Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στον πάγο η πώληση της Αegean Baltic Bank - Κέρδη στο α΄ εξάμηνο 2023 στα 14,4 εκατ όσο στο σύνολο του 2022 λόγω επιτοκίων

Στον πάγο η πώληση της Αegean Baltic Bank - Κέρδη στο α΄ εξάμηνο 2023 στα 14,4 εκατ όσο στο σύνολο του 2022 λόγω επιτοκίων
“Προς το παρόν κανείς δεν θέλει να τσακωθεί με κανέναν”
Σχετικά Άρθρα
Η πολεμική σύρραξη Ισραήλ – Hamas έχει παγώσει προσώρας τις διεργασίες πώλησης ποσοστών στην Aegean Baltic Bank, ωστόσο η πρόσφατη εισαγωγή της Οptima bank στο χρηματιστήριο πρόσθεσε μια νέα παράμετρο...
Η τράπεζα αποτέλεσε μήλο της έριδος μεταξύ των εφοπλιστών κ.κ Νίκου Τσάκου – Γιάννη Κούστα και του επιχειρηματία κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη, αλλά όπως θα δούμε η κατάσταση εμφανίζει διάφορες περιπλοκές.
Μετά τις προσπάθειες του κ. Μυστακίδη σε συνεργασία με τον εφοπλιστή κ. Αλεξ Τομάζο να εξαγοράσουν το 67% της τράπεζας με τίμημα 1,1 φορές την λογιστική αξία (117,4 εκατ. ευρώ τέλη του 2022) οι εφοπλιστές Ν. Τσάκος – Γ. Κούστας επιχείρησαν να λάβουν την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να αποκτήσουν ποσοστό 7% από τα fund Orasis (G. Elliott) - Serengeti – Chenavari. Μ αυτόν τρόπο οι δυο εφοπλιστές θα αποκτούσαν την πλειοψηφία καθώς ήδη διαθέτουν 24% έκαστος μέσω της εταιρείας Costanus Limited, ενω από την άλλη πλευρά παραμένει ο μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Θ. Αφθονίδης με ποσοστο 41%.
Στην απόκτηση της τράπεζας ενεπλάκη και ο εφοπλιστής κ. Μ. Ηλιόπουλος ο οποίος έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς του 7% εφόσον δεν ασκούσαν το προτιμησιακό δικαίωμα οι κ.κ Ν. Τσάκος, Γ. Κούστας, Θ. Αφθονίδης.
“Προς το παρόν κανείς δεν θέλει να τσακωθεί με κανέναν” τονίζει στο bankingnews πηγή της διαδικασίας συμπληρώνοντας ότι, η αβεβαιότητα της εξέλιξης της πολεμικής σύρραξης έχει παγώσει κάθε προσπάθεια εξαγοράς.

Κέρδη 14,4 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο 2023 – Απόδοση ιδίων κεφαλαίων 23% για το 2023

Η ανάπτυξη, όμως, της τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και η εκτίμηση της τράπεζας για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 23% στο τέλος του 2023 (30 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση, εξηγεί γιατί η τράπεζα αποτελεί ένα έπαθλο για επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ακόμα κι αν πληρωθεί 1-1,1 φορές την λογιστική της αξία.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στο πρώτο εξάμηνο 2023 αυξήθηκαν κατά 157% καθώς ανήλθαν στα 14,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 157%. Μέσα σ ένα εξάμηνο δηλαδή, η Τράπεζα παρουσίασε το 80% του καθαρού αποτελέσματος ολόκληρης της προηγούμενης χρήσης.
Οι αναλογίες ρευστότητας διατηρήθηκαν σε ισχυρά επίπεδα, με το δείκτη των δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 43,4% και το Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ξεπερνά το 400%, ενώ οι καταθέσεις πελατείας ανέρχονται στα 1,03 δισ. ευρώ, οριακά αυξημένες από τα 1,01 δις. ευρώ την 31.12.2022.
Ας σημειωθεί δε ότι ο όμιλος έχει μηδενικό δανεισμό από το ευρωσύστημα.
Τα υπόλοιπα δανείων προ προβλέψεων ανήλθαν σε 455 εκατ. ευρώ από 528 εκατ ευρώ λόγω των αποπληρωμών και παρά τις εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους 140 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, το 70% των δανείων είναι ναυτιλιακά εξ ου και οι πρόωρες αποπληρωμές, λόγω της ισχυρής ρευστότητας στην ναυτιλία. Με ισχυρούς εποπτικούς δείκτες και κέρδη η Aegean Baltic διένειμε μέρισμα 2 κατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια της αυξήθηκαν σε 130,9 εκατ. ευρώ.
Η πρόσφατη αποτίμηση της Optima στο ΧΑ με 1,15 φορές την λογιστική αξία και η βελτίωση μεγεθών της Aegean εξηγεί ως ένα βαθμό, γιατί οι μικρότερες τράπεζες είναι μη συγκρίσιμες με τις συστημικές και δικαιολογούν υψηλότερη αποτίμηση καθώς ξεκινούν την ανάπτυξη τους από χαμηλότερη βάση.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης