Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρόταση για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank κατέθεσε η UniCredit έναντι 309 εκατ με τιμή 1,46 ευρώ ή P/BV μόλις 0,55

Πρόταση για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank κατέθεσε η UniCredit έναντι 309 εκατ με τιμή 1,46 ευρώ ή P/BV μόλις 0,55
Ωστόσο τα 1,46 ευρώ δεν μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστική τιμή αφού η Eurobank πουλήθηκε με P/BV στο 0,95...
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Πρόταση για την απόκτηση του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank φέρεται να κατέθεσε η ιταλική τράπεζα UniCredit....όπως αποκάλυψε πρώτο το bankingnews.gr
Η τιμή ορίστηκε στα 1,46 ευρώ ανά μετοχή, που ισοδυναμεί με κεφαλαιοποίηση 3,43 δισ. ή αποτίμηση p/bv 0,55x.
Ωστόσο τα 1,46 ευρώ δεν μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστική τιμή αφού η Eurobank πουλήθηκε με P/BV στο 0,95... η προσφορά της Ιταλικής τράπεζας δεν μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική ή ανταγωνιστική...
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να θέσει σε αναστολή την διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha bank 
Το 9% της Alpha Bank αντιστοιχεία σε 211,6 εκατ. μετοχές και με τίμηση 1,46 ευρώ, η UniCredit θα καταβάλει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 309 εκατ. ευρώ.
Η τιμή της πρότασης αντιστοιχεί σε premium 15% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Alpha Bank, η οποία σήμερα είναι στα 1,27 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε υπάρξει μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, μεταξύ άλλων είχε εξεταστεί και το θέμα της επέκτασης της UniCredit στην Ελλάδα, αποκτώντας ποσοστό μειοψηφίας στην Alpha Bank, εν προκειμένω το 9% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και είχε αντιμετωπιστεί θετικά.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, ο Βασίλης Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, είχε πραγματοποιήσει διάφορες επαφές με τράπεζες και funds, μεταξύ αυτών και τη UniCredit, ώστε να διερευνήσει εάν θέλουν να αποκτήσουν το 9% του ΤΧΣ.
Πηγές στο Ταμείο αναφέρουν ότι έλαβε την πρόταση από την UniCredit και θα συνεδριάσει το συμβούλιο άμεσα για να την αξιολογήσει.
Θα υπάρξει ανακοίνωση σήμερα αλλά θα απαιτηθεί χρόνος αρκετές ημέρες ώστε να αξιολογηθεί η πρόταση...
Η συναλλαγή θα έχει αμελητέο αντίκτυπο στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 της UniCredit.
Εάν η διαδικασία με το ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Συγχωνεύονται οι θυγατρικές της Alpha Bank και της UniCredit στη Ρουμανία

Τη συγχώνευση θυγατρικών της Ρουμανίας και δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία από το σύνολο του ενεργητικού, ανακοίνωσαν οι Alpha Bank και UniCredit.
Η Alpha Bank διατηρεί ποσοστό 9,9% στο νέο σχήμα.

Συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν στους βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση της UniCredit Romania και της Alpha Bank Romania S.A. («Alpha Bank Romania»), μέσω της οποίας δημιουργείται η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ρουμανία, κατέχοντας το 12% της αγοράς βάσει συνόλου ενεργητικούΗ συγχώνευση αποτελεί ορόσημο για την τοπική αγορά, λόγω του συνδυασμού δύο συμπληρωματικών πελατολογίων σε μία χώρα με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, με την UniCredit Romania και την Alpha Bank Romania να διαθέτουν ισχυρή παρουσία στους τομείς της επιχειρηματικής και της λιανικής τραπεζικής, αντίστοιχα.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το 2024, υπό την αίρεση της προηγούμενης ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence process), της λήψης των σχετικών εταιρικών αποφάσεων για τη συγχώνευση καθώς και όλων των προβλεπόμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και συναινέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Alpha Bank αναμένεται (i) να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου στη νέα οντότητα και (ii) να λάβει χρηματικό τίμημα ύψους Ευρώ 300 εκατ.
Το τελικό ύψος του τιμήματος υπόκειται σε προσαρμογές βάσει των ευρημάτων του ελέγχου δέουσας επιμέλειας, που σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, εάν υφίσταται.
Μέσω της συγχώνευσης, οι πελάτες της Alpha Bank Romania αποκτούν πρόσβαση σε ένα διευρυμένο φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων.
Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχεια και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες τους, καθ' όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Εμπορική συνεργασία για τη διανομή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και άλλων τραπεζικών προϊόντων

Η Alpha και η UniCredit συμφώνησαν τους βασικούς όρους για:

α) την εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία («AlphaLife»), 100% θυγατρικής εταιρείας ασφάλισης ζωής της Alpha που δραστηριοποιείται στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων,
β) τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Πελάτες στην Ελλάδα.
Η εν λόγω συνεργασία θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την ποικιλία προϊόντων της UniCredit στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, ενώ λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της AlphaLife και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προς τους Πελάτες της Alpha Bank. Η νέα συνεργασία καταδεικνύει τις δυνατότητες των υπηρεσιών της UniCredit να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στα συνεργαζόμενα μέρη, ενώ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να αναδειχθεί σε μία πανευρωπαϊκή τράπεζα που προσφέρει τα υψηλού επιπέδου προϊόντα της σε νέες αγορές.
Τα συμβαλλόμενα μέρη θα διερευνήσουν περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας για την υποστήριξη των αναγκών των Πελατών τους στις χώρες παρουσίας τους, αξιοποιώντας το συνδυαστικά ισχυρό διεθνές αποτύπωμα καθώς και τις αναγνωρισμένες δυνατότητές τους στις επιμέρους αγορές, τις χορηγήσεις και τις συναλλαγές, τη χορήγηση κοινοπρακτικών δανείων, την παροχή συμβουλών και άλλων υπηρεσιών προς τις Επιχειρήσεις, καθώς και την ανάπτυξη άλλων τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων.
Η τελική συμφωνία για την εμπορική εταιρική σχέση τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της διενέργειας ελέγχου δέουσας επιμέλειας, της λήψης των σχετικών εταιρικών αποφάσεων για τη συγχώνευση καθώς και όλων των προβλεπόμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και συναινέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού

ΤΧΣ για Alpha Bank: Λάβαμε την προσφορά της UniCredit, την αξιολογούμε

Τη λήψη της προσφοράς από την Unicredit για την αγορά όλων των μετοχών που κατέχει στην Alpha Bank, επιβεβαίωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, όπως αναφέρει, "καλωσορίζει και επικροτεί τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της Unicredit σε σχέση με τη συγχώνευση των εργασιών τους στη Ρουμανία και τη στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα".
Όπως αναφέρει το Ταμείο, "το ΤΧΣ θα εξετάσει, μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του που θα διοριστούν σύμφωνα με το νόμο του ΤΧΣ, αυτήν την προσφορά στα πλαίσια της Στρατηγικής Αποεπένδυσης, η οποία (προσφορά) θεωρείται ιδιωτική πώληση και περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία.
Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους της προσφοράς είναι εμπιστευτικά και οποιαδήποτε πληροφόρηση απαιτεί τη συναίνεση των μερών".

Τα οφέλη της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και τα τραπεζικά προϊόντα

Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία, μία χώρα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, και να επεκτείνει την παρουσία της και τη διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα, χώρα που επίσης διαθέτει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
Η Ελλάδα, σε συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, αναδεικνύεται εκ νέου σε μία χώρα με ισχυρές προοπτικές και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που την καθιστά ως έναν σημαντικό κόμβο για το Δίκτυο της UniCredit στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δεδομένων των εμπορικών δεσμών της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή, στη βάση του εμπορίου και του τουρισμού.
Η συνεργασία με την UniCredit υποστηρίζει τη στρατηγική της Alpha Bank και ενισχύει τη δυναμική του Δικτύου της, ενώ η διεύρυνση των παρεχόμενων λύσεων και υπηρεσιών επιταχύνει την επίτευξη των στόχων του Επιχειρηματικού της Σχεδίου.
Επιπλέον, ενισχύει περαιτέρω τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των Πελατών της Alpha Bank, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της αξιοποίησης όλου του εύρους προϊόντων της UniCredit,της πολυετούς παρουσίας της στις αγορές της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και του εκτεταμένου Δικτύου της στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία αναμένεται να έχει αντίκτυπο στον δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης και, μαζί με την εμπορική εταιρική σχέση που εδράζεται στις υψηλές δυνατότητες παραγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αναμένεται να αυξήσει, βάσει τρέχουσας κερδοφορίας, κατά περισσότερο από Ευρώ 100 εκατ. την Καθαρή Κερδοφορία της UniCredit.
Για την Alpha Bank, η συνολική συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα Καθαρά Κέρδη, ενώ ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματά κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) υψηλότερα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου, προερχόμενη από την εμπορική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης