Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Άυξηση κατά 15% στις νέες εκταμιεύσεις δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στο 9μηνο 2023

Άυξηση κατά 15% στις νέες εκταμιεύσεις δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στο 9μηνο 2023
Ανάπτυξη θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα παρά τις αποπληρωμές
Θετικό growth στην παραγωγή νέων δανείων αναμένεται να παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες στο ενιάμηνο 2023, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άνοδος των εκταμιεύσεων στα επιχειρηματικά δάνεια θα καταγράψει άνοδο κατά 15% έναντι του 2022.
Παρά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι τράπεζες φροντίζουν να εξορθολογήσουν τα spreads στα δάνεια καθοδικά και με αυτόν τον τρόπο υφίσταται μια παραγωγή δανείων η οποία θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα.
Η παραγωγή νέων δανείων, όμως, συνεχίζει να έχει αντίπαλο τις μεγάλες αποπληρωμές, έτσι η τάση των προηγούμενων τριμήνων συνεχίζεται με εξοφλήσεις παλαιότερων δανείων, κυρίως, από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα καθώς η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ συρρικνώνει τις ταμειακές τους ροές λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού.
Ο κλάδος ο οποίος εμφανίζει τις μεγαλύτερες αποπληρωμές είναι η ναυτιλία λόγω της υψηλότερης ρευστότητας, έτσι τα ναυτιλιακά δάνεια θα σημειώσουν μια ελαφρά κάμψη αν και οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς από ξένες τράπεζες διότι προσφέρουν ανταγωνιστικότερους όρους έναντι των ανταγωνιστών τους.
Με τις αποπληρωμές, όμως, τα προηγούμενα τρίμηνα ανατρέπονται οι προυπολογισμοί των τραπεζών όσον αφορά την πιστωτική τους επέκταση καθώς η εξόφληση των δανείων σημειώνει μια άνοδο της τάξεως του 30-40%.
Σε έργα, όπως Αιολικά Πάρκα, φωτοβολταϊκά όπου υπάρχει σταθερή ροη εσόδων δεν παρατηρούνται αποπληρωμές ενώ στα δάνεια έχουν πραγματοποιηθεί hedging.

Απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης – Δίχως επιδράσεις νέων NPEs

Στην παραγωγή νέων δανείων ιδιαίτερη συμβολή είχαν και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα στηρίξουν και την επόμενη χρονιά.
Eίναι χαρακτηριστική η περίπτωση δυο τραπεζών Eurobank και Πειραιώς οι οποίες είχαν απορροφήσει πλήρως το σύνολο των δόσεων που είχαν λάβει.
Αν και θα ελάμβαναν 600 κατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ έκαστη) τελικώς το Ταμείο Ανάκαμψης περιόρισε το ποσό σε 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διαθέτει ρευστότητα όταν αυτή ζητηθεί από τις υπόλοιπες τράπεζες.
Η Εurobank μέχρι σήμερα έχει συμβασιοποιήσει τη χρηματοδότηση 55 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 3,4 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας κεφάλαια 925 εκατ. ευρώ του Ταμείου και 674 εκατ. ευρώ μέσω των δανείων που χορηγήθηκαν για αυτές τις επενδύσεις.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς, έχει ολοκληρώσει τις συμβάσεις 65 επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 3,68 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ του Ταμείου και 817 εκατ. ευρώ μέσω των δανείων.

Προσώρας, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές τα υψηλά επιτόκια δεν έχουν προκαλέσει εστίες μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των επιχειρηματικών δανείων και οι εταιρείες προχωρούν σε κανονικές αποπληρωμές.
Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει και σε stress tests των δανειακών χαρτοφυλακίων τους και μέχρι τώρα αυτά εμφανίζονται ανθεκτικά.
Άλλωστε οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιορίσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 4,5% (Eurobank – Εθνική) και διαθέτουν υψηλή κάλυψη της τάξεως του 80%.
Από την άλλη πλευρά, πρόσφατα οι τράπεζες συνεχίζουν τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (Alpha bank – Εθνική) μειώνοντας την έκθεση τους σ αυτά.
Βεβαίως, εν όψει απρόβλεπτων γεωπολιτικών εξελίξεων και εν όψει μιας νέας ανόδου του πληθωρισμού λόγω κόστους ενέργειας τα τραπεζικά επιτελεία ανησυχούν εφόσον τα επιτόκια παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια.
Ήδη κεντρικοί τραπεζίτες αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος εξέφρασαν αυτές τις ανησυχίες καθώς αν συνεχιστεί η άνοδος των επιτοκίων τότε είναι αναπόφευκτο να αρχίσει κάτι να σπάει στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης