργεί έναν ανταγωνιστικό πόλο έναντι των τραπεζών με τους servicers και  στο γεγονός ότι οι  μητρικές  τους εταιρείες έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια με καλύτερους όρους  αναμένεται να διαμορφώσουν πιο  ανταγωνιστικά προϊόντα.  

 Αλλάζει η αγορά των κατοικιών με το απόθεμα  των πλειστηριασμών


Η άνοδος των τιμών των ακινήτων και ειδικότερα των κατοικιών δημιούργησε μία νέα  αγορά που εμφανίζεται αρκετά πιο φθηνή  όπως αυτή που διαμορφώνει η αγορά των  πλειστηριασμών αφού τα ακίνητα είναι «σκοτωμένα»  διότι  ο πιστωτής  θέλει να το πουλήσει άμεσα.
Το ΒΝ αποκαλύπτει ότι μια τράπεζα και εν δυνάμει άλλες δύο έχουν ανοίξει τα ταμεία τους δίνοντας δάνεια σε φυσικά πρόσωπα για την αγορά κατοικίας από πλειστηριασμό είτε  προέρχεται από την επίσημη ιστοσελίδα e-auction ή από την ίδια την τράπεζα..
Η τράπεζα χρηματοδοτεί το 70% της αξίας του ακινήτου στην τιμή εκκίνησης  του πλειστηριασμού η οποία σε σχέση με την τιμή του ίδιου ακινήτου είναι φθηνότερη από 15% έως 30%. Το φυσικό πρόσωπο που θέλει να συμμετέχει σε μία διαδικασία δεν μπορούσε  μέχρι σήμερα διότι δεν είχε όλα τα χρήματα για να το αποκτήσει διότι σε διάστημα 15 ημερών μετά  τον πλειστηριασμό πρέπει να καταθέσει τα χρήματα  στην αξία  του ακινήτου στη συμβολαιογράφο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σήμερα η τράπεζα αξιολογεί το αίτημα και τα οικονομικά του ενδιαφερόμενου δίνοντας έγκριση στην εκταμίευση του δανείου για την αγορά του ακινήτου.
Η τράπεζα πρέπει να δώσει τα χρήματα πριν εγγράψει κάποια υποθήκη διότι ο ενδιαφερόμενος πρώτα  θα καταθέσει το τίμημα  του πλειστηριασμού και στη  συνέχεια η τράπεζα θα βάλει υποθήκη στο ακίνητο ή σε κάποιο άλλο που έχει.
Παράδειγμα.  Η εκκίνηση του πλειστηριασμού  μιας κατοικίας είναι στις 100.000 ευρώ  το δάνειο μπορεί να  φτάσει τις 70.000 ευρώ.
Στο ενδεχόμενο η τιμή του ακινήτου ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ θα πρέπει να τα καλύψει ο ενδιαφερόμενος διότι το δάνειο έχει «οροφή».  

Οι servicers αλλάζουν τα δεδομένα στην στεγαστική πίστη


Η αδειοδότηση των servicers στην παροχή στεγαστικών δανείων θα ενισχύσει  το ενδιαφέρον για ακίνητα αυτής της κατηγορίας με τιμές χαμηλότερες σε σχέση με τα ακίνητα που δεν αναζητούν αγοραστή υπό καθεστώς πίεσης.
Στέλεχος της αγοράς θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα προσαρμόζεται στα νέα  δεδομένα  συμβάλλοντας στην απόκτηση πρώτης κατοικίας από ένα απόθεμα ακινήτων το οποίο προσφέρεται σε πολύ καλές τιμές.

Το 85% των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί  είναι στα αζήτητα


Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Prosperty κ Αντώνης Μαρκόπουλος, μιλώντας πρόσφατα σε Συνέδριο ακινήτων είπε μεταξύ άλλων είπε τους τελευταίους 18 μήνες  από τα 95.906 ακίνητα που βγήκαν σε πλειστηριασμό μέσω του e-auction μόλις οι 13.000 πλειστηριασμοί έχουν καταλήξει επιτυχώς, με τη  συνολική τους αξία να αντιστοιχεί σε 1,5 δισ. ευρώ.
Έτσι τα  82.906 ακίνητα ήταν στα αζήτητα διότι οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή τα  φυσικά πρόσωπα δεν είχαν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Τη δυνατότητα αυτή την είχαν μόνο όσοι είχαν διαθέσιμα κεφάλαια άνω των 150.000 ευρώ σε ε τράπεζες αλλά δεν τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν ακίνητο για πρώτη κατοικία. Ωστόσο υπάρχουν και οι επιτήδειοι που αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς. Η διαδικασία αυτή  έχει το μειονέκτημα  ότι δεν  μπορεί να  έχει πρόσβαση στο ακίνητο πριν  τον πλειστηριασμό να αγοράζει «γουρούνι στο σακί».  
Οι servicers από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα είναι σε θέση να αρχίζουν τη δραστηριότητά τους διότι θα απαιτηθεί και η έγκριση της Τράπεζα της Ελλάδος μετά την ψήφιση  του νομοσχεδίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης